Panama is het land van de mooie stranden en ruige natuurgebieden. Het land bestaat voor meer dan 50% uit regenwouden en je mag Panama dan ook niet verlaten voordat je een gave trekking hebt gedaan. Het bergdorp Boquete is een goede uitvalsbasis om dit te doen. Er zijn verschillende mogelijkheden; van een halve dag tot meerdaagse trekkings. Wij hebben er in totaal drie gedaan en in deze blog vertellen we alles wat je moet weten over deze tochten.

Boquete is een klein dorp aan de voet van vulkaan Baru. Het ligt op ca. één uur rijden van de stad David en is goed te bereiken per openbaar vervoer. Wij verbleven tijdens ons verblijf in Boquete in de Agaseke Lodge. Deze accommodatie wordt door superlieve mensen gerund en ligt vlakbij het kleine centrum. En voor de liefhebber; je kunt ook in Selina Boquete verblijven. Ziet er ook niet verkeerd uit!

Trekkings in Boquete
De beste periode om Boquete te bezoeken is in het droge seizoen van december tot april omdat in het regenseizoen sommige trekkings niet toegankelijk zijn. Moet je heel sportief zijn om zo’n trekking te kunnen doen? Nope! De eerste twee trekkings zijn prima te doen als je enigszins conditie hebt. De derde trekking die ik beschrijf, La Pianista trail, is intensiever. Dit is de trekking waar de Nederlandse meiden Lisanne Froon en Kris Kremers in 2014 vermist zijn geraakt. Sinds die tijd is er een duidelijk ‘eindteken’ maar toch wordt deze intensieve tocht tegenwoordig vaak onder begeleiding van een gids gedaan.

1. Lost Waterfall trail
De eerste trail die wij liepen was The Lost Waterfall trail. Dit is ook meteen de bekendste trail in de omgeving van Boquete. De naam zegt het al, je gaat onderweg fantastische watervallen zien. Het startpunt ligt ca 15 minuten rijden vanaf het dorp. De trekking duurt een kleine 4 uur en is prima te doen zonder gids. Er staan onderweg voldoende borden die je de weg wijzen naar de watervallen. Je hoeft geen speciale berg /hiking schoenen aan maar slippers zijn af te raden i.v.m. steile hellingen.

Na het betalen van het entreegeld ($7 dollar p.p.) en het opschrijven van de namen, begint de trail meteen met een stukje klimmen en al gauw begeef je je in de ‘jungle’. Je hoort al vrij snel het geluid van de eerste waterval maar op advies van een andere toerist besloten wij niet rechts af te slaan naar waterval nummer 1, maar eerst linksaf te slaan naar waterval nummer 2. Deze was immers indrukwekkender en op de terugweg kom je ook weer langs waterval nummer 1.
Het is een heerlijke beklimming waarbij wij vaak met verwondering om ons heen hebben staan kijken. De rust, het geluid van de vogels, de inspanning en het uitzicht zorgen samen voor een heerlijk gevoel. Het fijne aan deze trail is dat je elke keer na een stuk klimmen weer op een mooi punt terecht komt, waar je even kunt uitrusten en een paar prachtige foto’s kunt maken. Vooral tussen de tweede en de derde waterval moet je wel een stukje klimmen, je vindt daar touwen waar je je mee omhoog kunt trekken.

Zo zijn wij dus begonnen bij de 2e waterval, daarna de 3e en hebben wij op de terugweg de 1e waterval gezien. Het pad leidt zichzelf en verdwalen is bij deze trail bijna onmogelijk. Wij adviseren dan ook om deze trail gewoon op eigen houtje te doen. Je hoeft voor deze trail niet super getraind te zijn maar er zit wel wat klimwerk bij. Je kunt onderweg geen drinken kopen dus neem voldoende water mee.

Na afloop kan je bij het beginpunt langs de weg wachten tot er een colectivo of taxi voorbij komt. Of je moet net als wij geluk hebben en een lift naar Boquete krijgen van andere toeristen met een huurauto.

Praktische informatie:
– Entreegeld: $7 p.p
– Duur trekking: ca 4 uur
– Intensiviteit: basis conditie
– Afstand vanaf Boquete: 15 min
– Vervoer: taxi $8 of colectivo $2,50 p.p. per enkele reis
– Je kunt onderweg geen drinken kopen dus neem voldoende water mee

2. Pipeline Trail
De Pipeline Trail staat bekend als een minder intensieve trail dan de Lost Waterfall Trail en de Quetzal trail. Het belangrijkste is dat je, zoals de naam al zegt, de pijplijnen blijft volgen. De Pipeline Trail start vlakbij de Lost Waterfall Trail.

Deze keer hebben wij $6 betaald voor een taxi naar het startpunt. Ook deze trail staat weer goed aangegeven met borden (zie foto) en is dan ook prima zonder gids te doen. Er staat een klein huisje bij de start, maar bij ons kwam er iemand aanlopen aan wie we het entreegeld moesten betalen ($3 p.p). Je loopt langs het hek waar privada op staat en de trail kan beginnen. De trail heeft een vrij lange aanloop voor je in de jungle terecht komt maar dan besef je dat het dit ook waard is. Het is werkelijk een prachtige tocht over diverse bruggetjes, onder boomstammen door en met mooie uitzichten over de rivier. Het gebied is veel vlakker waardoor je minder hoogtemeters maakt dan bij de andere trekkings in de buurt. Na ca. drie kwartier lopen kom je langs een bijzondere oude boom van meer dan 1000 jaar oud. Deze ligt aan de linkerkant van het pad omhoog. Het laatste stukje van de tocht klauter je over grote rotsen en keien. Wanneer je de waterval ziet, weet je dat je het eindpunt hebt bereikt. Je kunt hier even lekker uitrusten op één van de gigantische rotsblokken, voordat je begint aan de terugweg. Je schijnt tijdens deze trekking de bekende Quetzal vogel, brulapen en slangen te kunnen spotten maar wij zijn deze niet tegen gekomen.

Wij vonden de trip absoluut de moeite waard. Het kostte weliswaar iets minder inspanning dan de andere trekkings maar er hangt een andere sfeer dan bij de Lost Waterfall Trail bijvoorbeeld. Wij deden er een kleine drie uur over dus je kunt deze trip goed combineren met andere activiteiten in de omgeving zoals een koffietour. Het voordeel van deze trekking is dat het onderweg veel rustiger is waardoor je er vaak helemaal alleen loopt. Let op: volgens internet kan je tot max 15.00 het park in. Hier konden wij bij de entree overigens niets over vinden.

Praktische informatie:
– Entreegeld: 3$ p.p.
– Duur trekking: 2,5 – 3 uur
– Intensiviteit: basis conditie
– Afstand vanaf Boquete: 15 min
– Vervoer: taxi $6 of colectivo $2,50 p.p. per enkele reis
– Je kunt onderweg geen drinken kopen dus neem voldoende water mee

3. El Pianista Trail
De derde trail die wij hebben gelopen is de Pianista Trail, hier hebben wij in eerste instantie erg over getwijfeld. We wilden eigenlijk de bekende Quetzal Trail lopen maar na meerdere mensen te hebben gesproken, hebben wij toch besloten om voor El Pianista Trail te gaan.

De Pianista Trail heeft echt een eigen identiteit. Hij is anders dan de vorige trails omdat je flink de hoogte in gaat. Het magische aan deze tocht is dat je je tijdens het klimmen al in de wolken begeeft, wat zorgt voor een mystiek effect. Wij waren er op een hele heldere dag. Daardoor wandelden we onderweg door weinig wolken maar hadden we wel een spectaculair uitzicht vanaf de top.

Ook is dit de trekking waar Lisanne Froon en Kris Kremers in 2014 aan zijn begonnen maar nooit meer van terugkeerden. We begrepen dat er op de top van de berg er een herdenkingsteken staat en die wilden we graag zien om zo op onze manier ons respect te tonen. Dit is tevens een duidelijk eindpunt van de trail tegenwoordig.

De route
Na ons goed verdiept te hebben in de route, besloten we hem toch zonder gids te lopen. De trail start dichtbij Boquete, een taxi brengt je er voor $4 naar toe en je hoeft geen entreegeld te betalen. De ingang is direct naast het Italiaanse restaurant ‘Il Pianista’. Voordat je de dichte jungle in gaat, loop je ca twintig minuten door open velden met een vrij uitzicht. De paden leiden zich grotendeels vanzelf maar toch zijn er een paar punten waar je de verkeerde kant op kunt gaan. Na 5 minuten lopen, kun je via een klein bruggetje de rivier over om vervolgens rechtsaf naar het pad te lopen. Doe je dit niet, moet je enkele minuten later door het water de rivier oversteken. Eenmaal in de jungle moesten wij nogmaals de rivier oversteken en direct daarna misten wij een pad omhoog waardoor we onze route hadden voortgezet over de rivier. Gelukkig gaf een vriendelijke local ons iets verderop de tip om alsnog omhoog te klimmen en het gebruikelijke pad te volgen. Hoe hoger je komt hoe smaller de paden worden. Je zult hier ook merken dat het pad steeds drassiger wordt en dat de nodige grip wel gewenst is (denk aan goede schoenen en eventueel een wandelstok). Net op het moment dat je denkt dat er geen einde komt aan de klim, ben je er. Wat een lekker gevoel om ‘on top of the mountain’ tussen de wolken te staan. En toch krijg je op deze plaats ook een heel ander gevoel omdat je hier ook het gedenkteken aan Lisanne en Kris vindt. Kippenvel. Het is fijn om te zien dat het gedenkteken aan deze verschrikkelijke gebeurtenis, goed onderhouden wordt door de locale gidsen.

De Pianista Trail is een pittige trail omdat er veel hoogte meters in zitten. Ben je totaal niet getraind, dan raden wij deze trekking af. Daarnaast is het vrij modderig, het wordt naarmate je hoger gaat steeds glibberiger. Wij waren er in het droge seizoen en hebben de terugweg grotendeels met een stok gelopen om niet uit te glijden. Als het een aantal dagen geregend heeft, lijkt het mij niet prettig en bovendien onverantwoord om tot de top te gaan. De tocht duurt ca 4 uur en wij raden het persoonlijk niet aan om deze trekking in je eentje te doen. Je komt onderweg heel weinig mensen tegen en vooral tijdens het laatste deel is er risico op uitglijden. Wij zijn vrij aan het begin één jongen tegen gekomen en verder alleen één Nederlandse meid met een gids. Zij gaf aan dat ze toch blij was dat ze gebruik maakte van een gids. Zij heeft gekozen voor Feliciano, een bekende gids in de omgeving die ook het herdenkingsplekje van Kris en Lisanne onderhoudt.

Praktische informatie:
– Entreegeld: geen
– Duur trekking: ca 4 uur
– Intensiviteit: gevorderden conditie
– Afstand vanaf Boquete: 10 min met de taxi
– Vervoer: taxi $4 per enkele reis
– Je kunt onderweg geen drinken kopen dus neem voldoende water mee


Hi ik ben Anne (29) en ik ben reis- en lifestyleblogger voor Travelgoodies. Samen met Remco reis ik de wereld over. Onderweg schiet ik plaatjes van wereldse interieurs en ik heb een zwak voor boutiquehotels. Op Travelgoodies deel ik mijn persoonlijke (reis)ervaringen en natuurlijk handige tips voor onderweg. Never stop exploring! Heb je vragen, tips of opmerkingen? Stuur me dan gerust een mailtje: anne@travelgoodies.nl of neem contact op via het contactformulier.

Deel deze blog op: