Wil je carnaval in Colombia vieren? Dan moet je in Barranquilla zijn! Hier vindt, na Rio de Janeiro, het grootste carnavalsfeest van Latijns Amerika plaats. Mensen vanuit het hele land reizen voor dit evenement af naar deze stad in het noorden van Colombia. En dan hebben we het nog niet eens over de duizenden internationale toeristen die er op af komen. Carnaval wordt groots gevierd in Barranquilla en denk dan niet aan Hollandse meezingers, bier en polonaises. Nee, carnaval in Barranquilla is een culturele ervaring waarbij je overweldigt zult worden door kleurrijke kostuums, harde muziek en héél veel vrolijke mensen.

De Parade
De parade is het belangrijkste onderdeel van carnaval en dit mag je dus niet missen als je gaat carnavallen in Barranquilla. Drie dagen achter elkaar gaat er een enorme optocht dwars door de stad. Het is een explosie van positiviteit; uitbundige danseressen in kleurrijke kostuums, vrolijke muziek en grote versierde karren komen voorbij. De duizenden bezoekers swingen lekker mee op de tribunes of achter de hekken.

Wat is een palco?
Langs de route worden overal tribunes opgebouwd, dit noemen ze ‘palco’s’. De perfecte plek om optimaal van de parade te kunnen genieten! Elke palco heeft een eigen ingang dus check goed welke ingang jij moet hebben. Reken op een flinke mensenmassa bij de entree, waardoor het hectisch kan zijn. Dit is direct ook een ideale mogelijkheid voor zakkenrollers dus wees alert! Ook bij ons is een poging gedaan, maar ze hadden gelukkig alleen een pakje kauwgom te pakken…

Lees meer >> Wat te doen in Cartagena: 5x de leukste plekjes
Lees meer >> Tayrone National Park: belangrijke tips en info voor de ultieme Tayrona ervaring

Tickets voor de parade
Je kunt kaarten kopen voor verschillende soorten palco’s maar over het algemeen zijn ze voorzien van een overkapping (wat heel fijn is tegen de zon), is er een toilet aanwezig en kun je er drinken en snacks kopen. Er zijn verschillende ticketverkoop-punten in de stad, maar het handigst is om het even bij de receptie van je hotel te vragen. Onze receptioniste heeft telefonisch kaarten voor ons besteld die vervolgens in ons hotel werden afgegeven.

Goedkopere opties
De palco-tickets zijn relatief duur; wij betaalden 135.000 pesos voor drie dagen. Er zijn ook goedkopere plaatsen maar dan heb je wellicht geen afdak/wc in de buurt. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal geen tickets te kopen, want er schijnen enkele plekken in de stad te zijn waar je (een deel van) de optocht mee kunt maken zonder te betalen. Maar wij wilden geen risico lopen de parade te missen en kozen voor goede plekken op de tribune. En wat was het een feest!

Tip: mocht je weekendkaarten hebben gekocht, maar de laatste dag(en) niet gebruiken, kun je deze kaartjes proberen door te verkopen. Wij hebben via een Facebook-groep nog iemand anders blij kunnen maken met de maandagkaartjes.

Na de parade
De parade begint al vroeg en neemt een groot deel van de dag in beslag. Daarna zijn er straatfeesten op meerdere plekken in de stad. Ook kun je tot in de late uurtjes doorfeesten in de kroegenstraat.

Vergeet niet mee te nemen: 

  • Zonnebrandcrème
  • Zonnebril
  • Pet/hoed tegen de zon (vooral als je geen overdekte tribuneplek hebt)
  • Water: goed drinken! Er zijn overigens voldoende verkooppunten om gedurende de dag je vochtinname op peil te houden

Pas op voor zakkenrollers: zorg voor een veilig tasje/heuptasje en neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee

Carnaval accessoires kopen

Het is het handigst om een dag eerder al in Barranquilla te zijn zodat je daar een leuke outfit kunt scoren. Net als in (het zuiden van) Nederland, zijn ook in carnaval-paradijs Barranquilla winkels vol met feestattributen te vinden. Op de dag zelf zul je ook in de buurt van de parade ook veel straatverkopers tegen komen, maar zij bieden vooral eten/drinken, schuimspuiten en zonnebrillen aan dus daar zou ik niet op gokken.

Lees meer >> Reisblog Filandia: het minder toeristische broertje van Salento 
Lees meer >> Reisblog Guatapé: het kleurrijkste dorpje van Colombia

Accommodatie tijdens carnaval in Barranquilla
Er komen enorm veel mensen op dit evenement af dus zorg dat je op tijd een accommodatie boekt. Wij waren vrij laat (ca 2 maanden van te voren) en sliepen daardoor in twee verschillende hotels, waarvan de tweede in een wat minder goede buurt lag.  De prijzen gaan 3 tot 6 x over de kop in die periode, dus op tijd boeken is echt een must. De beste en meest veilige wijk om te verblijven is El Prado. Een taxi van het vliegveld naar de wijk El Prado kost 30.000 pesos (vaste prijs 2019).

Ons eerste hotel was Vallclaire suites. Een fijne accommodatie met ruime kamers en een lekker zwembad. De dag van de carnaval zijn wij naar een goedkopere optie gegaan omdat het eerste hotel al volgeboekt was, namelijk Hotel Ayenda Aquarius. Het was een prima budget-hotelletje, maar in die buurt was verder weinig te beleven. We hebben dus direct een taxi gepakt naar de betere wijken.

Prijzen
De prijzen van de hotels zijn flink verhoogd tijdens de carnavalsperiode, maar de kosten voor eten en drinken vallen in Barranquilla mee. Zo betaal je ongeveer een eurootje voor een biertje op de palco’s en ook hieromheen zullen er veel straatverkopers zijn bij wie je goedkoop wat eten en drinken kan halen. Gezien het enorme aanbod en armoede in de stad zijn deze prijzen nog relatief laag.

Vervoer naar Barranquilla
Barranquilla is goed te bereiken, zowel per vliegtuig als met de bus. Houd er wel rekening mee dat de vliegtickets in deze periode een stuk duurder zijn dan gebruikelijk dus probeer je vliegtickets op tijd te boeken. Wij waren vrij laat en hebben daarom besloten een paar dagen eerder te vliegen, dat scheelde een paar honderd euro op een vlucht van Pereira naar Barranquilla. Het is uiteraard voordeliger om met de bus te reizen. Er zijn goed busverbindingen van Barranquilla van/naar Cartagena en Palomino. Wij betaalden 20.000 pesos p.p. voor een busrit van Barranquilla naar Palomino. Dit was een comfortabele rit van ongeveer drie uur in een grote bus en deze vertrok vanaf busterminal Saledad. Het buskaartje kun je gewoon op de busterminal kopen maar houd wel rekening met lange rijen.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Zijn de prijzen of tijden niet meer up-to-date? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: