En dan sta je midden in Zuidoost-Azië ineens voor het ‘Stadthuys’. In de gezellige stad Malakka (Melaka op z’n Maleisisch) zie je nog veel Nederlandse invloeden. Het is bijzonder om in Maleisië door de Jonkerstraat te lopen en een typisch Nederlandse kerk te bezoeken. Ook staat er midden in het centrum een oer-Hollandse windmolen. Na goede verhalen te hebben gehoord over deze culturele hotspot, besloten we er zelf maar eens een kijkje te gaan nemen. 

Vanuit Kuala Lumpur ben je (per bus) in ca. twee uur in Malakka. In deze stad ligt alles op loopafstand maar mocht je te lui zijn om te lopen, kun je ook een fietsriksja’s pakken. Dat is in Malakka namelijk een attractie op zich: fel versierde karretjes met flikkerende lampjes, knuffels en harde muziek. Lekker vrolijk en vooral heerlijk kitcherig!

Nederlands-Malakka
Waarom vinden we zoveel Nederlandse invloeden in Malakka? De stad was van 1641 tot 1795 in handen van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie). Ook aan het begin van de 19e eeuw was Malakka en de omliggende dorpen nog zeven jaar in handen van de Nederlandse overheid. Malakka ligt direct aan zee en was een belangrijke handelspost vanwege de gunstige ligging tussen het Midden-Oosten/India en China/Japan.

Dutch Square
Midden in Malakka vind je Dutch Square, ook wel het rode plein genoemd. Hier vind je het bekende Stadthuys. Het Stadthuys is in 1650 gebouwd en staat bekend als het oudste Nederlandse bouwwerk in Azië. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd waar je meer te weten kunt komen over de (Nederlandse) historie van Malakka. Op het plein, direct naast het Stadthuys, vind je ook de Christ Church. Dit was van oorsprong een Nederlands-Hervormde kerk maar behoort nu tot de Anglicaanse Kerk. Mocht je voldoende tijd hebben is het ook de moeite waard om vanaf het plein omhoog te lopen naar de St. Paul’s Church. Naast de interessante geschiedenis van deze plek (deze kerk is gebouwd door de Portugezen) is ook het uitzicht de moeite waard!

Chinatown
In het centrum van Malakka ligt de gezellige buurt Chinatown. Hier vind je gezellige straatjes met héél veel lampionnetjes aan de gevels. Naast de vele Chinese bouwwerken vind je er veel winkels en restaurants. Bovendien staat Chinatown sinds een jaar of tien op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wij verbleven twee nachten in een eenvoudig hotelletje in deze buurt: Hotel Hong. Dit is een prima accommodatie met een centrale ligging.

Jonkerstraat
Op vrijdag- zaterdag- en zondagavond vindt hier de Jonker’s Walk Night Market plaats. Een bruisende markt waar je souvenirs op de kop kunt tikken of gewoon lekker kunt genieten van streetfood en live muziek. Wij vonden het Geographer café heel relax voor een drankje/sateetje.

Wij hebben genoten van de ontspannen sfeer en interessante geschiedenis in Malakka. Zeker de moeite waard om een dag of twee te verblijven!

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Zijn de prijzen of tijden niet meer up-to-date? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: