Nusa Penida is een groot ruig eiland vlak voor de kust van Bali. Hoewel het maar een half uurtje varen vanaf de bekende badplaats Sanur is, begeef je je op Penida in een hele andere wereld: ruige kliffen, prachtige baaien en wegen waar je nog maar weinig toeristen tegenkomt. Het toerisme op de Nusa’s is enorm in opkomst dus wacht niet te lang met het bezoeken van deze paradijselijke eilanden. Wat zijn nou de mooiste plekken op Nusa Penida?

Wij hebben er voor gekozen om op buureiland Nusa Lembongan te slapen en vanaf daar een dagtrip te maken naar Nusa Penida. En daar hebben we geen spijt van, wat een heerlijk ongerept eiland is het!

Scooter rijden op Nusa Penida
Veel reisblogs schrijven dat de wegen op Nusa Penida te slecht zijn om scooter te rijden, maar niets is minder waar. De afgelopen maanden zijn bijna alle belangrijke wegen volledig geasfalteerd. Goed nieuws dus! Wij zijn het hele eiland over gereden met de scooter (februari 2020). Een beetje scooter-ervaring is wel fijn omdat sommige wegen vrij steil zijn en huurauto’s soms hard voorbij scheuren, maar wij vonden het absoluut goed te doen. Een scooter kost 70.000 tot 80.000 per dag.

Tip: haal voor vertrek een internationaal rijbewijs bij de ANWB en zorg dat je een scooter huurt en geen motor.

Route dagtrip Nusa Penida
Kies je voor een dagtrip naar Nusa Penida? Houd het dan bij de westkant van het eiland en bezoek de volgende plaatsen: Kelingking Beach, Broken Beach, Angels Billabong en Cristal Bay Beach. De afstanden op Nusa Penida zijn enorm dus het is niet te doen om alles op één dag te zien. Ik spreek uit ervaring…. Wij hebben wel zowel de westkant als de oostkant op één dag bezocht maar vonden dit achteraf te veel. Wij hebben ons verkeken op de grote afstanden, waardoor we minder tijd hadden om te genieten van de mooie plekken. De volgende keer blijven we er zeker een nachtje slapen! 

Kelingking Beach
Verreweg de bekendste plek op Nusa Penida, misschien zelfs wel één van de bekendste plekken van heel Bali, is Kelingking Beach. Deze ruige klif is insta-famous en daardoor de drukbezochtste plek op Nusa Penida. Het uitzichtpunt is prachtig en je kunt er (een stuk) naar beneden lopen. Vanaf de haven rijd je er in ca. 40 minuten heen en zoals op de meeste plekken moet je bij aankomst een kleine parking-fee betalen. Er zijn bij KelingKing Beach toiletten en je loopt langs meerdere restaurantjes waar je eten, drinken en snacks kunt kopen.

Broken Beach
De naam zegt het al: de zee heeft een enorm gat in de rots geslagen wat zorgt voor een bijzonder natuurverschijnsel. Het ziet er op de foto’s mooi uit maar is in het echt nog veel indrukwekkender. De route er naartoe is trouwens wel iets minder; het laatste stuk wegdek is erg slecht. Gelukkig gaat dit maar om een klein stukje en ik verwacht dat het niet lang meer zal duren voordat dat ook geasfalteerd is. Ook hier moet je een kleine park-fee betalen bij aankomst.

Angels Billabong
Dit natuurverschijnsel op 5 minuten lopen van Broken Beach dus deze twee kun je gemakkelijk combineren. Angels Billabong is een soort natuurlijke infinity pool met mooi helder groen-blauw water. Let op: je kunt er alleen zwemmen als het eb is. Er zijn hier al meerdere toeristen overleden, dus zoek van tevoren goed uit wat verantwoord is. Wij waren er in de loop van de middag en toen was het niet mogelijk om te zwemmen. Juist bij vloed is het wel heel gaaf om de golven er op te zien klappen trouwens!

Atuh Beach en Diamond Beach
Paradise found! Atuh Beach en Diamond Beach behoren tot de mooiste stranden van Bali. Wanneer je aan komt rijden heb je een adembenemend uitzicht over de baaien, welke enkel gescheiden worden door een klif. Via de trappen kun je helemaal naar beneden lopen. Omdat deze stranden aan de andere kant van het eiland liggen, is het er nog wat rustiger dan bijvoorbeeld bij Kelingking Beach. De afstanden zijn groot dus als je Atuh en Diamond Beach wilt bezoeken, raden we aan om minimaal één nacht op Nusa Penida te blijven slapen.

Let op: bij alle stranden betaal je een kleine parking/entrance fee. Dit varieert van 5.000 tot 15.000.

Thousand Islands viewpoint
Vlakbij Atuh Beach ligt Pulau Seribu viewpoint (letterlijke vertaling: thousand island viewpoint). Het is absoluut de moeite waard om hier even te stoppen. Je kunt ook hier een stuk naar beneden lopen. Hoewel het maar een paar eilanden zijn (lang geen duizend) is het uitzicht prachtig!

Boot van Nusa Lembongan naar Nusa Penida
Verblijf je op Nusa Lembongan? Dan kun je bij de Yellow Bridge op de lokale boot naar Nusa Penida stappen. Een retourtje kost 50.000 p.p. en je kunt voordat je op de boot stapt een kaartje kopen bij de desk naast de Yellow Bridge. De boot vertrekt elk half uur tussen 7.00 en 17.00 uur en vertrekt als het bootje vol is (ca 16 personen).

Verblijf op Nusa Lembongan of Nusa Penida
Nusa Lembongan is het kleine zusje van Nusa Penida. Dit eiland ligt op maar 20 minuten varen en er zijn veel meer hotels en restaurants te vinden. Wij raden aan om minimaal 3 á 4 dagen op Lembongan te verblijven en vanaf daar een dagtrip naar Nusa Penida te doen. Mocht je genoeg tijd hebben, kun je naast Lembongan ook nog één of twee nachtjes op Penida gaan slapen.

Lees meer >> Mooiste plekken op Nusa Lembongan en Ceningan

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: