Filandia ligt midden in één van de mooiste gebieden in het binnenland van Colombia: Zona Cafetera. Dit gebied staat bekend om de vele koffieboerderijen en de bijzondere palmbomenvallei ‘Valle de Cocora’, Hier vind je hoogste palmbomen ter wereld. Hoewel de meeste backpackers er (nog) voor kiezen om in het bekende plaatsje Salento te verblijven, gaat onze voorkeur uit naar Filandia. Wat een heerlijke sfeer hangt er in deze gezellige plaats!

Verken de knusse straatjes in het centrum van Filandia
Wanneer je wat langer door Colombia reist, zul je merken dat de opbouw in de meeste dorpjes hetzelfde is. Midden in het centrum ligt een centraal dorpsplein/park met een grote kerk. De straten daar omheen zijn in blokken opgebouwd waardoor je niet snel zult verdwalen. De straten in Filandia zijn allesbehalve saai want de meeste huizen zijn geschilderd in alle kleuren van de regenboog. Zowel op het plein als in de straatjes er omheen vind je kleine winkeltjes, barretjes en restaurants.

Filandia is flink in opkomst onder backpackers en ik verwacht dat het er de komende jaren steeds toeristischer zal worden. Op dit moment bestaat het toerisme in Filandia vooral uit Colombiaanse toeristen waardoor het er vooral in het weekend wat drukker is. Sinds kort is er een goede collectivo-verbinding met het toeristische plaatsje Salento waardoor het percentage westerse toeristen snel toe zal nemen in Filandia.

Valle de Cocora
Hoewel de Valle de Cocora dichter bij Salento ligt, kun je deze bijzondere palmbomenvallei ook vanuit Filandia bezoeken. De vallei staat bekend om de torenhoge waspalmen, dit zijn de hoogste palmbomen ter wereld. Bij Valle de Cocora kun je kiezen voor een korte wandeling direct naar de palmbomen of een combinatie van de palmbomen met een gave trekking. Deze tweede optie kost ca. vijf uur en onderweg kom je mooie uitzichtpunten tegen. Aangezien het in dit gebied vaak regent is een regenjas of poncho wel aan te raden. Mocht je niets bij je hebben, en er wel regen voorspeld worden, kun je bij de ingang van Valle de Cocora poncho’s kopen (4000 COP) en regenlaarzen huren (5000 COP). Ondanks wat blaren, waren wij heel blij met de regenlaarzen omdat sommige (klim)paden vrij drassig waren. Schoenen met goed profiel of regenlaarzen zijn dus een must!

Vervoer Filandia naar Valle de Cocora
Op het centrale dorpsplein in Filandia pak je een Willy (shared taxi-jeep) naar Salento. Dit kost 5500 COP p.p. per enkele reis). In Salento stap je over op een Willy die je naar de startplek van de Cocoravallei brengt. Dit kost 4000 COP p.p. per enkele reis. Krijg je de kans om achterop de Willy te staan? Pak deze kans (als het droog is tenminste) want vanaf deze plek kun je onderweg genieten van fantastische uitzichten.

Coffeetour Filandia
De Zona Cafetera staat bekend als koffie-regio dus een bezoek aan een koffieboerderij mag niet ontbreken als je in deze buurt bent. Hoewel je in de buurt van Salento massale koffieboerderijen vindt met tours in alle soorten en maten, zijn de koffieboerderijen rondom Filandia veel kleinschaliger. Wij kwamen via-via bij koffieboerderij El Berlin terecht en dit was één van de hoogtepunten van onze Colombia trip.

Koffieboerderij El Berlin
De westerse naam van deze koffieboerderij schrok ons in eerste instantie af (we gaan natuurlijk niet naar Colombia om bij Duitsers op bezoek te gaan) maar dit bleek geheel onterecht. De Colombiaanse eigenaar van de boerderij heeft geen enkele relatie met ons buurland maar heeft er voor gekozen de eeuwenoude Duitse naam in stand te houden. De eigenaar van de koffieboerderij, wereldreiziger Nicolas Spath, runt de boerderij en organiseert persoonlijk de koffietours. Deze bestaat uit een rondleiding, het plukken van koffiebonen om ze vervolgens te roosteren en tot slot een kopje zelfgemaakte koffie te drinken. Naast zijn passie voor koffie is hij professioneel fotograaf. Of nee, hij is een wereldartiest. Hij maakt geweldige foto’s met zijn retro camera waarmee hij de hele wereld over heeft gereisd. Als herinnering krijg je een retro foto mee naar huis.

– Entreegeld: 50.000 COP p.p. (maart 2019)
– Vervoer: Nicolas haalt je op in Filandia
– Meer info: Coffeetour El Berlin

Slapen in Filandia
Er zijn diverse goede accommodaties te vinden in Filandia. Wij verbleven in het fijne appartementje Apartahotel Calle del Tiempo detenido in de leukste straat van het dorp. In het restaurant aan de overkant wordt in het weekend salsa gedanst en het appartement ligt op één minuut loopafstand van het centrale plein. In dezelfde straat kun je lekker Aziatisch eten bij restaurant Tuk Tuk en op enkele minuten loopafstand ligt het gezellige restaurant/bar Helena Adentro.

Jeep van Filandia naar Salento
Sinds kort rijden er dagelijks Willy’s (oude shared-jeeps) tussen Filandia en Salento. Deze rit kost 6.500 COP p.p. per enkele reis en ze vertrekken en komen aan op het centrale dorpsplein in beide plaatsen. De jeep doet er 35 a 40 minuten over en de eerste vertrekt rond 8.30 uur ’s morgens.

Tip: koop je retourticket direct wanneer je weet hoe laat je terug wilt om verzekerd te zijn van een plekje. Wij deden dit last-minute en moesten 2,5 uur wachten omdat de jeep al vol zat.

Van Jardín naar Filandia
Wij zijn vanuit het bergdorp Jardín doorgereisd naar Filandia. Vanwege de route door de bergen is dit een erg lange rit. Je hebt een aantal opties om vanuit Jardín richting Filandia/Salento te gaan. De meest gekozen route is bus naar Rio Sucio, Pereira en Filandia of Salento (twee keer overstappen dus). Deze route duurt in totaal 7 a 8 uur. Op advies van ticketverkoper in Jardín hebben wij de bus naar La Felisa gepakt. Daar zijn we overgestapt op de bus naar Pereira, om in Pereira over te stappen op de bus naar Filandia. Dit zou 7 uur moeten duren maar wegens wegwerkzaamheden hebben wij er 10 uur over gedaan (27-02-2019). De kosten voor deze busreis waren in totaal 54.900 COP (26.000 + 22.000 + 6.900). Er rijden ook shared taxi’s tussen Jardín en Salento/Filandia maar op onze datum was deze taxi helaas niet beschikbaar wegens onderhoud. Die zou er in totaal maar 3,5 uur over doen en hoewel het in praktijk vaak langer duurt is het verschil dus erg groot.

Bus van Pereira naar Filandia
– Pak de Espresso Alpaca bus bij de Transportation terminal Pereira
– Kosten: 6900 COP
– Frequentie: elk uur
– Duur: ca 45 minuten

Bus van Filandia naar Pereira
– Vertrekt bij de bushalte vlak naast het centrale dorpsplein
– Frequentie: elk heel uur
– Kosten: 6900 COP
– Duur: ca 45 minuten

Taxi Pereira Bus terminal naar Pereira airport
– Duur: ca 15 minuten
– Kosten: ca 15000 COP

 


Hi ik ben Anne (29) en ik ben reis- en lifestyleblogger voor Travelgoodies. Samen met Remco reis ik de wereld over. Onderweg schiet ik plaatjes van wereldse interieurs en ik heb een zwak voor boutiquehotels. Op Travelgoodies deel ik mijn persoonlijke (reis)ervaringen en natuurlijk handige tips voor onderweg. Never stop exploring! Heb je vragen, tips of opmerkingen? Stuur me dan gerust een mailtje: anne@travelgoodies.nl of neem contact op via het contactformulier.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: