Je mag Peru niet verlaten voordat je een bezoek hebt gebracht aan de beroemde Machu Picchu. De indrukwekkende ligging in combinatie met de bijzondere Inca historie maken dit tot een van de  hoogtepunten van Peru. Omdat je dit wereldwonder waarschijnlijk maar één keer in je leven zult bezoeken, hebben wij een Machu Picchu guide gemaakt met praktische informatie en handige tips om het maximale uit je bezoek te halen.

Tickets voor Machu Picchu
Het is noodzakelijk om vooraf tickets aan te schaffen. Je kunt je entree tickets voor de Machu Picchu eenvoudig online kopen op de officiële website Machupicchu.gob.pe. Uiteraard is het ook mogelijk om ze bij één van de vele reisbureaus in Cusco te kopen of bij diverse reisorganisaties in Nederland. Vaak betaal je dan wel iets meer omdat de tussenpersoon er natuurlijk ook iets aan moet verdienen. Om de drukte te doseren, moet je je aankomsttijd selecteren. Wij hadden bijvoorbeeld tickets waarmee we alleen tussen 06.00 en 07.00 uur naar binnen mochten. We liepen met de eerste groep mensen naar binnen en genoten van een geweldige zonsopkomst. Omdat wij onze tickets vrij last-minute hebben gekocht, waren er alleen nog standaard tickets beschikbaar maar als je er vroeg bij bent, zijn er drie opties:

1. Machu Picchu
Dit is het standaard entreebewijs voor de Machu Picchu. Hiermee kun je alle plaatsen die ik hier onder omschrijf bezoeken en kun je je gemiddeld 3 tot 5 uur vermaken. Wil je meer en ben je niet vies van een pittige hike? Check dan optie 2 en 3.

2. Machu Picchu + Huayna Picchu
Met dit combi-ticket heb je naast de standaard entree, ook toegang tot de Huayna Picchu. Dit is de hoge berg naast de Machu Picchu. Dit is een pittige hike van ongeveer 2 uur omhoog om vervolgens in ca. 50 minuten weer naar beneden te lopen. Je moet geen last van hoogtevrees hebben want het zijn ontzettend steile paden en diepe afgronden maar dan heb je wel een adembenemend uitzicht over de Machu Picchu. Let op: er worden maar een beperkt aantal mensen toegelaten dus deze tickets zijn vaak al ruim van tevoren uitverkocht (reken op dit moment op ca 3 maanden van te voren).

3. Machu Picchu + Machu Picchu mountain
Met dit combi-ticket heb je naast de standaard entree, ook toegang tot de Machu Picchu Mountain. Dit is de berg tegenover de Huayna Picchu en ook hier vandaan heb je een geweldig uitzicht over de Machu Picchu. Deze intensieve hike omhoog duurt nog langer, ongeveer 3 uur, en is daarom iets minder snel uitverkocht. Reken er hier op dat je dit ongeveer 2 maanden van te voren moet boeken mocht je al vroeg (om 6.00 uur) boven willen zijn. De paden zijn iets minder spannend dan op de Huayna Picchu maar het blijft een pittige klim. Let op: ook op de Machu Picchu Mountain worden maar een beperkt aantal mensen toegelaten.

Praktische informatie

  • Vergeet je paspoort niet! Deze moet je, samen met je entreebewijs, laten zien bij binnenkomst. Ohja, en een leuk extraatje: na afloop kun je een officiële Machu Picchu stempel in je paspoort laten zetten bij de uitgang.
  • Officieel is het verboden om eten mee naar binnen te nemen. Er is geen bagage controle dus wij hadden wel wat broodjes/snacks meegenomen. Wij waren hier heel blij mee want je kunt binnen geen eten/drinken kopen, alleen bij de entree. Neem dus ook voldoende water mee!
  • Er zijn geen toiletten! Alleen bij de entree dus ga voor de ticketcontrole nog even naar de wc en drink niet te veel.
  • Selfiesticks en drones zijn verboden bij de Machu Picchu. Er lopen bewakers rond die hier op letten. Wij werden er op aangesproken, maar toen hadden we gelukkig onze selfie al te pakken.
  • Hoogteziekte: de Machu Picchu ligt op 2450 meter hoogte, net onder de hoogteziekte-grens van 2500 meter, waardoor het risico op hoogteziekte laag is. Cusco ligt hoger, op 3399 meter hoogte, en dit ga je waarschijnlijk wel merken. Daarom raden we aan om daar de eerste dagen rustig aan te doen zodat je lichaam kan wennen aan de hoogte.

Gids verplicht
Officieel is het gebruik van een gids sinds 2019 verplicht. In de praktijk is dit niet het geval; er staan wel gidsen bij de entree maar als je hier geen gebruik van wilt maken, kun je gewoon doorlopen. Wellicht veranderd dit in de toekomst, maar op dit moment kun je de Machu Picchu dus nog zonder gids bezoeken.

Vervoer van Cusco naar Aguas Calientes
Je bezoekt de Machu Picchu niet vanuit Cusco, maar vanuit het nabij gelegen dorp Aguas Calientes. Er zijn drie manieren om in Aguas Calientes te komen: hiken (bijvoorbeeld via de bekende Inca Trail), met een minibusje vanuit Cusco naar de Hidro-Electrica elektriciteitscentrale om vanaf daar nog 2 á 3 uur langs het spoor te wandelen of met de trein. Wij kozen voor de laatste optie en vonden dit één van de gaafste treinreizen so far. De Machu Picchu is indrukwekkend, maar deze treinreis maakt het avontuur compleet.

Bus of lopen naar de Machu Picchu
Vanuit Aguas Calientes zijn er twee manieren om bij de Machu Picchu te komen: lopen of met de bus. Lees hier meer over in onze blog over het vervoer naar de Machu Pichu.

Beste uitzicht op de Machu Picchu
Wanneer je bij de Machu Picchu binnenkomt, loop je waarschijnlijk als eerste omhoog omdat je vanaf daar het mooiste uitzicht hebt op de oude Inca stad (het bekende plaatje van de Machu Picchu). Hoewel het aantrekkelijk is om bij het eerste uitzichtpunt gelijk los te gaan met je camera, raden wij aan om na een snelle foto door te lopen naar de ‘Guard House’. Vooral als je, net als wij, ’s morgens vroeg omhoog gaat, zal het nog rustig zijn en heb je daar alle ruimte om mooie foto’s te maken. Daarna kun je er voor kiezen om naar de ‘Sun Gate’ te gaan. Let op: dit is 1 a 1,5 uur lopen vanaf de Guard House. Je wandelt over een smal pad met een diepe afgrond aan de linkerkant en een fantastisch uitzicht op de Machu Picchu en omgeving.

Inca Bridge
Je kan er ook voor kiezen om nog een mooie wandeling maken naar de Inca Bridge. Dit is ongeveer een half uur lopen vanaf de Guard House. Alles staat duidelijk aangegeven met bordjes. Voordat je de wandeling maakt worden eerst je gegevens genoteerd(en bij terugkomst wordt genoteerd dat je het gebied weer verlaat). Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de vallei en uiteindlijk heb je zicht op de Inca Bridge. Een enorm smalle brug die als alternatieve route werd gebruikt. Erg indrukwekkend om te zien hoe ze toentertijd een dergelijke brug hebben gemaakt. Mocht je in tijdnood zijn dan adviseren wij dit korte uitstapje over te slaan.

Na de Machu Picchu van boven te hebben bewonderd, is het natuurlijk tijd om de oude Inca stad van dichtbij de gaan bekijken en vanaf daar door te lopen naar de uitgang.

Beste reistijd Machu Picchu
Het regenseizoen in Peru loopt van november t/m maart en het droge seizoen van april t/m oktober. In het droge seizoen heb je de meeste kans op een heldere lucht en dus mooi uitzicht over de Machu Picchu en omgeving. De drukste maanden zijn dan ook juni t/m augustus. Helaas zijn er geen garanties; ook in het droge seizoen kan het bewolkt zijn en regenen, maar wij hadden geluk met een mooie heldere lucht eind juni.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Staat er een fout in? Laat het ons weten! Zodoende help je ons (en andere reizigers) de informatie up-to-date te houden. Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in . Thanks anyway!

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: