Op nog geen half uur varen van Bali, ligt het ultieme chill eiland Nusa Lembongan. Het is een heerlijke plek om je rondreis te beginnen of te eindigen. Huur een scooter en ga op zoek naar de mooiste baaien, en dat zijn er nogal wat. Welcome to paradise!

Nusa Lembongan is door een grote gele brug verbonden met buureiland Nusa Ceningan. De meeste accommodaties vind je op Nusa Lembongan. Er zijn weinig auto’s maar er rijden wel wat pick-ups (taxi’s) die gewoon op straat aan kunt houden. Dit kun je vaak ook vanuit je accommodatie regelen. De makkelijkste en meest-gangbare manier om de eilanden te verkennen is per scooter. Er zijn goede wegen en het is vrij rustig dus wij vonden het heel relaxt rijden daar. Sommige wegen zijn wel wat steil dus een beetje scooter-ervaring is wel fijn. Een scooter kost ca. 70.000 per dag inclusief benzine (nog geen €5).

Verblijf op Nusa Lembongan of Nusa Penida
Nusa Penida is het ruige zusje van Nusa Lembongan. Dit eiland ligt op maar 20 minuten varen en is véél groter dan Nusa Lembongan. Wij raden aan om minimaal 3 á 4 dagen op Lembongan te verblijven en vanaf daar een dagtrip naar Nusa Penida te doen. Mocht je genoeg tijd hebben, kun je naast Lembongan ook nog één of twee nachtjes op Penida gaan slapen.

Dream Beach
Een van de populairste stranden op Nusa Lembongan is Dream Beach. Je vindt hier een beach club met infinitypool, waar je bedjes kunt huren om een middagje te relaxen. Houd er wel rekening mee dat de zee hier erg ruig is waardoor je niet zo goed kunt zwemmen.

Dolfijnen spotten bij Devils Tear

Vlak naast Dream Beach ligt het bijzondere natuurverschijnsel Devils Tear. De zee klapt hier gigantisch hard op de rotsen waardoor het water daarna meters hoog de lucht in spuit. Je hebt hier een fantastische zonsondergang en met een beetje geluk kun je dolfijnen spotten; bij ons zwom er een hele groep voor de kust langs. Er zijn bij Devils Tear wat kraampjes waar je drinken en snacks kunt kopen.

Sandy Bay
Onze favoriete zonsondergang op Nusa Lembongan is bij beach club Sandy Bay. Je kunt hier gebruik maken van de heerlijke ligbedden en infinitypool met geweldig uitzicht over de baai. Op woensdagavond is er live muziek en op zaterdagavond draait er een DJ. De prijzen zijn hier iets hoger dan bij de meeste andere restaurants, maar wij vonden het dat zeker waard

Tip: als je met de scooter terug rijdt vanaf Dream Beach, Devils Tear of Sandy Bay, rijdt je vlak langs onze lievelingsrestaurantje Ten Poh. Bij deze warung kun je heerlijk Indonesisch eten. Wij kregen deze tip van de hoteleigenaar en zaten tussen de lokale duikinstructeurs en tourguides… een goed teken dus!

Slapen op Nusa Lembongan
Wij hebben er voor gekozen om te slapen bij Mushroom Bay. Hier komt de boot vanuit Sanur aan en je vindt er meerdere hotels en restaurantjes op loopafstand. Een geweldige low-budget accommodatie is Lucky Cottage. Wil je iets meer luxe? Kijk dan even naar het Hai Tide Beach Resort en Le Nusa Beach Club. Deze liggen beide direct aan het strand bij Mushroom. Wil je liever in de buurt van Dream Beach en Sandy Bay slapen? Dan zijn de Komodo Bungalows een leuke optie.

Poolparty op Nusa Ceningan
Net over de Yellow Bridge, liggen een paar leuke beach clubs met schommels en hangmatten in de zee. Deze liggen niet aan de open zee maar in een zijtak en daarom kun je hier heerlijk zwemmen. Heb je zin in een poolparty? Ga dan lekker lunchen en cocktails drinken bij Seabreeze. Iets verderop kun je ook goed lunchen bij The Island. Hier is het wat rustiger omdat ze geen zwembad hebben, maar je kunt er wel lekker in de zee zwemmen.

Mooiste plekken op Nusa Ceningan
Nusa Ceningan is qua naam iets minder bekend, maar je vindt er een aantal prachtige plekjes die je niet wilt missen. Laten we beginnen met de helderblauwe Blue Lagoon. Let op; dit is alleen een uitzichtpunt dus je kunt hier niet zwemmen. Het is wel absoluut de moeite waard om hier even te stoppen en vervolgens met de scooter door te rijden naar de baai Secret Point. Hoewel er schommels in het water staan, is de zee hier erg ruig waardoor je er niet zo lekker kunt zwemmen. Waar je wel heerlijk kunt zwemmen, is in het zwembad van Twilight. Bestel wat te eten/drinken bij het restaurant, neem een duik en geniet van het mooie uitzicht. Heerlijk plekje! Als je nog iets verder door rijdt heb je het Secret Beach. Een rustig gelegen baai, met prachtig helderblauw water, waar je tegelijkertijd ook wat kan eten of drinken. Ook hier moet je rekening houden met eb en vloed aangezien de zee wild kan zijn.

Boot van Sanur naar Nusa Lembongan
De boot van Sanur naar Nusa Lembongan doet er een klein half uurtje over. Veel accommodaties bieden een totaal pakket aan: een pick-up bij je hotel (in Sanur, Kuta, Seminyak of Ubud), de boottocht van Sanur naar Nusa Lembongan en een drop-off bij je hotel op het eiland. Dit kost ongeveer 450.000 p.p. voor een retour. Je kunt je bootticket ook los kopen. Wij hebben goede ervaringen met de Dream Beach Express en betaalden daar 175.000 voor een enkele reis.

Boot van Padangbai naar Nusa Lembongan
Als je vanuit het westen of noorden van Bali komt, is het handiger om vanuit Padangbai te vertrekken. Daar vertrekt een grote boot richting de Nusa eilanden. Let op: deze stopt bij een grote steiger waar je moet overstappen naar Nusa Lembongan of Nusa Penida. Vervolgens wordt je met een klein bootje in ca 10 min naar de Yellow Bridge gebracht. Wij hebben de boottickets pas in de haven gekocht en na enigszins onderhandelen betaalden wij 200.000 p.p. voor een enkele reis van Padangbai naar Nusa Lembongan (ze begonnen met 350.000 p.p. maar dat is veel te veel).

Tip: ga wat eerder naar Padangbai om nog even naar de Blue Lagoon te kunnen gaan. Deze prachtige baai ligt op loopafstand van de pier waar de boten vertrekken. Als je met de taxi heen gaat, kun je je direct bij de Blue Lagoon laten afzetten en hoef je alleen terug naar de boot te lopen (ca. 15 minuten grotendeels bergafwaarts).

Pinnen op Nusa Lembongan
In tegenstelling van wat veel websites beweren, kun je inmiddels prima pinnen op Nusa Lembongan. Wij hebben met onze Maestro bankpas (Rabobank) gepind bij de pinautomaat vlak voor Mushroom Bay. Bovendien kun je op veel plekken met je creditcard betalen. Soms vragen ze wel 3% extra, maar aan de andere kant scheelt het je de transactiekosten voor het pinnen.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: