Drie keer per dag een uitgebreid buffet. Een middagsnack. Een late-night snack. Onbeperkt ijsjes. Onbeperkt bier, wijn, mixjes en andere drankjes. Drie verschillende zwembaden en nog veel meer glijbanen. Klinkt als een droomvakantie maar de meningen zijn er over verdeeld. We zijn op onderzoek uit gegaan en hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

+ Je hoeft helemaal nergens over na te denken. Hooguit welke bikini je vandaag aan zal trekken. Of hoe laat je je eerste biertje bestelt. In een all-inclusive hotel is alles tot in de puntjes georganiseerd. De buffetten staan op vaste tijden voor je klaar en je hoeft niet met flessen koud water te slepen want er is altijd wel een bar in de buurt met een grappige barman die je graag van een drankje voorziet. Ook is er elke dag een programma met verschillende activiteiten. Dus gedachten op 0 en chill-modus on.

– Krijg jij spontaan de rillingen bij het gevoel dat je helemaal niets te doen hebt in een all-inclusive hotel? Herkenbaar! Niet iedereen wordt daar vrolijk van. Sommige mensen vinden het juist lekker om even boodschapjes te gaan doen of het afwasje elke avond.

+ Ben jij een energie-kanon die niet stil kan liggen bij het zwembad? Gelukkig is er in het gemiddelde all-inclusive hotel genoeg te doen. Er zijn vaak meerdere zwembaden aanwezig en je kunt je de hele dag uitleven bij het beach-volleybal, water-aerobics en nog veel meer activiteiten die door het hotel worden georganiseerd.

– Ik hoor je denken: maar je kunt toch ook lekker op excursie gaan, een auto huren of gewoon wat leuke steden opzoeken? Ja dat klopt! Maar… dat is niet voor alle all-inclusive gangers even makkelijk. Het idee dat er in het hotel enorme buffetten op je wachten, terwijl jij in een dorpje verderop gewoon moet betalen voor je lunch. Zonde!

– Bij aankomst in het hotel word je gelijk gekenmerkt door een plastic ‘armbandje’. Handig voor het hotelpersoneel maar oh-wat-zonde van al je vakantiefoto’s. Dus vergeet vooral geen leuke armband mee te nemen die je er overheen kunt dragen als je toch een dagje van het resort af gaat.

+ Het gemiddelde all-inclusive hotel is voorzien van spectaculaire faciliteiten. Het waterpark in lloret de mar is er niets bij! Mega zwembaden, glijbanen, speeltuinen en een gezellige animatie-club. Kinderen kunnen zich hier goed vermaken en je weet wat ze zeggen: als de kinderen een leuke vakantie hebben, hebben ouders dat ook!

+ Ook ‘s avonds is er bijna altijd wel iets te beleven. Muziek optredens, bingo-avondjes, disco… noem maar op! Zelfs Sandy en Danny zijn in menig resort te vinden. Onder het genot van een ‘gratis’ cocktail zijn de avonden in een all-inclusive hotel zeker geen straf.

– Je vakantie speelt zich grotendeels binnen de muren van het hotel af. De gezelligheid van het restaurant (of is kantine een beter woord?) is vaak ver te zoeken waardoor je na een kwartier weer buiten staat. Helaas zijn ook de welbekende Engelsen en Russen gek op all-inclusive vakanties. En de gratis biertjes en mix-drankjes gaan er in als water, waardoor ze gedurende de dag steeds luidruchtiger worden.

Conclusie
Voor dit onderzoek ben ik zelf een week in een all-inclusive hotel gedoken. Het was een heerlijke vakantie maar de volgende keer boek ik gewoon weer een appartementje in een kleinschalig complex. Ondanks ons voornemen om een week puur te gaan relaxen is het all-inclusive concept mij iets te beperkt. Ik ben gek op lokaal eten en hou er van om nieuwe plaatsen te ontdekken. Het gevolg daarvan is dat wij alsnog allemaal idyllische restaurantjes af zijn gegaan en hele dagen met een huurauto op pad zijn geweest. De scherpe all-inclusive aanbieding was hierdoor niet zo scherp meer.
Ik zie er overigens wel voordelen van in als je met kleine kinderen op vakantie gaat. Of om welke reden dan ook minder mobiel bent. Maar ach… in dat stadium zitten we (nog ) niet dus dat zien we dan wel weer.

Wat is jouw ervaring met all-inclusive? Do or don’t? Laat het ons weten via Facebook of Instagram.

Deel deze blog op: