Iedereen die weleens langer dan 2 weken in zuid-oost Azië is geweest zal dit herkennen: de eerste tempel waar je binnen loopt tijdens je reis is zwaar indrukwekkend. Je maakt honderden foto’s en neemt minimaal vijf minuten de tijd voor elk detail. De tweede tempel tijdens je reis is ook prachtig. Je vergelijkt hem met de eerste en ziet weer allemaal nieuwe bijzondere details. De derde tempel is ook mooi. Maar wanneer je de zoveelste tempel gaat bekijken verslapt je aandacht. Herkenbaar? Dat noemen we nou tempel-moe!

Na een aantal maanden door zuid-oost Azië gereisd te hebben, verslapte mijn aandacht voor alles wat ik de eerste paar weken juist zo fantastisch vond: de vele tempels en zelfs de hagelwitte stranden werden op den duur normaal. Ik weet dat dit een extreem luxe-probleem is en ik denk dat ‘probleem’ zelfs een te groot woord is. Maar door deze ervaring realiseerde ik me des te meer hoe belangrijk de route van je reis is. Dus zorg voor voldoende afwisseling.

Even voor de duidelijkheid: tempel-moe betekent dus niet dat ik tempels niet indrukwekkend vind. Het is één van de redenen waarom ik stapelverliefd ben geworden op Azië.

Hierbij mijn persoonlijke tempel top 5 in zuid-oost Azië:

1. Bagan – Myanmar: hier vind je maar liefst 4000 tempels verdeeld over ongeveer 41 km2. De één nog spectaculairder dan de ander. Met stip het meest bijzondere tempelcomplex waar ik ooit ben geweest.

2. Borobudur – Java, Indonesië: wat een indrukwekkend bouwwerk. Mijn herinnering aan deze tempel is wat minder positief omdat het erg druk was. We waren er op de eerste dag van de lokale vakantie en dat hebben we geweten. De ene na de andere local kwam naar ons toe voor een foto. Niet met de Borobudur maar met ons! Maar dit maakt het gigantische bouwwerk niet minder indrukwekkend.

3. Wat Phrathat Doi Suthep – Chiang Mai, Thailand: dit tempelcomplex is niet alleen mooi maar heeft ook nog eens een prachtige ligging. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad Chiang Mai.

4. Schwedagonpagode  – Yangon, Myanmar: in deze stad zijn meerdere spectaculaire tempels te vinden maar dit is de grootste en belangrijkste tempel van het hele land. Elke boeddhist in Myanmar probeert minimaal één keer in zijn leven de tempel te bezoeken.

5. Pura Tanah Lot – Bali, Indonesië: ook wel bekend als de tempel in de zee. Deze is alleen begaanbaar wanneer het eb is. De tempel is op een rots in de zee gebouwd en dat zorgt voor een schitterend plaatje.

Welke tempel(s) kun jij al afvinken? En wat is jouw favoriet? Ik ben heel benieuwd! Laat het weten in een reactie.

Deel deze blog op: