Veel mensen in Nederland hebben nog geen idee waar Myanmar ligt, maar onder backpackers is het inmiddels één van de populairste reisbestemmingen van Zuidoost Azië. Maar waarom is een reis naar dit verre land zo in trek? Myanmar, het voormalige Birma, is jarenlang niet toegankelijk geweest voor toeristen. De grenzen zijn pas sinds een paar jaar ‘open’ en daardoor hangt er een bijzondere sfeer in dit land. Puur, authentiek en verschrikkelijk mooi!

Wanneer je besluit naar Myanmar te reizen, zou ik daar minimaal twee of drie weken voor uittrekken. Als je langer de tijd hebt, kun je deze bestemming goed combineren met Thailand of Maleisië.

Start rondreis in Yangon
In de taxi van het vliegveld naar onze accommodatie in Yangon moest ik wel een beetje wennen aan een belangrijke gewoonte onder de Myanmarese mannen: het uitspugen van pruimtabak. Het raampje van onze chauffeur ging meerdere keren open om een flinke rode roggel uit te tuffen. Iets anders wat me direct opviel was dat er helemaal geen scooters rijden in deze hoofdstad. Terwijl in veel andere Aziatische steden de scooter het belangrijkste vervoermiddel is, zijn deze in Yangon verboden.
Yangon is een grote, drukke stad en de indrukwekkendste bezienswaardigheid is de beroemde Schwedagonpagode. Dit is de belangrijkste tempel van het land en elke boeddhist in Myanmar probeert deze tempel minimaal één keer in zijn leven te bezoeken. Daarnaast is de ‘Yangon circle train’ een gave ‘local experience’. Deze trein rijdt in een slakkengang door de stad. Naast dat je op deze manier een goed beeld krijgt van de omgeving, zit je écht tussen de lokale bevolking zoals monniken en bepakte marktkoopmannen.

Bagan
Wat een magische ervaring! Na een lange rit met de nachtbus kwamen we aan in het dorpje Nyaung-U, de perfecte uitvalsbasis om de tempels van Bagan te ontdekken. We zijn gelijk op pad gegaan om de wereldberoemde zonsopkomst gaan bekijken! De daaropvolgende dagen hebben we met een elektrische scooter rondgereden door het uitgestrekte gebied met wel 4000 tempels. Ondanks dat deze plek steeds toeristischer wordt, heb je soms nog het gevoel dat je de enige bezoeker van dit ‘8e wereldwonder’ bent.

Tip: verblijf in het dorpje Nyaung-U, dit is de perfecte uitvalsbasis om de tempels te bezoeken. Wij sliepen in hotel Royal Bagan en dat was beviel goed: schone kamers, aardig personeel en een prima ligging.

Hsipaw
Naast een bezoek aan het Inle Lake is ook de treinreis naar Hsipaw een must-do! De trein vertrekt vanuit de voormalige hoofdstad Mandalay en rijdt over de wereldberoemde Gokteik brug (hoop niet dat je hoogtevrees hebt zoals ik). Na een prachtige treinreis van ca 10 uur kom je aan in het authentieke dorpje Hsipaw. Vanaf hier kun je fantastische trekkings doen en leuke fietstochten maken door de omgeving. De mensen zijn zo ontzettend vriendelijk en (nog) écht geïnteresseerd in de reizigers die daar komen… wat een bijzondere ervaring!

Lees meer: reisblog Myanmar – treinreis Hsipaw

Inle Lake
Een andere bijzondere plek in Myanmar is het Inle Lake. Dit is het grootste meer van Myanmar en is ruim 20 km lang. Een leuk dorpje om deze omgeving te verkennen is Nyaung Schwe. Daar kun je op elke hoek van de straat een boottocht regelen over het Inle Lake. Wij zijn heel vroeg in de ochtend al die kant op gegaan en genoten daardoor van een magische zonsopkomst op het meer. Wat ook direct opvalt zijn de wereldberoemde vissersmannen, de huizen op palen en de drijvende tuinen. Er zijn ook grote markten waar zowel toeristen als de lokale bevolking z’n inkopen doet. Naast een boottocht over het meer, is het ook heel tof om fietsen te huren. Er is een gave fietsroute (gedeeltelijk langs het meer) met fantastiche uitzichten over het Inle Lake.

Tip: als je in Nyaung Schwe verblijft, kun je per fiets naar de wijngaard Red Mountain Estate Vineyards & Winery. Deze wijngaard ligt op een heuvel en heeft een gezellig terras met fantastisch uitzicht. Wat dacht je van een Myanmarese wijnproeverij tijdens de zonsondergang? Voor de kwaliteit van de wijn hoef je het niet te doen maar de kaasplank daarentegen…

Wat vind jij belangrijk bij het uitkiezen van je vakantiebestemming?

Hoi ik ben Anne (28) en ik ben reis- en lifestyleblogger voor Travelgoodies.nl. Op dit platform vind je dagelijks nieuwe blogs over reizen en interieur met een buitenlands tintje. We delen hier onze persoonlijke ervaringen en handige tips. It’s all about the experience! In onze webshop verkopen wij de leukste ‘travelgoodies’ voor mee op reis en wereldse interieur items. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Stuur me dan gerust een mailtje: anne@travelgoodies.nl

Nog meer (reis)inspiratie...

Deel deze blog op: