Het is zo’n mode-woord geworden… Minimalisme. Een paar jaar geleden associëerde ik minimalise nog met van die geitenwollensokken-types. Tegenwoordig zie ik bij deze term vooral hippe mensen en tiny-houses voor me.  Ik zie dat veel mensen om me heen er mee bezig zijn maar waarom spreekt het veel mensen zo aan? En wat betekent minimalisme voor mij?


Optimaliseren door te minimaliseren
Minimaliseren klinkt alsof je veel verliest omdat je afstand neemt van bijvoorbeeld spullen in huis. Niets is minder waar. Want hoeveel waarde hechten we aan dat huis vol met spullen?  Vaak weten we niet eens meer wat we allemaal op zolder en in de kasten hebben staan. En hoeveel energie krijgen we wel niet van een flinke opruiming? Minimalisme wordt ook wel ontspullen genoemd maar heeft natuurlijk een veel diepere betekenis. Het gaat om bewust keuzes maken waar je je aandacht en energie in steekt. Dat betekent dus ook afstand nemen van minder belangrijke zaken. En dat geldt voor héél veel dingen; van spullen in huis tot sociale contacten en het opschonen van je telefoon.

Minimalisme door reizen
Toen ik tien jaar geleden mijn eerste backpackreis maakte, ben ik voor het eerst met minimalisme in aanraking gekomen. Zonder dat ik het wist.  Ik reisde een jaar rond met een backpack van 14 kg en toen ik thuis kwam besefte ik dat ik eigenlijk niets gemist had. Dat was zo’n eyeopener voor mij. En het werkt verslavend; rugzakje inpakken en gaan!

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: