Precies een jaar geleden zaten Remco en ik als digital nomads in Palomino, een bruisend backpackersdorpje in het noorden van Colombia. Maar wat kan er in korte tijd veel veranderen…  Het coronavirus heeft Zuid-Amerika ook bereikt en inmiddels heeft de Colombiaanse overheid strenge maatregelen moeten nemen. In het dorpje Palomino zijn zo goed als alle toeristen vertrokken. Geen toeristen betekent geen inkomen en dus geen brood op de plank. Toen mijn Belgische vriend Joachim onderstaande actie doorstuurde, wekte dat een dubbel gevoel bij mij op; verdriet omdat ik me bewust werd van de ernst van de situatie in Palomino (en vele andere plaatsen), maar ook blij dat we iets kunnen doen om deze mensen een handje te helpen. Grote donaties, kleine donaties… alles is welkom! Hiervan worden ter plaatse basispakketten met voedsel en sanitaire producten samengesteld voor de lokale bevolking.

Toen in Nederland de corona-maatregelen bekend werden gemaakt, riep Rutte bijna tegelijkertijd dat we ons geen zorgen hoeven te maken wat betreft onze financiën. Er komt financiële steun vanuit de overheid voor bedrijven, arbeidstijdverkorting voor werknemers en de banken boden bijna direct uitstel van hypotheekbetalingen aan. Of deze mooie woorden waargemaakt gaan worden moeten we nog zien, maar het is fijn om te merken dat we hier in Nederland een sociaal vangnet hebben. In Colombia hebben ze dat niet, waardoor de impact van het virus desastreus is voor veel mensen.

In het kleine backpackersdorpje Palomino leeft de lokale bevolking bijna volledig van het toerisme. De afgelopen jaren hebben ze hard gewerkt aan de opbouw van accommodaties en restaurantjes, maar inmiddels staat alles leeg. Alle toeristen zijn met spoed naar huis vertrokken vanwege het coronavirus. Voor de dorpsbewoners betekent dat letterlijk geen brood op de plank. Hoe lang gaat deze crisis duren en wat zullen de verdere consequenties zijn?

Dringend hulp nodig
Mijn Belgische vriend Joachim woont in Palomino en runt daar het hostel Casa Colibri. Hij stuurde mij gisteravond onderstaand bericht (let niet op de Belgische woordspeling 😉 ) :

Het coronavirus heeft in elke uithoek grote gevolgen. Hier in Palomino, Colombia valt het leven letterlijk stil. Het anders zo bruisende dorpje dat leeft van het toerisme is in totale quarantaine. Veel mensen vallen per direct zonder inkomen.

– Hier zijn geen vangnetten van de regering.
– Hier worden geen gas- of elektriciteitsrekeningen terugbetaald.
– Hier worden betalingen niet uitgesteld.
– Hier is de realiteit dat mensen en hun familie zonder eten komen te vallen.

Om dit tegen te gaan maken we basispakketten beschikbaar voor de meest kwetsbare families. Deze basispakketten bevatten voeding, maar ook sanitaire producten. Een basispakket zal 60.000 COP kosten, dat is een kleine 15 euro. Elke donatie helpt en gaat rechtstreeks naar de mensen hier.

Doneer een bedrag naar keuze
Grote donaties, kleine donaties… alle beetjes helpen! Vermeld bij de donatie “amigo de Casa Colibri”, dus bijvoorbeeld: Naam: Anne  (amigo de casa colibri). Verder hoef je alleen je e-mailadres in te vullen en betalen kan via creditcard.

Doneer via deze link: https://en.vaki.co/vaki/ayudapalomino

Mijn donatie
Ik heb zojuist 60.000 COP gedoneerd. Dat is volgens mijn Mastercard om precies te zijn €13,45 en dat is voldoende voor één basispakket om een familie te helpen. Het geld gaat rechtstreeks naar de mensen in Palomino. Doe je ook mee?

Update 28-03-2020:
Tot op heden zijn er al 145 voedselpakketten uitgedeeld. Een mooie start, maar helaas nog lang niet voldoende om de lokale bevolking door deze moeilijke tijd heen te slepen. De hoop is dat er de komende weken een 1000-tal pakketten uitgedeeld kan worden. De voedselpakketten worden aan huis uitgedeeld aan de meeste kwetsbare families in Palomino. Mensen die in aanmerking willen komen voor hulp moeten zich inschrijven op een lijst. Daar wordt bijgehouden wie er deel uitmaakt van het gezin en er wordt ook bijgehouden wie er een pakket heeft ontvangen (vandaar het maken van de foto’s van de mensen). De stichting “centro de atencion integral llama de amor” wordt geleid door priester Wilmer.


Lees meer over Palomino
Benieuwd waar het geld heen gaat? Inmiddels is het dorp volledig in quarantaine maar om een beeld te krijgen van ons verblijf in Palomino vorig jaar:

>> Palomino Colombia – een chill backpackersdorp aan het strand


Vorig jaar hebben wij een geweldige tijd gehad in Palomino. We hadden ons niet kunnen voorstellen hoe de reiswereld er nu uit ziet. Hopelijk werpen de strenge maatregelen hun vruchten af en kunnen we snel weer vrij leven en reizen met z’n allen. Laten we elkaar tot die tijd een beetje helpen om deze moeilijke tijd door te komen. X Anne

 

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: