Ben je op zoek naar een toffe citytrip bestemming? Try Porto! Mede door het gunstige klimaat is het ‘t hele jaar door een fijne stad om te bezoeken. Komend weekend is het daar bijvoorbeeld 18 graden en nog belangrijker: zonnig! In combinatie met de kleurrijke oude gebouwen, gezellige pleintjes en vele tapasbarretjes is het hier het hele jaar door heerlijk vertoeven.

Zo zaten wij afgelopen december lekker in de zon op het terras in Porto. Geen tropische temperaturen maar in mijn ogen perfect weer voor een citytrip. Omdat wij er in december waren, was de hele stad versierd met kerstlampjes. Parijs is er niets bij ;-). Het knusse centrum barst van de gezellige restaurantjes en de oude kathedralen. Porto is overzichtelijk en wij hebben bijna alles te voet gedaan. Dit is goed te doen maar houd wel rekening met de hoogteverschillen. Porto is gebouwd op een aantal heuvels en hierdoor vind je er veel steile trappen en steegjes. Je moet dus soms wat moeite doen om boven te komen maar je krijgt er spectaculaire uitzichten voor terug, mooie foto’s gegarandeerd!

Port(o)
Je kunt Porto natuurlijk niet verlaten zonder port te hebben gedronken. Aan de overkant van de rivier de Douro zie je de vele porthuizen van Porto liggen. Zeker een bezoekje waard! Wij zijn bij Taylor’s geweest, dit is één van de luxere porthuizen. We hebben daar een uitgebreide rondleiding gekregen en sloten ons bezoek af met: port! Ondanks dat ik niet zo’n port-liefhebber ben, was het gaaf om een keer te zien hoe het gemaakt wordt.

Potje Portugees voetbal
Vanuit het centrum kun je gemakkelijk met de metro naar het voetbalstadion Estádio do Dragão. Wij hadden online al kaartjes gekocht voor de wedstrijd tegen Braga. We moesten helaas tot de 96e minuut wachten op het eerste doelpunt maar toen ging het hele stadion helemaal uit z’n dak. Wat een toffe ervaring!

Strand
Een dikke vette plus van Porto vind ik de ligging aan zowel een rivier als de oceaan. Vanuit het centrum rijden er verschillende bussen en trams naar het strand. In de zomer wordt hier veel gesurfd. Maar ook in de winter is het een aangename plek om te wandelen of neer te ploffen op één van de levendige terrassen daar.

Budget proof citytrip
Met low-cost airline Ryanair vlieg je al voor een paar tientjes vanaf Eindhoven airport naar Porto. Dus als je goed zoekt, ben je voor je vliegtickets niet meer kwijt dan voor een treinretour Maastricht. Qua accommodatie kun je het zo gek maken als je zelf wilt. De gemiddelde hotelprijzen liggen in Porto iets lager dan in Nederland. Wij verbleven in een hele toffe loft midden in het centrum (BO – By Almada Lofts 346). Deze accommodatie was niet heel goedkoop maar de prijs/kwaliteit verhouding was erg goed. Maar wanneer je lowbudget wilt, zijn er ook veel goedkope slaapplekken te vinden.

Voor mijn gevoel is Porto een beetje het ondergeschoven kindje van Barcelona, Madrid, Lissabon etc. Juist omdat deze stad (nog) niet heel massaal is, kun je uren ronddwalen in authentieke straatjes waar veel typisch Portugese restaurantjes te vinden zijn.

Ja, ik heb Porto erg hoog staan. En jij? Ben jij al in deze toffe stad geweest? En wat vond je er van?

Deel deze blog op: