De Gocta waterval is met z’n 771 meter de derde hoogste waterval ter wereld en dat zorgt voor spectaculaire uitzichten. Bijzonder aan deze waterval is dat hij pas in 2005 ontdekt is door een groepje avonturiers. De Gocta is omgeven door ruige natuur en ligt op ongeveer een uurtje rijden van het dorpje Chachapoyas. Je moet er wel wat voor over hebben om de waterval van dichtbij te kunnen zien: een pittige hike van ongeveer vier uur. Maar juist dat maakt de ervaring onvergetelijk.

Gocta waterval zonder tour
Vanuit Chachapoyas worden er diverse georganiseerde dagtrips aangeboden naar ‘Catarata de Gocta’ , maar je kunt er ook gemakkelijk op eigen gelegenheid heen. Vanaf het busstation in Chachapoyas vertrekken collectivos die je voor ongeveer 10 soles naar het dorpje Cocachimba brengen. Midden op het plein staat een klein gebouwtje waar je je entreeticket kunt kopen (15 soles) om vervolgens te beginnen aan de trekking. Wat de terugweg betreft; wij hadden het geluk dat we na afloop met een tourtje mee terug konden rijden naar Chachapoyas (10 soles p.p.). Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je ook een motortaxi naar de brug pakken. Hier is de grote weg waar meerdere collectivo’s/taxi’s voorbij rijden, waardoor je minder lang hoeft te wachten.

De voordelen van de Gocta zonder tour
Wij houden er van om zonder groep te wandelen en optimaal te genieten van de rust en de natuur. Bovendien is het fijn dat je na afloop niet hoeft te wachten op andere mensen die nog niet klaar zijn met de hike. Qua kosten scheelt het niet veel; wij spraken een stel dat met een georganiseerde tour mee was gegaan en zij hadden 55 soles betaald voor hun dagtrip. Dit bedrag is inclusief vervoer, entree en lunch. De tours zijn te boeken bij een van de vele tourbureautjes in Chachapoyas.

Verschillende hikes naar de Gocta waterval
Er zijn drie verschillende routes om bij de waterval te komen en deze starten/eindigen in de dorpjes Cocachimba of het hoger gelegen San Pablo. Wij hebben gekozen voor optie 1; we zijn gestart en geëindigd in Cocachimba.

1. Start en eindig in Cocachimba 10,4 km
Dit is de ‘lage’ route maar och, wat hadden wij deze hike onderschat. Je wandelt 2 à 2,5 uur naar de voet van de waterval en de weg bestaat voornamelijk uit steile paden. Let tijdens de hike goed op de vele vogels die je hier kunt spotten. Zo zagen wij vrij aan het begin al de bekende ‘cock of the rock’. Na ongeveer 1,5 uur kom je toiletten tegen en vlak daarna vind je een klein restaurantje. Dit is het enige punt waar je onderweg iets kunt kopen dus neem voldoende water en brood/snacks mee. Iets verder staat een bord waar je linksaf (zie foto) kunt; DOE DIT NIET! Om bij de voet van de waterval te komen, moet je alleen maar rechtdoor. Na de waterval van onderaf bewonderd te hebben, wandel je hetzelfde pad terug. Hoewel de hele route uit steile paden bestaat, moet je op de terugweg nog iets meer klimmen dan op de heenweg. Mocht je slecht ter been zijn (of gewoon moe), kun je met een paard terug.

2. Start en eindig in San Pablo 12 km
Dit is de ‘hoge’ route; je start in het hoger gelegen dorp San Pablo en wandelt naar het uitzichtpunt halverwege de waterval. Vanaf de brug aan de doorgaande weg, kun je een motortaxi pakken naar het dorp San Pablo. Daar kun je, net als in Cocachimba, een entreeticket kopen en starten met de hike.

3. Start in San Pablo en eindig in Cocachimba 15 km
Voor de fanatieke hikers is er ook nog optie drie: een combinatie van route één en route twee. Je start in het hoger gelegen dorp San Pablo en wandelt (route 2) naar de waterval. Vervolgens wandel je een stukje terug om daar een steil zijpad te nemen naar beneden. Dit pad komt uit op route één. Na het oversteken van de rivier loop je nog een stukje omhoog, en vervolgens sla je bij het bord links af om bij de voet van de waterval te komen. Vanaf daar loop je (volgens route één) terug naar Cocachimba.

 

Voorbereidingen Gocta hike
Vooral als je op eigen gelegenheid gaat, kan het zijn dat je weinig mensen tegen komt en de prachtige natuur voor jezelf hebt. De tours vertrekken rond 9.00 uur dus wij adviseren om iets eerder te vertrekken om de ‘drukte’ voor te zijn. Tijdens onze weg terug kwamen wij namelijk meerdere groepen toeristen tegen. Trek goede schoenen en comfortabele kleding aan. Het kan onderweg vrij warm zijn, maar eenmaal bij de waterval zorgt het water (condens) voor verkoeling. Een vestje of poncho kan geen overbodige luxe zijn. Neem ook voldoende eten, drinken, toiletpapier, zonnebrandcreme (hoge UV-straling in dit gebied) en muggenspray mee.

In Cocachimba zijn diverse restaurantjes, barretjes en tienda’s te vinden. Zodoende kan je na de ochtendhike genieten van een lekkere Peruviaanse lunch.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Staat er een fout in? Laat het ons weten! Zodoende help je ons (en andere reizigers) de informatie up-to-date te houden. Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in . Thanks anyway!

Gerelateerde berichten

Let's stay in touch

Volg ons op Instagram voor onze dagelijkse updates, tips en inspiratie.

Deel deze blog op: