Als je naar Bocas del Toro gaat, is de kans groot dat je start in Bocas Town op het hoofdeiland Colón. Isla Colón is een geweldig eiland voor een paar dagen, maar het is tegelijkertijd het meest toeristische eiland van de Bocas eilandenarchipel. Pak daarom ook de boot naar buureiland Isla Bastimentos en begeef je in een totaal andere wereld. Dit eiland bestaat grotendeels uit ongerepte natuur, een aantal prachtige stranden en een handjevol mensen.

Het eiland Bastimentos is vanaf Bocas Town gemakkelijk te bereiken met een watertaxi ($3 p.p.). Bastimentos heeft zo’n 2000 inwoners die zich kenmerken door hun eigen taal (Creeols / Guari Guari). De taal is een mix van Engels, Spaans en Ngöbe-Buglé . Gelukkig spreken ze daarnaast ook prima Engels en Spaans. Opvallend is dat de lokale bevolking hier een donkerdere huidskleur heeft dan op Colón en ze zijn verbaal flink aanwezig. Bastimentos staat vooral bekend om één van de bekendste stranden van Bocas del Toro: Red Frog Beach. Dit strand is alleen per boot te bereiken.

Old Bank (ook bekend als Bastimentos Town)
Rondom Red Frog Beach zijn er een paar geweldige accommodaties te vinden, maar om het echte leven op Bastimentos te ervaren moet je in Old Bank zijn. Dit is het enige dorpje op het eiland en er hangt een gezellige sfeer. Er zijn enkele accommodaties en restaurantjes te vinden maar verwacht hier geen drukte zoals in Bocas Town. Je begeeft je echt tussen de lokale bevolking. De bewoners voeren hun dagelijkse dingetjes uit, zonder met de (weinige) toeristen bezig te zijn. Kijk trouwens niet raar op als je ’s morgens wakker wordt van keiharde salsa muziek want hoe primitief veel huizen er ook uitzien; ze zijn allemaal voorzien van een enorme muziekbox waardoor de hele dag door vrolijke muziek galmt.

Stranden Bastimentos
Het dorpje Old Bank heeft zelf geen strand, maar wel een aantal steigers waar je lekker chillen. Vanaf de haven loop je in ca. 30 minuten naar Wizard Beach aan de andere kant van het eiland. Je kunt er ook voor kiezen om vanuit Old Bank met een watertaxi naar Red frog beach te gaan. Als je wat meer tijd hebt is het ook leuk om met een watertaxi naar de omliggende eilanden te gaan, zoals het paradijselijke Isla Caranero.

Prijzen watertaxi vanaf Old Bank (haven Bastimentos):
– Red Frog beach: $5 p.p. per enkele reis
– Caranero: $3 p.p. per enkele reis
– Bocas Town (Colon): $3 p.p. per enkele reis

Wizard beach
Als je in Old Bank verblijft, kun je wandelen naar Wizard Beach. Dit is een mooie wandeling van ca. 30 minuten naar de andere kant van het eiland. Vanaf het haventje volg je eerst het pad langs de kust naar rechts, tot je bordjes tegenkomt waar je linksaf moet slaan. Daar begin je aan een klim welke met enigszins conditie goed te doen is. Neem wel voldoende water, zonnebrandcrème en muggenspray mee. Na ongeveer een half uurtje klimmen en dalen door de groene natuur, kom je aan bij surfstrand Wizard Beach. De zee is vrij ruig, ideaal om te surfen maar door de hoge golfen iets minder geschikt om te zwemmen. Houd er rekening mee dat er geen restaurantjes of barretjes zijn, dus neem je eigen eten en drinken mee. Het strand wordt bewaakt door de politie en sluit ’s middags tussen 16.00 en 17.00 uur. Er wordt geen entreegeld gevraagd.

Tip: je kunt ook via de eco-farm ‘Up in the Hill’ naar Wizard Beach lopen. Daar kun je een rondleiding krijgen en een koffiepauze houden. Het is wel een langere/pittigere wandeling als je via de eco-farm loopt maar je kunt gewoon de bordjes volgen vanuit het dorp.

Red frog beach
Eén van de bekendste stranden van de Bocas del Toro eilandengroep is Red Frog Beach. Dit eiland dankt zijn naam aan, hoe kan het ook anders, de rode kikkers die je er kunt vinden. Het strand is te bereiken met een watertaxi vanaf de omliggende eilanden. Bij aankomst betaal je $5 p.p. om het natuurgebied te mogen betreden. Wij zagen net voorbij de entree direct al twee luiaarden in de boom zitten en vervolgens liepen we via de kaaiman poel (deze hebben we helaas niet gespot) naar het prachtige strand. Alleen de wandeling was al heerlijk! Red Frog Beach is een uitgestrekt strand waar het wat drukker is dan bijvoorbeeld bij Wizard Beach, maar waar je alsnog genoeg ruimte hebt. Er zijn bij Red Frog enkele strandtentjes waar je wat eten/drinken kunt halen, en als je het echt goed wilt doen kun je bij de paradijselijke Palmar Beach Lodge blijven slapen.

Lees meer >> Panama: 5x de mooiste stranden van Bocas del Toro
Lees meer >> Reisblog Boquete – bezoek de jungle van Panama

Eten / drinken op Bastimentos
Op Bastimentos heb je geen luxe restaurants. Wel zijn er een aantal leuke opties waar je prima kunt eten, zoals de Sea Monkey en als je wat meer te besteden hebt is Firefly een aanrader; een sfeervol plekje aan het water. Persoonlijk vonden wij het leuker om bij de lokale bevolking te eten en we hebben goede ervaringen bij restaurant Guari-Guari (bij Hostal Bastimentos) en bij Alvin & Kecha. Bij Green Hostal kun je heerlijk op de steiger zitten en einde van de middag genieten van de ‘happy hour’. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf drinken te halen bij de supermarkt en op een openbare steiger te gaan zitten.

Slapen op Bastimentos
Hoewel wij vooraf maar drie nachten hadden geboekt, zijn wij uiteindelijk een week op Bastimentos blijven hangen. Wij sliepen via AirBNB in een heerlijk appartementje (Casa Apolo), vlakbij de haven en midden tussen de lokale bevolking. Wil je meer luxe? Kijk dan eens naar de waterbungalows Eclypse de Mar Acqua Lodge. Kom je echt voor het strand? Dan kun je er ook voor kiezen om bij Red Frog Beach te slapen bijv. in de mooie Palmar Beach Lodge of Selina Red Frog. Houd er wel rekening mee dat je Red Frog Beach alleen per boot kunt bereiken en daar verder dus weinig te doen is.

Praktische tips:
– Er zijn geen pinautomaten op het eiland dus zorg dat je genoeg contant geld meeneemt
– De watertaxi’s werken met vaste prijzen, het heeft geen zin om hier over te onderhandelen
– Er zijn diverse kleine supermarkten in Old Bank. Let op: de prijzen variëren; hoe dichter bij de haven, hoe duurder
– Interesse in hanengevechten? Deze traditie vindt op zaterdagavond plaats bij het Blue Cafe in Old Bank. Hoewel wij niet graag naar dierengevechten kijken, was het een bijzonder om te zien hoe dit speelt onder de dorpsbewoners

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Zijn de prijzen of tijden niet meer up-to-date? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in .

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: