Het is een algemeen bekend dat de uitlaatgassen van auto’s slecht zijn voor het milieu én dat uitlaatgassen van vliegtuigen nog veel slechter zijn. Toch willen we het liefst zo vaak mogelijk op reis! Er zal op grote schaal iets moeten veranderen om de aarde te behouden. Maar hey, er zijn ook kleine dingen waar we tijdens onze reis zelf keuzes in kunnen maken. Hierbij vijf tips:

1. Eigen boodschappentas mee
In Nederland is het gebruik van plastic tasjes in winkels sterk terug gedrongen. Good job! Maar ook op vakantie kun je prima zo’n klein opvouwbaar tasje (of grote shopper als je flink gaat inslaan) meenemen naar de supermarkt. Kleine moeite, toch?

2. Neem je dopper mee
Hetzelfde geldt voor plastic waterflessen. In veel landen wordt het afgeraden om kraanwater te drinken. Toch is het, vooral in warme landen, juist belangrijk om elke dag liters water weg te lurken. Het makkelijkst is om steeds nieuwe flesjes water te kopen maar als je je dopper (of andere duurzame waterfles) meeneemt kun je die bijvullen met grote flessen(6 a 7 L) of een tank met gefilterd water. Ook zijn er in accommodaties vaak mogelijkheden om je fles te vullen. Wil je het nog beter aanpakken? Koop dan een fles met waterfilter zodat je helemaal geen plastic flessen hoeft te kopen.

3. Maak gebruik van het openbaar vervoer i.p.v. het vliegtuig
Een gemiddeld passagiersvliegtuig heeft een uitstoot die drie tot vier keer hoger is (p.p. per kilometer) dan de bus. Pak daarom eens wat vaker de bus/trein in plaats van een binnenlandse vlucht.

4. Koop lokale producten
Steun de lokale bevolking én het milieu door lokaal voedsel te eten. Want hoe denk je dat die pakken hagelslag daar in die supermarkt terecht zijn gekomen? Juist!

5. Hotel handdoeken
Gelukkig wijzen veel hotels hun gasten hier ook op: gebruik die handdoek nog een tweede keer! Je kunt wel nagaan hoeveel wasbeurten hiermee bespaard kunnen worden. Ruil bovendien die grote plastic shampoo flessen nou eens in voor een ‘shampoo bar’, dat scheelt naast plastic ook veel ruimte in je koffer.

6. Duurzame accommodaties
Niet alleen eco-lodges kijken naar moeder natuur om. Tegenwoordig zien we gelukkig dat er bij veel hotels en restaurants ‘groene keuzes’ worden gemaakt. Van het opvangen van regenwater tot zonnepanelen; overal wordt steeds bewuster over nagedacht. Ook kiezen sommige accommodaties voor lokale producten en worden er soms zelfs goede doelen bij betrokken. Daar betalen we graag een paar euro extra voor, toch?

7. Compenseer de CO2 van je vlucht
Steeds meer airlines bieden de mogelijkheid om direct bij het boeken de CO2 uitstoot van je vlucht te ‘compenseren’. De meningen zijn hier nogal over verdeeld maar feit is dat je bij het boeken van je ticket een klein bedrag kunt schenken aan een goed project zoals de bomen in Panama (KLM) of zonlichtprojecten in Ethiopia (Lufthansa).

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: