Het is zo’n mode-woord geworden… minimalisme. Een paar jaar geleden associeerde ik minimalisme nog met van die geitenwollensokken-types. Tegenwoordig zie ik bij deze term vooral hippe mensen en tiny-houses voor me.  Ik zie dat het veel mensen om me heen bezig houdt maar wat is er nou eigenlijk zo fijn aan? En wat betekent minimalisme voor mij?

Optimaliseren door te minimaliseren
Minimaliseren klinkt alsof je veel verliest omdat je afstand neemt van bijvoorbeeld spullen in huis. Niets is minder waar want hoeveel waarde hechten we aan dat huis vol met spullen?  Vaak weten we niet eens meer wat we allemaal op zolder en in de kasten hebben staan. En hoeveel energie krijgen we wel niet van een flinke opruiming? Minimalisme wordt ook wel ‘ontspullen’ genoemd maar heeft natuurlijk een veel diepere betekenis. Het gaat om bewust keuzes maken waar je je aandacht op richt en energie in steekt. Dat betekent dus ook afstand nemen van minder belangrijke zaken. En dat geldt voor héél veel dingen; van spullen in huis tot sociale contacten en het opschonen van je telefoon.

Minimalisme door reizen
Toen ik tien jaar geleden mijn eerste backpackreis maakte, ben ik voor het eerst met minimalisme in aanraking gekomen. Zonder dat ik het wist.  Ik reisde een jaar rond met een backpack van 14 kg en toen ik thuis kwam besefte ik dat ik eigenlijk niets gemist had op materialistisch gebied. Natuurlijk genoot ik weer van mijn uitgebreide kledingkast en flatscreen tv toen ik thuis kwam maar ik werd er niet gelukkiger van. Dat was zó’n eyeopener voor mij. En het werkt verslavend; rugzakje inpakken en let’s go!

Volgende stap
Onlangs hebben Remco en ik besloten om ons huis te verkopen. We hebben een heerlijk huis maar we voelen allebei de behoefte om weer eens wat langer op reis te gaan. Ben ik nu een minimalist? Nee, in mijn ogen niet. Deze stap zetten wij omdat we het maximale uit ons leven willen halen en op dit moment behoefte hebben aan een vrijere levensstijl. Wél gaat deze keuze heel goed samen met een minimalistische levensstijl. We hebben de afgelopen jaren veel spullen om ons heen verzameld en in deze periode laten we dit gedeeltelijk weer los. Want zonder al die spullen zijn we net zo gelukkig en misschien zelfs nog wel iets gelukkiger ;-).

Hoe sta jij tegenover ‘minimalisme’? En op welke manier pas jij het toe in je leven?


Hi ik ben Anne (29) en ik ben reis- en lifestyleblogger voor Travelgoodies. Samen met Remco reis ik de wereld over ”never stop exploring”. Onderweg schiet ik graag kiekjes van wereldse interieurs en ik heb een zwak voor boutiquehotels. Op Travelgoodies deel ik mijn persoonlijke (reis)ervaringen en natuurlijk handige tips voor onderweg. It’s all about the experience! Heb je vragen, tips of opmerkingen? Stuur me dan gerust een mailtje: anne@travelgoodies.nl of neem contact op via het contactformulier.

Gerelateerde berichten