Noord-Peru wordt steeds populairder onder de toeristen en dat is niet voor niets. Deze regio heeft enorm veel te bieden en daar zijn ze in Peru ook achter gekomen. Ze omarmen hun natuurwonderen en zijn op weg om het gebied steeds beter begaanbaar te maken voor de toeristen. Kuelap is een van de hoogtepunten van deze regio. Het wordt ook wel de Machu Picchu van het Noorden genoemd, met het grote verschil dat deze plek nog door het massatoerisme ontdekt moet worden. Vroeger kon je hier alleen komen na een flinke hike of een lange autorit, maar sinds 2017 is het mogelijk om deze plek te bereiken via een 20 minuten durende rit met de kabelbaan. Vanuit het nabijgelegen dorp Chachapoyas gaan er veel tourtjes naar Kuelap, maar op eigen gelegenheid is dit ook heel goed te doen (en nóg leuker).

Kuelap ligt 3000 meter boven zeeniveau en deze archeologische plek is bijna 65.000 m2 groot. De oppervlakte bevat in totaal meer dan 450 stenen gebouwen en is daarmee zelfs groter dan de Machu Picchu. De Chachapoyas cultuur bouwde het fort in het pre-Inca tijdperk en ze leefden hier tussen 800 en 1470 na Christus. In 2003 is het toegevoegd aan de werelfderfgoedlijst van Unesco.

Kuelap dagtrip
Verblijf je in Chachapoyas dan zijn de tourtjes naar Kuelap niet te missen. Tientallen bureaus bieden de tour aan, maar het maakt niet uit waar je het boekt want ze gaan (bijna) allemaal vanuit de zelfde organisatie. Vaak kun je het ook bij de receptie van je hotel regelen. De tourtjes vertrekken rond 8.30 uur en de prijs voor een dagtrip naar Kuelap is 85 soles inclusief vervoer incl kabelbaan, entree en lunch.

Kuelap op eigen gelegenheid
Aangezien wij er niet zo van houden om in een groep te lopen, vooral op spectaculaire plekken als Kuelap, zijn wij op eigen houtje vanuit Chachapoyas naar Kuelap gegaan. En dit vonden wij ideaal! Zorg dat je net voor de tourtjes uit bent en geniet in alle rust van de overweldigende natuur rondom Kuelap. Wil je graag gebruik maken van een gids? Deze zijn ter plaatse beschikbaar. Als je dit privé regelt is het overigens wel iets duurder dan met een georganiseerde dagtrip.

Vervoer van Chachapoyas naar de kabelbaan
Loop vroeg in de ochtend naar de busterminal toe, hier vertrekken de collectivo’s (minibusjes) naar Kuelap. De ticketverkopers van de mini-busjes komen waarschijnlijk al direct op je af gerend want het zijn de voorste busjes die naar Kuelap vertrekken. De rit naar Kuelap kost standaard 7 soles en duurt ca één uur. Houd er wel rekening mee dat het busje pas vertrekt als hij vol is en dat je soms dus een tijd moet wachten… Mocht je weinig tijd hebben, kun je ook een taxi nemen. Dit is uiteraard duurder dan een colectivo maar wellicht kun je deze delen met andere reizigers.

Tip: vertrek op tijd (tussen 7.00 en 8.00 uur) om de georganiseerde tours voor te zijn. Dit scheelt je (in het hoogseizoen) wachttijd bij de kabelbaan en het is nog lekker rustig boven.

Kuelap kabelbaan
Bij aankomst koop je eerst een ticket voor de kabelbaan (20,40 soles p.p). Daarna ga je met de bus naar het startpunt van de kabelbaan (7 minuten) en vanaf hier start het spannende avontuur. De cabines zijn geschikt voor maximaal 8 personen en de prachtige rit duurt ca. 20 minuten. Voor mensen met hoogtevrees is het misschien spannend (lees: 20 min ogen dicht houden) maar het uitzicht is werkelijk adembenemend. Boven aangekomen kun je je entree ticket voor Kuelap kopen (30 soles p.p.). Ook heb je hier de mogelijkheid om gebruik te maken van het toilet en een lekker bakkie koffie te halen. Er zijn ook wat broodjes/snacks verkrijgbaar.

Let op: bewaar je ticket goed, die heb je later nodig om het fort daadwerkelijk te betreden.

De wandeling
De route omhoog is in het begin vrij steil. De wandeling is kort, een klein kwartier lopen, maar in combinatie met de hoogte kun je toch merken dat je ademhaling iets luidruchtiger wordt. Onderweg heb je al fantastisch uitzicht dus pak gerust even een momentje voor een foto en een slok water. Ben je slecht ter been of een beetje lui? Dan zijn er ook paarden beschikbaar. De route naar Kuelap is goed aangegeven met wegwijzers dus het is vrijwel onmogelijk om te verdwalen.

In totaal ben je ongeveer 2,5 uur boven (inclusief wandeling en koffie). Het weer in Kuelap is heel wisselend. Je kunt geluk hebben met een strak blauwe lucht en verre uitzichten, maar je kunt je ook volledig in de wolken begeven, zoals wij. Hoewel we eerst baalden, vonden wij het achteraf juist een ‘mystieke’ ervaring. Wel waren wij bijzonder blij met onze parapluutjes (tip!).

Praktisch informatie:
– Minibus Chachapoyas – Kuelap: 7 soles p.p. per enkele reis vanaf de busterminal / ca 1 uur
– Openingstijden: 8:00 tot 17:00 – Let op: iedere maandag is de kabelbaan gesloten i.v.m. onderhoud
– Kosten / duur kabelbaan: 20,40 soles p.p. voor een retour / 20 min per enkele reis
– Entree Kuelap: 30 soles p.p.
– Eten / drinken: bij de entree is een koffiebar en onderweg kom je nog één keer een kiosk tegen
– Duur: 2.5 uur op locatie (excl vervoer)

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Staat er een fout in? Laat het ons weten! Zodoende help je ons (en andere reizigers) de informatie up-to-date te houden. Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in . Thanks anyway!

Gerelateerde berichten

Let's stay in touch

Volg ons op instagram voor onze dagelijkse updates, tips en inspiratie.

Deel deze blog op: