Twijfel je nog over je reisroute Colombia? Check dan even het authentieke bergdorpje Jardín. Na een kleine 4 uur rijden vanuit Medellín en begeef je je in een totaal andere wereld. De rit er naartoe was al mooi maar de ontspannen sfeer in dit dorp is nog beter. Het dorpje ligt in een groene vallei en bestaat uit vrolijk gekleurde huisjes en een centraal dorpsplein waar de hele dag oude mannetjes zitten te kaarten. Jardín heeft ruim 10.000 inwoners en is één van onze favoriete plekjes in Colombia.

Zoals je misschien wel weet, zijn wij als we gaan backpacken gek op ‘minder toeristische’ plekjes. We vinden het tof om tijdens onze reizen zoveel mogelijk het échte leven te ervaren. Jardín is daar de perfecte plek voor in het binnenland van Colombia. Het dorp is nog authentiek en niet in extreme mate ontdekt door toeristen. De belangrijkste activiteiten in Jardín zijn: koffie drinken op het centrale dorpsplein, een ritje omhoog met de kabelbaan en vogels spotten bij Parque Natural Jardín de Rocas. Daarnaast zijn er diverse wandeltochten in de omgeving van Jardín, die je door de groene natuur naar gave watervallen leiden.

De meeste reisroutes gaan van Bogota naar Medellín via Salento. Salento is een absolute aanrader omdat je hier de Valle de Cocora kunt bezoeken. Het grote verschil tussen Jardín en Salento is dat het toerisme in Jardín nog in de kinderschoenen staat. Ook is de omgeving totaal verschillend; wij zijn een beetje verliefd geworden op de groene, bergachtige omgeving van Jardín.

Slapen in Jardín
Het dorpje leent zich ideaal voor aan bezoek van 2 á 3 dagen. Er zijn een aantal goede én goedkope hostels te vinden in Jardín. Wij sliepen in Hostal Romana en betaalden daar maar €15 per nacht voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer.

Tip: houd je van koffie? Dan ben je hier op de juiste plek. De lekkerste koffie kan je drinken op het plein bij : Los Andes cafe en Macanas cafe.

Contact met de lokale bevolking
Hoewel we in Medellín weinig contact hadden met de lokale bevolking was dat in Jardín totaal anders. De dorpsbewoners waren oprecht geïnteresseerd in ons en dat zorgde voor leuke gesprekjes in gebrekkig Spaans. We kregen zelfs een biertje aangeboden van een local in een café en hij stond er op dit te betalen.

Wat te doen in Jardín
De belangrijkste activiteit in Jardín is een middagje rondslenteren door de mooie straatjes en genieten van het lokale leven. Dit kun je goed combineren met een ritje in kabelbaan Cristeo Rey of de antieke kabelbaan La Garrucha. Wij hebben voor La Garrucha gekozen en dit kostte 6000 COP per persoon (voor een retour). Op het eindpunt vind je een leuk terrasje met mooi uitzicht over het dorp. Ook staat Jardín bekend om de bijzondere vogel ‘Andes Rotshaan’. Deze kun je dagelijks aan het einde van de middag spotten bij Parque Natural Jardín de Rocas. Dit parkje ligt aan de rand van het dorp op loopafstand van het centrale plein. Je betaalt 10.000 COP entreegeld om binnen te komen.

Bus van Medellín naar Jardín:
De bus vertrekt bij Terminal Sur. Wij zijn met de busmaatschappij Rapido Ochoa (ticketdesk 34) gegaan. De bustickets kosten op dit moment 27.000 COP per persoon en je kunt ze ook alvast online reserveren via Redbus. De bus doet er een kleine vier uur over.

Bus van Jardín naar Salento/Filandia
De meeste mensen combineren Jardín met een bezoek aan Salento of Filandia. Wij konden kiezen uit twee opties:
– Vertrek om 08.00 uur naar Riosucio. Van Riosucio kan je via Pereira naar Salento of Filandia (totaal ca 8 uur)
– Vertrek om 06.25 naar La Felisa. Ook van La Felisa reis je via Pereira door naar Salento/Filandia (dit zou in totaal ca. 7 uur duren maar het duurde bij ons een paar uur langer vanwege een omleiding)

Let op: voor beide opties geldt dat je in Jardín alleen een ticket koopt naar de eerstvolgende plaats. In de plaats waar je overstapt kun je een kaartje kopen voor de volgende busrit.

Een andere mogelijkheid is een gedeelde auto met chauffeur. Deze was toen wij er waren niet beschikbaar in verband met onderhoud van de auto. Het zal wellicht iets duurder zijn maar ongetwijfeld ook een stuk sneller.

Bereikbaarheid
Het enige nadeel van Jardín is dat het vrij lastig te bereiken is. Wanneer je weinig tijd hebt in Colombia kunnen de lange busritten worden gezien als een obstakel. Tegelijkertijd is dat wellicht de reden dat deze plaats nog niet wordt platgelopen door toeristen. Twijfel je nog? Niet nodig; wijk een stukje af van de ‘standaard route’ en geniet van het échte Colombiaanse leven in Jardín.


Hi ik ben Anne (29) en ik ben reis- en lifestyleblogger voor Travelgoodies. Samen met Remco reis ik de wereld over. Onderweg schiet ik plaatjes van wereldse interieurs en ik heb een zwak voor boutiquehotels. Op Travelgoodies deel ik mijn persoonlijke (reis)ervaringen en natuurlijk handige tips voor onderweg. Never stop exploring! Heb je vragen, tips of opmerkingen? Stuur me dan gerust een mailtje: anne@travelgoodies.nl of neem contact op via het contactformulier.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: