Vele van ons zijn er al geweest. Zo niet: dan stuur ik je bij deze met gierende banden die kant op! De Cinque Terre is met recht één van de meest betoverende plekken van Europa. Je hoeft geen doorgewinterde wereldreiziger te zijn om deze plek te bezoeken. Ca. 1200 km met de auto of nog geen twee uurtjes vliegen en je bent er. Leuk om te combineren met een bezoekje aan het Como-meer of Toscane.

Love at first sight
Het grappige is dat mijn eerste kennismaking met de Cinque Terre veel verder hier vandaan was. Een aantal jaar geleden verbleef ik een paar weken bij vrienden in Australië. Fantastische mensen, ze wonen in het binnenland van Queensland op een grote farm. Dat leven bestaat vooral uit hard werken maar zij bevinden zich in de luxe positie dat ze daarnaast ook fijne reizen kunnen maken. En dat was duidelijk zichtbaar in hun huis. Een koelkast vol met foto’s van mooie herinneringen. En daar hing ook het welbekende plaatje van de Cinque Terre tussen. Het idyllische aanzicht van de gekleurde huisjes tegen een rotsachtige kust gebouwd. Het was love at first sight! En ondanks dat ik me op dat moment nog ‘down under’ bevond heb ik mezelf op dat moment beloofd de Cinque Terre omhoog te plaatsen op mijn bucketlist.

Zo gezegd, zo gedaan!
Mijn vriend en ik zijn allebei gek op Italië! De geweldige natuur, de Italiaanse keuken, de taal… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dus het was geen straf om die belofte na te komen. Na een week relaxen en toeren door Toscane, kwamen we aan in Levanto. Een bruisende badplaats net boven nationaal park Cinque Terre. Wij verbleven daar een aantal dagen en hebben er voor gekozen om de Cinque Terre in één dag te bekijken en dat was prima te doen. Vanuit Levanto kun je gemakkelijk de trein pakken naar het meest noordelijke plaatsje van de vijf, Monterosso. Je kunt de route op verschillende manieren afleggen: per trein, boot of te voet (grotendeels). Wij besloten te gaan wandelen en om de warmte/drukte een beetje te vermijden zijn we om 7.00 uur ’s morgens al vertrokken. Wauw wat was dat gaaf! Een pittige wandeling over smalle bergpaden, langs steile hellingen met prachtige uitzichten. In het volgende dorpje, Vernazza, waren we wel toe aan een ontbijtje.

 

Slecht nieuws
Na het ontbijt in Vernazza zijn we verder gelopen naar de volgende plaats Corniglia. Daar kregen we slecht nieuws: we mochten niet verder wandelen. De wandelpaden waren gesloten omdat het te gevaarlijk was i.v.m. losliggende rotsblokken. Omdat we de laatste twee plaatsen van de Cinque Terre wel graag wilde bekijken, zijn we per trein verder gegaan. De volgende stop was Manarola, mijn favoriet, en tot slot Riomaggiore. Tegen de tijd dat we in Riomaggiore aankwamen was de temperatuur (en het aantal toeristen) aardig opgelopen. Na wat mooie plaatjes te hebben geschoten en een koud drankje op het terras, hebben we de trein weer terug gepakt naar Levanto.

Insider information
Tot slot een leuke tip! Als je er voor kiest om in Levanto te verblijven, maak dan ook de wandeling van Monterosso naar Levanto. Dit valt officieel niet onder de Cinque Terre, maar is zo de moeite waard!
Wij kwamen tussen de middag aan in Levanto en konden niet wachten tot we de volgende dag de Cinque Terre zouden gaan lopen. Daarom zijn we gelijk die middag in de trein gesprongen naar Monterosso (ca. 5 minuten) om vanaf daar terug te lopen naar Levanto (ca. 3 uur). De wandeling start met een flinke klim maar het uitzicht is het meer dan waard. Je kijkt uit over de ruige kustlijn en bij helder weer kun je de dorpen van de Cinque Terre precies zien liggen. Het toffe aan deze wandeling is dat deze relatief onbekend is bij toeristen. Het was soms wel even zoeken naar de richtingaanwijzers maar dat maakt het des te avontuurlijker. Trek wel stevige schoenen aan en neem voldoende water mee, vooral bij warm weer.

Sharing is caring
Heb jij de Cinque Terre ook bezocht? En heb je nog andere leuke tips of bijzondere weetjes? Deel ze dan met ons en onze volgers in een reactie. Thanks!

Deel deze blog op: