Twijfel je of je een koffer of backpack mee wilt nemen tijdens je reis? In deze blog schrijf ik over mijn ervaringen op het moment wanneer ik voor dezelfde (moeilijke…)keuze stond. Mijn eerste reis met backpack (i.p.v. koffer) was naar Australië. Bij vertrek woog die 14 kilo en dat was prima te dragen. Maar in de loop van de maanden werd hij steeds zwaarder en op een gegeven moment ging hij zelfs over de 20kg (oeps, dat krijg je er van als je met je beste vriendin op reis gaat). En na negen maanden Australië vroeg ik me af waarom ik eigenlijk niet gewoon een koffer had meegenomen.

Niet te tillen was dat ding! En dat was erg onhandig gezien onze manier van reizen. We planden weinig vooruit en daarom moesten we bij aankomst vaak nog aardig wat meters afleggen om een slaapplaats te zoeken. Als noodoplossing hebben we na een half jaar een trolley gekocht als handbagage en daarin alle zwaardere spullen gestopt (op dat moment een briljante oplossing trouwens). Oke ik begrijp dat dit dramatischer klinkt dan het in werkelijkheid is. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik na negen maanden Australië een beetje spijt had van mijn keuze om met een backpack op reis te gaan.

Haat-liefde relatie
Dat negatieve gevoel veranderde direct toen we in Azië arriveerden. Na Australië spendeerden we nog een paar maanden in Thailand, Laos en Maleisië. En oh wat was ik toen blij met mijn backpackie! Op veel paradijselijke eilanden hebben ze geen luxe aanlegsteiger. Dus wanneer je aankomt met de boot, word je eerst overgeplaatst naar een klein bootje maar die kan natuurlijk ook niet helemaal op het strand komen. Dus sta je op een gegeven moment tot je knieën in het water en moet je zelf het laatste stukje door de zee lopen. En op dat moment prees ik mijn vervloekte rugzak tot uitvinding van de eeuw. Wat zou ik toch zonder moeten?

We hebben in Zuid-oost Azie veel met minibusjes gereisd. Die worden vaak zo vol gepropt met mensen dat de bagage er niet meer in past en dus op het dak gebonden wordt. En ook tijdens een lange treinreis kun je je backpack vaak makkelijker opbergen dan een grote koffer. Hij is wat compacter dan de meeste koffers. Ook krijg je na een tijdje steeds meer handigheid in het inpakken van je rugzak. Alles netjes opgerold in plastic tasjes. Top!

Ondanks dat ik de volgende keer dat ik naar Australië ga lekker een koffer meeneem, kan ik me geen Azië-reis meer voorstellen zonder mijn backpack. Ik ben van dat ding gaan houden! Ik heb maandenlang gereisd met enkel het kleine aantal spullen dat in mijn backpack paste en dat gaf zo’n overzichtelijk gevoel. En daarmee ook ruimte in mijn hoofd. Op dat moment besefte ik hoe bizar het was dat mijn hele huis vol met spullen stond waarvan ik een groot deel praktisch nooit gebruikte. Je kunt wel raden wat ik ben gaan doen toen ik thuis kwam…

Wil je meer adviezen over waar je aan moet denken als je op wereldreis gaat? Check dan onze blog

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: