Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om met hun vriend/vriendin op reis te gaan. Of indien je geen vaste relatie hebt, ga je waarschijnlijk vaak met een vaste vriendin/vriendengroep op reis. Vaak groeien deze dingen in de loop der jaren zo. Maar hoe groot is de invloed van je reispartner op jouw reis? Wat zijn de verschillen?

Mijn eerste lange backpack-reis was met mijn beste vriendin. Hoe gaaf is dat?! Onze working-holiday was vooral gericht op mooie stranden (lees: strandfeestjes), cultuur snuiven in wereldsteden (lees: shoppen) en onze eerste contacten met andere backpackers (lees: tot 4.00 uur ‘s nachts bier drinken in de kroeg).

Mijn tweede lange backpack-reis was met mijn vriend. Wauw wat word je relatie daar sterk van! Deze reis was vooral gericht op mooie stranden (lees: romantisch dineren met je voetjes in het zand), cultuur snuiven in de stad (lees: tempels kijken en om 17.00 uur een biertje in de sportbar) en ‘s avonds lekker doorzakken in een cocktailbar (lees: om 23.00 uur naar bed).

Ik besef dat bovenstaande omschrijving heel oppervlakkig klinkt en natuurlijk zat er meer diepgang in. Wanneer je voor langere tijd op reis gaat kom je jezelf tegen, ga je anders naar de westerse standaarden kijken etc. Maar die onderwerpen slaan we nu even over.

Toen ik met mijn beste vriendin op Penang (Maleisie) verbleef, hadden we zoals altijd de eerste avond direct een leuke ‘vriendengroep’ opgebouwd om mee uit te gaan. In die groep zat ook een stelletje uit Australië. Onwijs leuke mensen, lekker gek! Ik was onder de indruk en trok daaruit de conclusie dat reizen als stel ook best leuk kan zijn. Het ligt echt aan je eigen instelling.
Wij verbaasden ons in die tijd soms over stelletjes, op een adembenemend mooie plek, terwijl er in een uur tijd niet meer dan drie woorden gewisseld werden. Terwijl wij (mede door de vrienden die we onderweg maakten) altijd de grootste lol hadden en bovendien nooit uitgepraat raakten. Wat leek het mij saai om met een partner te backpacken. Maar… onze Australische vrienden daar op Penang gaven hoop!

Eigen ervaring
Toen ik jaren later met mijn vriend op reis ging, realiseerde ik me dat je het bijna niet met elkaar kan vergelijken. Qua reis wel maar qua ervaring niet. Ondanks mijn eerdere backpack-ervaringen vond ik het veel lastiger om contact te leggen met andere backpackers.
Zoals mijn beste vriendin en ik een vooroordeel hadden over reizende stelletjes, kom je nog veel meer mensen tegen die blijkbaar denken: die tortelduifjes zijn liever met z’n tweeën. In sommige gevallen is dat ook zo. Want wat is er nou fijner dan met de liefde van je leven op een paradijselijk strand vertoeven?
Maar soms is het ook zo lekker om een avondje met andere backpackers te ouwehoeren. Omdat deze contacten in veel gevallen maar tijdelijk zijn levert dat soms de meest diepzinnige gesprekken op. Met als resultaat dat ze je na één avond beter kennen dan sommige vrienden in Nederland. Of gewoon om wat reiservaringen met elkaar te delen.

Toen ik met mijn vriend op reis was, moest ik dus veel meer moeite doen om contact te leggen met andere backpackers. Daarentegen kwamen we wel veel meer reizende stellen tegen wat soms ook resulteerde in gezellige avonden. Daarnaast genoten we heel bewust van onze tijd samen en zelfs na drie maanden reizen waren we elkaar nog steeds niet zat 😉

Het waren voor mij twee totaal verschillende ervaringen. Het één is niet beter of slechter dan het ander maar het moet passen bij je levensfase. Dat is ook de reden dat sommige mensen er bewust voor kiezen om alleen op reis te gaan. It’s all about the experience!

Met wie ga jij het liefst op reis? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Deel het met ons op Facebook of Instagram.