Persoonlijk heb ik echt een haat-liefde relatie met mijn backpack. Enerzijds vind ik het, tijdens een verre reis, veel handiger dan een koffer. Vooral wanneer ik tot mijn knieën in de zee sta om met al mijn bagage in de boot te stappen om naar het volgende Thaise eiland te gaan. Anderzijds is het elke keer weer een strijd om hem goed in te pakken. Ik probeer niet boven de 12-14 kg uit te komen en meestal moet ik op het laatste moment toch weer een aantal dingen schrappen. Maar welke items zijn nou echt onmisbaar tijdens het backpacken?

Tip 1: lichtgewicht handdoeken
In de meeste hotels zijn badhanddoeken inbegrepen maar wanneer je (ook weleens) in een hostel/guesthouse verblijft, is het wel zo handig om zelf een handdoek mee te nemen. Om ruimte te besparen heb je tegenwoordig compacte lichtgewicht handdoeken. Er zit veel verschil in de kwaliteit van afdrogen dus test ze even voor vertrek. Tip: er bestaan zelfs ook lichtgewicht badlakens!

Tip 2: reisslotje
Toen ik vorige maand terug kwam uit Mexico vroegen veel mensen of het niet gevaarlijk was om daar te backpacken. Eerlijk gezegd heb ik me er geen moment onveilig gevoeld! Toch is dit wel een bestemming waar je je iets beter op moet voorbereiden. Het is bijvoorbeeld verstandig om je bagage te beveiligen met een reisslotje. Vooral wanneer je met het openbaar vervoer reist, is zo’n reisslotje onmisbaar. Dit geldt overigens niet alleen in Mexico maar wordt op veel bestemmingen aangeraden.

Meer info: reisslotje

Tip 3: medicijntasje
Ondanks dat je op de meeste bestemmingen prima apotheken hebt, is het handig om een klein medicijntasje van huis mee te nemen. Zorg dat je altijd wat pleisters, een strip paracetamol, diarree-remmers en keeltabletten bij je hebt. Het zou vervelend zijn als je daar ter plaatse naar op zoek moet, wanneer je je al niet optimaal voelt.

Tip 4: Universele wereldstekker
Op veel bestemmingen heb je met afwijkende stopcontacten te maken. Ik heb op zolder al een hele verzameling met opzet-stukjes voor verschillende stopcontacten. Tegenwoordig bestaan er hele handige universele wereldstekkers. Deze schaf je eenmalig aan en kun je op alle bestemmingen gebruiken.

Meer info: reisstekker koper

Tip 5: e-reader
Ok, even serieus. De e-reader vind ik echt de uitvinding van de eeuw. Ondanks dat ik me er lang tegen verzet heb (omdat ik boeken zo lekker in de hand vind liggen), kan ik niet anders zeggen dat dit een serieuze backpack-musthave is! Het scheelt ontzettend veel ruimte, gewicht en je hebt altijd de nieuwste boeken bij je.

Tip 6: zo weinig mogelijk
Tip 6 is natuurlijk een open deur… neem zo weinig mogelijk mee! Toch betrap ik mijzelf nog regelmatig op (bijna) ongedragen kleding aan het eind van mijn reis. Bij twijfel, vooral thuislaten! Eigenlijk overal vind je wel wasserettes, wasmachines bij accommodaties of simpelweg een zakje handwas-poeder in de supermarkt. Wanneer ik op reis ben, doe ik gemiddeld één keer per week (tot anderhalve week) een wasje en dat betekent dat ik echt niet veel kleding mee hoef te nemen.

Extra inpaktip:
Tijdens mijn eerste backpack-reis kreeg ik de tip om mijn kleding in plastic tasjes te verdelen en dat doe ik nog steeds. Ondanks dat je tegenwoordig ook speciale ‘packingcubes’ kunt aanschaffen, gebruik ik nog altijd gewone plastic tasjes. Het zorgt voor overzicht en het in- en uitpakken van je backpack gaat een stuk sneller. Om ruimte te besparen, kun je je kleding het beste oprollen. Dit scheelt trouwens ook enorm in de kreukels!

Wil je meer tips over waar je aan moet denken voor dat je op wereldreis gaat? Check dan onze blog:  Voorbereidingen wereldreis: 14 handige tips voor als je gaat backpacken 

* Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Reisstekkers.nl

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: