Kreta! Dit jaar was het eindelijk zo ver. Na al die smeuïge afleveringen van Oh oh Cherso stond deze bestemming natuurlijk direct boven aan mijn lijstje. Elke avond tequila shotjes drinken, Griekse goden versieren en op de bar dansen. The day after lekker tot 16.00 uur in bed blijven liggen en vervolgens weer vol in de make-up voor de volgende stap-avond.

Oh nee… ik verwar mezelf met Barbie, Sterretje en Jokertje een aantal jaar geleden. In tegenstelling tot deze wilde party-animal was ik heel braaf met mijn vriend op reis. Ik kwam niet verder dan een sangria’tje tijdens de sunset en live-muziek bij de gezellige beachbar naast ons hotel. Want na een dag gyros eten en toeren door de ruige landschappen, waren wij te moe om nog tot 5.00 uur op de bar te dansen. Ja mensen, Kreta heeft meer te bieden dan alleen party party in Cherso.

Vissersdorp Sissi
In plaats van het wilde Chersonissos hadden wij een hotelletje geboekt in het charmante vissersplaatsje Sissi. Ik begrijp je volkomen als je nu denkt ‘waar the f*ck ligt Sissi’ want dat dacht ik ook toen ik het voor eerst voorbij zag komen op internet. Dus heb ik gelijk Google Maps er maar bij gepakt en de ligging bleek prima. Dit vissersdorpje ligt iets voorbij Cherso en Malia; gewoon de ruige kustlijn volgen en je komt vanzelf in dit romantische plaatsje uit. Een fantastische zonsondergang, fris (niet zo doorleefd als sommige bekendere plaatsen op het eiland) en net genoeg restaurantjes en barretjes voor een gezellige avond.

Goede uitvalsbasis voor Oost-Kreta
Kreta is het grootste eiland van Griekenland. In tegenstelling tot sommige andere Griekse eilanden vonden wij de afstanden te groot om in een weekje alles te kunnen zien. Daarom hebben we besloten alleen Oost-Kreta te bekijken en nog een andere keer terug te komen voor West-Kreta. Oost-Kreta is goed te doen met een huurauto.
Nu kan ik heel wat A4’tjes vol schrijven met alle highlights van dit deel van het eiland zoals Agios Nikolaos, het eiland Spinalonga, palmbeach Vai en de zuidelijke stad Ierapetra maar daarvoor kan je beter een boekje bij de ANWB halen. Ik deel liever mijn persoonlijke ervaringen.

Follow the sun
Helaas hadden wij dikke vette pech qua weer. Eind mei was het op Kreta, na wekenlang minimaal 30 graden en zon, ineens ‘wisselvallig’. De eerste twee dagen hadden we alleen wat sluierbewolking en ik, de altijd optimistische ik, bleef maar roepen hoe fijn dat was omdat onze bleke huid nog niets gewend was. Dag drie hadden we een auto gehuurd. Een cabrio weliswaar. Echt super! Tot het begon te regenen.

De zonnige zuidkust
Dag vier was de druppel. Letterlijk. De geplande chill-dag in het hotel mondde uit in een dag vol lastige keuzes: Wel of niet insmeren? Bikini of lange broek? Paraplu of parasol? Na drie keer ons ligbed bij het zwembad onder een afdak te hebben geschoven vanwege een pittige regenbui waren we er klaar mee. We hebben ons aangekleed en zijn gaan kaarten in de dichtstbijzijnde bar om vervolgens gezellig uit eten te gaan. Daar raakten we aan de praat met de eigenaar van het restaurant en hij vertelde ons dat het soms aan de zuidkust van Oost-Kreta wél goed weer is. Dus zijn we ’s avonds laat nog naar Malia cars gelopen om een huurauto te regelen voor de volgende dag. Ondanks dat de weersvoorspellingen in het zuiden ook niet veelbelovend waren hebben we de gok genomen. En ja hoor… de donkere wolken bleven boven het binnenland hangen en wij hebben heerlijk de hele dag liggen bakken op het strand van Ierapetra. Toen we ’s avonds terug kwamen en alle bleke gezichtjes in ons hotel zagen, was de keuze voor ons niet moeilijk om de volgende dag weer richting het zonnige zuiden te rijden. Door de huurauto werden het vrij prijzige stranddagen maar dat was het dubbel en dwars waard.

Uiteindelijk hebben wij dus toch een heerlijke vakantie gehad. Mede te danken aan de goede tip van de restauranteigenaar in het haventje van Sissi. Op de terugweg hoorde ik veel toeristen klagen over het weer. Terecht maar tegelijkertijd ook zo zonde. Soms is er iets meer eigen initiatief nodig om er toch een fijne vakantie van te kunnen maken. Aan de bestemming lag het in ieder geval niet want wat is Kreta een tof eiland! Aanrader!

Ben jij ook op Kreta geweest? Wat is jouw ervaring?

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Zijn de prijzen of tijden niet meer up-to-date? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: