Hoewel Ubud vroeger bekend stond als artistiek kunstenaarsdorp tussen de rijstvelden, is het tegenwoordig een toeristenhotspot waar je niet omheen kunt tijdens je rondreis Bali. Het is een drukke plaats geworden met talloze restaurants, winkels en hippe yogaspots. Maar Ubud is ook nog steeds het cultureel centrum van Bali. Je vindt er vele ambachten, houtsnijwerk en handgemaakte souvenirs. Ook de groene natuur rondom Ubud is adembenemend en er liggen een aantal gave watervallen vlakbij het dorp. Wat zijn de leukste dingen om te doen in en rondom Ubud?

1. Waterval Tenungan
Een van de bekendste watervallen van Ubud is Waterval Tenungan. Deze ligt op een half uurtje rijden van het centrum van Ubud. Zoals bij de meeste watervallen moet je een stukje naar beneden lopen om er te komen. Dit is niet erg, want je hebt gelijk al mooi uitzicht over de waterval van ca. 25 meter hoog en zodra je beneden bent kun je een verfrissende duik nemen.

2. Waterval Kanto Lampo
Een van onze favoriete watervallen op Bali is de nog relatief onbekende Kanto Lampo waterval. Deze ligt op ca 20 minuten rijden vanuit Ubud en bij aankomst is het nog ca. 10 minuten lopen naar beneden. Je loopt dan langs een aantal ‘warungs’ waar je drinken, snacks of een verkoelend ijsje kunt scoren. Eenmaal beneden zal je een stukje door het water moeten om helemaal bij de waterval te komen, daarom kun je je waardevollen spullen opbergen in een kluisje (zowel bij de parkeerplaats als beneden bij de waterval beschikbaar).

3. Wandeling Subak Juwuk Manis
Als je in Ubud verblijft, mag je deze wandeling niet overslaan. Door de centrale ligging, kun je dit gemakkelijk zonder gids doen. Via een onopvallend smal paadje wandel je binnen enkele minuten van de drukke hoofdweg een groen paradijs in. Je begeeft je ineens in een totaal andere wereld tussen de palmbomen en rijstvelden. Maak een mooie wandeling, schiet wat groene foto’s en drink een smoothie bij de Sweet Orange Warung.

Let op: het startpunt is wat lastig te vinden. Rechts naast museum Puri Lukisan vind je een smal paadje waar je in moet lopen, dit is aangegeven met een bord Subak Juwuk Manis. Hoewel je in het begin zult twijfelen of je goed zit, moet je het smalle paadje een paar minuten volgen en dan zul je verrast worden door het uitzicht over de rijstvelden.

4. Monkey Forest
Hoewel de meningen verdeeld zijn over het Monkey Forest, vind ik dat het niet mag ontbreken in dit overzicht. Het ligt er maar net aan wat je verwachtingen zijn; verwacht geen wilde apen maar een veredelde dierentuin, een beetje vergelijkbaar met de apenheul. Je kunt er lekker wandelen en aapjes kijken. Ze zijn trouwens vrij bijdehand dus berg je spullen goed op want voor je het weet gaan ze er met je zonnebril vandoor. Het Monkey Forest ligt midden in het centrum van Ubud.

5. De bekende rijstterrassen Tegalalang
Op ongeveer 10 km buiten Ubud vind je de bekende rijstterrassen Tegalalang. Omdat dit de mooiste en meestbezochte rijstvelden van Bali zijn, kan het er erg druk worden. Daarom is het slim om vroeg te vertrekken. Veel toeristen blijven overigens langs de weg hangen, maar het is een aanrader om naar beneden te wandelen en lekker rond te dwalen tussen de mooie rijstvelden.

6. Waterval Tibumana
Kan je geen genoeg krijgen van de vele watervallen op Bali? Check dan ook even waterval Tibumana. Wij vonden de wandeling er naartoe bijna nog leuker dan de waterval zelf. Wanneer je over de smalle paden en bruggetjes loopt, lijkt even of je in de Bush van Burgers Zoo bent beland. Maar dan in ’t echt… het is een leuk wandelingetje tussen mooie tropische planten! Waterval Tibumana ligt op een half uurtje rijden van Ubud en vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer 10 minuten naar beneden lopen. Bij de parkeerplaats vind je een warung waar je een lekker sapje kunt drinken en toiletten.

Tip: onderweg naar waterval Tibumana, loop je langs een Bali Swing. Het uitzicht is niet heel spectaculair maar als je van schommelen houdt…

7. Souvenirs kopen op de Art market
Midden in Ubud vind je dagelijks de Ubud Art Market. Het is een toeristische markt waar je alle denkbare souvenirs kunt kopen; van kleding tot dromenvangers en houtsnijwerk. Houd er wel rekening mee dat de verkopers hoog inzetten dus als je niet onderhandelt, betaal je al snel het dubbele van de gebruikelijke prijs. Goed nieuws voor degene die niet van afdingen houden; in het centrum van Ubud vind je ook veel leuke en betaalbare winkeltjes met ‘fixed prices’.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: