Huurauto of groepsexcursie?
De één zweert erbij en de ander wordt er nerveus van: een auto huren op vakantie. Sommige mensen worden gelukkiger van groepsexcursies. Ik niet. Hoewel mijn kijk daarop wel is veranderd. Tijdens mijn werk als hostess in Spanje moest ik excursies verkopen aan vakantiegangers. Om die dagexcursies goed te kunnen promoten moest je ze natuurlijk eerst zelf uitproberen dus daar ging ik… Een hele dag met een grote touringcar vol 60+ toeristen het binnenland van de Costa Brava door. Van tevoren zag ik er als een berg tegenop maar oh wat was het gezellig. Lekker ouwehoeren met Nederlanders onder elkaar en de ontzettend leuke Nederlandse gids maakte de dag tot een groot succes. En sommige dagtrips kun je nou eenmaal gemakkelijker in groepsverband doen dan op eigen houtje.
Go with the flow
Toch ben ik, zoals jullie inmiddels wel weten, erg op mijn vrijheid gesteld. Ik hou er van om zonder planning op pad te gaan, go with the flow. Natuurlijk zoek ik van tevoren wel uit welke plekken ik absoluut wil bezoeken maar kom ik onderweg een interessant zijweggetje tegen? Dan pakken we die graag mee en vaak maak je daardoor de leukste dingen mee.
Die vrijheid geeft mij zo’n ontzettend lekker gevoel. Daarom huur ik bijna elke vakantie wel een auto voor één of meerdere dagen. Meestal komen we niet verder dan een Fiat Panda (categorie cheap) maar deze keer hebben we onszelf verwend met open dakjes. En dat went snel! Dus dat was wel weer even slikken toen we thuis weer in onze Nissan uit 1996 stapten. Maargoed… even terug naar de moraal van het verhaal: waar moet je op letten bij een huurauto?
Tips & tricks
Verzekering: tegenwoordig werken de meeste verhuurbedrijven met complete autoverzekeringen. Wanneer jij je netjes aan de regels houdt (geen alcohol, geen verkeersovetredingen) ben je in dat geval volledig gedekt. Maar let op; dit is niet standaard dus bespreek dat altijd vooraf.
Praat met locals: Wanneer je een auto huurt heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. En wie kent de bestemming nou beter dan de lokale bevolking? Maak daarom van de mogelijkheid gebruik en vraag die aardige ober om advies. Zo kom je als je geluk hebt verder dan de standaard toeristische hotspots.
Iets met koffers en een Fiat Panda: houd rekening met je bagage. Kies jij standaard het goedkoopste type auto? Dan kom je vaak in een Fiat Panda of iets soortgelijks terecht. Niets mis mee voor een dagje toeren. Maar wanneer je de auto direct op het vliegveld huurt en aan het eind van je vakantie weer inlevert is het belangrijk om rekening te houden met je koffers. Het is wel zo fijn als die ook mee kunnen. Als je ter plaatse nog een upgrade moet regelen betaal je vaak de hoofdprijs dus check dit vooraf.

Stapelkorting: hoe meer dagen, hoe goedkoper. Dus ben je toch al van plan om meerdere dagen op pad te gaan? Kijk dan goed wat het extra kost als je een dagje (of meerdere dagen) extra boekt.
Controleer op schade: controleer voordat je de huurauto meeneemt of er schade is. Loop samen met de verhuurder een rondje om de auto en noteer eventuele schade en controleer of alles werkt. Maak foto’s van de schade en laat het aantekenen op het huurcontract.
Onderhandelen: wanneer je besluit de huurauto ter plaatsen te reserveren, kan dit op twee manieren: bij de hostess of bij een lokaal verhuurbedrijf. Vaak betaal jij via de hostess iets meer en kiezen wij voor de tweede optie. Op toeristische bestemmingen is het aanbod vaak erg groot en zijn er meer dan genoeg verhuurkantoren te vinden. Dus… onderhandel! Er valt bijna altijd wel iets van de prijs af te krijgen. Of bijvoorbeeld een gratis upgrade.
Online research: wanneer je ervoor kiest om ter plaatsen een auto te huren bij een lokaal verhuurkantoor is het handig om vooraf wel even wat research te doen via internet. Vooral negatieve ervaringen worden vaak online gedeeld. Ook al lijkt die man achter de balie nog zo vriendelijk, de beoordelingen zeggen meer dan 1000 woorden.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: