Backpacken in Mexico is upcoming! En dan heb ik het niet over Cancun, want deze toeristische badplaats is jáááren geleden al ontdekt. Nee dan praten we over het gebied daar omheen. Een combinatie van typisch Mexicaanse steden, adembenemende stranden (waar je nog niet hutje mutje ligt) en indrukwekkende maya tempels. Vorige maand hebben wij in Yucatan drie weken rondgereisd en dit was pretty amazing!

Het is ontzettend leuk om deze regio op eigen houtje te verkennen. Wij hadden van tevoren alleen onze eerste overnachting in Cancun geboekt. Vervolgens hebben we via internet niet meer dan enkele dagen vooruit geboekt zodat we per plaats konden bekijken hoe lang we er wilden blijven. We waren van plan om veel met een huurauto te reizen maar de ADO bus beviel zo goed dat we bijna alles per bus hebben gedaan. ADO bustickets kun je vooraf kopen op het busstation of via internet. Wij vonden Clickbus fijner dan hun eigen website (die liep nog weleens vast).

Onze ideale reisroute:

Tulum overslaan
Achteraf gezien had ik Tulum liever overgeslagen in onze reisroute. In veel reisblogs wordt deze plaats omschreven als een laid-back hippiestadje. Ik kan me voorstellen dat het een aantal jaar geleden zo was maar inmiddels zou ik het anders omschrijven. De toeristentreintjes met discolampen die ’s avonds door het dorp rijden passen totaal niet in dat plaatje en ook de enorme rij (luxe) resorts aan de kust maken het er niet knusser op. Het strand van Tulum ligt een paar km van het dorpje af en de prijzen liggen daar een stuk hoger. Toch heeft Tulum ook leuke kanten zoals de hippe (koffie)tentjes, leuke winkeltjes en gezellige lounge/kroegjes. Het strand is er prachtig (ondanks de vele resorts) en als ik niet voldoende tijd zou hebben om grote afstanden af te leggen, zou ik me er prima een paar dagen kunnen vermaken. Maar… in mijn ideale reisroute zou ik Tulum skippen en die dagen extra spenderen op Isla Holbox of Bacalar.

Verrassend Mahahual
Omdat wij onze laatste (geplande chill)dagen niet in Tulum wilden blijven, hebben we de bus naar Mahahual gepakt. Online konden wij nog niet zoveel vinden over deze badplaats, behalve dat er veel cruiseschepen aanleggen. Toen we op vrijdag aankwamen was dat direct duidelijk zichtbaar. Zowel de boulevard als het strand zag zwart van de Amerikanen. Toen we eind van de middag terug liepen naar de boulevard zagen we het cruiseschip nog net wegvaren en was de rust wedergekeerd. De Amerikaanse menu-kaarten werden weer opgeborgen en we zaten op het strand voornamelijk tussen de Mexicanen. Het hele weekend hebben wij genoten van deze rustige badplaats met lange boulevard. Check voordat je deze badplaats bezoekt even op internet wanneer de cruiseschepen aanleggen in deze badplaats (in maart 2018 was dat dagelijks van dinsdag t/m vrijdag). Het is een leuke ervaring om te zien wat die cruiseschepen teweeg brengen in Mahahual maar ik zou mijn bezoek vooral op de overige dagen plannen zodat je lekker kunt genieten van de laidback sfeer.

Lees meer >> reisblog Mahahual: witte stranden, zwemmen met schildpadden en een chille vibe
Lees meer >>reisblog Mexico: 5 plekken die je niet mag overslaan

 

 

Rustig reistempo
Je hebt van die mensen die half Mexico in drie weken proppen. Persoonlijk word ik daar niet gelukkig van. Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen voor de plekken waar ik heen ga en daar ook echt even te ‘zijn’. Mijn doel is niet om de hele wereld gezien te hebben maar wel om te genieten van de gave plekjes waar ik kom en daar ook het echte leven te ervaren.

Alternatieven
Mocht je minder tijd hebben, kun je er voor kiezen om Merida of Valladolid te skippen. In deze plaatsen hangt een superleuke maar vergelijkbare sfeer. Valladolid wordt ook wel ‘Merida in het klein’ genoemd. Naast het gezellige centrum, is het leuk om de omgeving te verkennen. De Chitzen Itza ligt hier dichtbij en wil je waarschijnlijk liever niet overslaan. Het bezoek aan Uxmal (vanuit Merida) had ik zeker niet willen missen dus bij tijdsgebrek zou ik waarschijnlijk Valladolid overslaan en de Chitzen Itza als losse tour doen.
Wanneer je juist wat meer tijd hebt dan wij, zou ik zeker een bezoek brengen aan Palenque en San Cristobal. Als we een weekje langer hadden gehad, hadden we deze hoek zeker meegepakt.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Zijn de prijzen of tijden niet meer up-to-date? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in .


Hi ik ben Anne (30) en ik ben reis- en lifestyleblogger voor Travelgoodies. Samen met Remco reis ik de wereld over. Onderweg schiet ik plaatjes van wereldse interieurs en ik heb een zwak voor boutiquehotels. Op Travelgoodies deel ik mijn persoonlijke (reis)ervaringen en natuurlijk handige tips voor onderweg. Never stop exploring! Heb je vragen, tips of opmerkingen? Stuur me dan gerust een mailtje: anne@travelgoodies.nl of neem contact op via het contactformulier.

Gerelateerde berichten

Let's stay in touch

Volg ons op instagram voor onze dagelijkse updates, tips en inspiratie.

Deel deze blog op: