Deze lifestyle is populairder dan ooit; digital nomads. Leven als nomaden dus zonder vaste werk- en woonplaats terwijl je met online werk je geld verdient. De ideale manier om meer van de wereld te zien. Tegenwoordig zijn er veel online jobs te vinden die dit mogelijk maken, zowel zelfstandig als voor een baas. Op Instagram zie je de mooiste foto’s voorbij komen; chillend in een hangmat met je laptop op schoot en een cocktail in je hand… Daar droomt toch iedereen van? Of is de werkelijkheid van het werken in het buitenland toch minder mooi dan het lijkt?
Het afgelopen half jaar hebben Remco en ik als digital nomads door Zuid-Amerika gereisd. We hebben supergave dingen meegemaakt, maar deze vrije levensstijl heeft ook zo zijn nadelen. Hoogste tijd om die ook eens onder de aandacht te brengen:
1. Eenzaamheid
Het leven van een digital nomad kan eenzaam zijn, vooral wanneer je alleen reist. Je ontmoet onderweg natuurlijk genoeg leuke mensen, maar meestal zijn dit kortdurende relaties. Hoewel je online netwerk als een malle groeit zijn er weinig mensen met wie je offline voor langere tijd optrekt. Bovendien spendeer je veel tijd achter je laptop want er moet, ook als je op een paradijselijk eiland verblijft, wel gewoon gewerkt worden.
2. Discipline
Hoeveel uur je maakt is natuurlijk afhankelijk van het soort werk wat je doet en het bijbehorende inkomen, maar één ding moet duidelijk zijn: het is géén vakantie! Terwijl andere reizigers elke dag mooie tripjes maken, moet jij gewoon aan het werk. Juist wanneer je op reis bent, kost dat vaak wat extra discipline. Je hebt geen collega’s waar je op kunt leunen tijdens een mindere dag en bent meestal flexibel om zelf je werkdagen en tijden in te plannen. Dit is zowel één van de grootste voordelen als nadelen van het leven als digital nomad. Hoewel je op de mooiste plekjes verblijft, die kies je ten slotte zelf uit, zul je gewoon achter je laptop moeten duiken om je uren te maken. Als je geluk hebt kun je na een lange werkdag nog wel even genieten van een zonsondergang op het strand.
3. Slechte werkplekken
Wat in NL vanzelfsprekend is, is wanneer je gaat werken in het buitenland ineens een stuk minder vanzelfsprekend. Denk daarbij aan goede Wifi, lekkere cappuccino’s en een fijne tafel/stoel om aan te werken. Vooral op minder toeristische plekken kun je als digital nomad soms lang moeten zoeken naar snelle Wifi. Gelukkig zijn er steeds meer blogs en andere handige websites waar digital nomads hun tips delen voor flexplekken, fijne koffiebarretjes etc. Houd ook rekening met tijdsverschillen. Vooral wanneer je met een telefonische/online klantenservice te maken hebt, kan het onhandig zijn om aan de andere kant van de wereld te werken. Denk hier dus goed over na voordat je je bestemmingen kiest.
4. Uitschrijven NL
Wanneer je langer dan acht maanden als digital nomad in het buitenland verblijft, moet je je officieel uitschrijven bij de gemeente. Hier zitten nogal wat haken en ogen aan. Als je zelfstandig werkt en je bij de KVK ingeschreven wilt blijven, heb je een vast woonadres in Nederland nodig. Er is nog veel onduidelijkheid over hoe je dit het beste kunt regelen als je langer gaat werken in het buitenland. Als ondernemer zul je dan in het desbetreffende land belasting moeten afdragen. Het is nog een grijs gebied voor ondernemers maar wel heel belangrijk om deze zaakjes goed op orde te hebben. Je hebt verder te maken met het feit dat voor ieder volledig jaar (tussen je 15de en 65ste) dat je in het buitenland verblijft je opbouw voor de AOW (uitkering / pensioen) tijdelijk wordt stopgezet (korting van 2% per uitgeschreven jaar op de uiteindelijke uitkering). Meer info vind je over dit onderwerp vind je bijvoorbeeld op: Seogeek
5. Familie en vrienden zijn ver weg
Een paar weken geleden zijn wij met spoed terug naar NL gevlogen vanwege gezondheidsredenen in de familie. Op zo’n moment voel je je ineens héél ver weg en het is ongelooflijk spannend om voor twaalf uur lang een vliegtuig in te stappen, terwijl de thuissituatie zo onzeker is. Gelukkig waren we, met behulp van onze geweldige reisverzekering bij Ohra, de volgende dag al in Nederland. Vergeet dus vooral niet om een goede verzekering af te sluiten.
Toch wegen bovenstaande punten voor ons niet op tegen de voordelen van het digital nomad leventje. De vrijheid, de bijzondere ontmoetingen en wisselende werkplekken… wij houden het nog wel even vol op deze manier. Keep you updated over onze ervaringen.
Ben je ook plannen aan het maken voor een wereldreis? Check dan de blog met tips voorbereidingen wereldreis
Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in.