Park Tayrona is het bekendste national park in Colombia en absoluut een bezoekje waard. Het is wel belangrijk om je trip naar het Tayrona park goed voor te bereiden. Tijdens onze reis in Colombia hoorden wij veel negatieve ervaringen van andere reizigers; te druk, je loopt in een lange stoet mensen en het werd zelfs een toeristisch jongerenoord genoemd. Niet helemaal wat je verwacht als je de prachtige foto’s ziet van dit natuurgebied. Dit heeft er voor gezorgd dat wij een alternatieve route hebben gelopen en dat kunnen we iedereen aanraden!

Ingang Calabazo in plaats van hoofdingang Zaino
Hoewel de meeste mensen starten bij hoofdingang Zaino, raden wij dit sterk af. Als je zin hebt in een gave trail, die écht door de natuur gaat i.p.v. aangelegde wandelpaden, kun je beter bij ingang Calabazo beginnen. Je start met een hike van drie uur naar ‘nudist beach’. Het eerste uur bestaat uit een pittige klim maar net op het moment dat je denkt dat er geen einde aan komt, verandert de weg in een lekker bergpad waarin klimmen en dalen elkaar afwisselt. Omdat deze route pittiger is dan de ‘standaard route’ raden wij aan om direct om 8.00 uur te starten. Dan zit je nog voor het heetste moment van de dag met je billen in het zand bij Cabo of La Piscina. Tijdens deze hike zijn wij gedurende de eerste drie uur maar twee mensen tegen gekomen. Een ander voordeel van starten bij ingang Calabazo is dat je niet dezelfde weg heen en weer hoeft te lopen maar een mooi rondje maakt.

Route van ingang Calabazo naar uitgang El Zaino

El Pueblito
Wanneer je er voor kiest om te starten bij ingang Calabazo heb je ook de mogelijkheid om de ruïne ‘El Pueblito’ te zien. Deze oude ruïne van de Tayrona Indianen is een leuke tussenstop waar je standaard langs loopt als je bij ingang Calabazo start. El Pueblito staat duidelijk aangegeven met bordjes maar was tijdens onze tocht helaas gesloten.

Cabo de San Juan
Vanaf ingang Calabazo duurt het ruim drie uur voordat je op één van de populairste plekken van Tayrona park aankomt: Cabo de San Juan. Deze toffe plek is tegelijk ook het meest drukke gedeelte van Tayrona. Het is een populaire slaapplek voor toeristen, het is hier namelijk mogelijk om een hangmat of een tent te boeken. Ook vind je hier het bekende uitzichtpunt ‘El Mirador’ met zestien hangmatten waar je in kunt slapen (moet je er wel op tijd bij zijn). De zee bij Cabo de San Juan is rustiger dan bij Arrecife maar er is nog steeds een aardige stroming.

Tip: kijk onderweg goed om je heen want in dit gebied valt er het nodige wildlife te spotten. Wij kwamen bijvoorbeeld een groepje apen tegen tussen Nudist Beach en Cabo de San Juan.

La Piscina
Vanaf Cabo wandel je de ‘standaard route’ naar het eerstvolgende strand: La Piscina. Dit strand dankt zijn naam aan het rustige water, waardoor je er lekker kunt zwemmen en relaxen. Dit vonden wij de mooiste plek om ons handdoekje wat langer neer te leggen. Het is hier een stuk rustiger dan bij Cabo en je hebt er een gaaf uitzicht over de grote baai met enorme rotsen. Ook is hier een restaurantje waar je lekker neer kunt ploffen voor een lunch.

Vanaf La Piscina wandel je verder richting Arrecife. Ook bij Arrecife vind je campings om te overnachten in het park. Wij hebben er zelf voor gekozen om in een jungle-lodge buiten het park te slapen maar we begrepen van andere backpackers dat het bij Arrecife wat rustiger/relaxter is dan op de camping bij Cabo de San Juan.

Van Arrecife terug naar Cañaveral
Het laatste deel wandel je terug van Arrecife naar Cañaveral. Daar kun je een busje pakken naar hoofduitgang El Zaino. Van Arrecife naar Cañaveral wandel je grotendeels over houten steigers met aardig wat trappen omhoog en omlaag. Onderweg kom je langs wat plekjes met mooi uitzicht. Wel merkten we op dit deel van de route een enorm verschil qua drukte; wij liepen in één lange stoet terug naar de uitgang. Vanaf hoofdingang El Zaino hebben wij de lokale bus gepakt terug naar ingang Calabazo.

Tijdschema Tayrona in één dag:
08.00 uur start ingang Calabazo
11.00 uur aankomst Nudist Beach
11.15 na een korte drinkpauze loop je door naar Cabo San Juan
11.35 aankomst Cabo, tijd om een verfrissende duik te nemen
12.30 loop door naar Piscina voor een lekkere lunch en een paar relaxuurtjes op het strand
15.30 wandel van Piscina/Arrecife richting uitgang El Zaíno
17.00 pak het laatste busje vanaf Cañaveral terug naar de uitgang (kost 3000 COP per persoon)

Busje naar de uitgang
Vanaf de parkeerplaats bij Cañaveral rijden er busjes van en naar uitgang El Zaino. Deze weg van 5 km is vrij saai dus ik raad aan om lekker in dat busje te stappen. Tenzij je graag nog wat extra stappen wilt zetten…

Slapen in of buiten Tayrona park
Je kunt er voor kiezen om méérdere dagen in dit natuurpark door te brengen. Zowel bij Cabo de San Juan als bij Arrecife zijn campings waar je een tentje of hangmat kunt huren. Op deze manier kun je meer tijd spenderen in dit mooie natuurgebied. Als je liever wat meer comfort hebt en niet vies bent van een pittige ééndaagse trekking, kun je er ook voor kiezen om een accommodatie bij één van de ingangen te nemen. Wij hebben gekozen om twee nachtjes bij jungle lodge Manigua Tayrona Hostel te slapen en deze accommodatie ligt direct naast ingang Calabazo. Een perfecte uitvalsbasis om Tayrona in één dag te bezoeken. Hoewel wij vooraf twijfelden of we in of buiten het park wilden slapen, waren we erg blij met deze keuze. De superleuke hostess Alejandra spreekt goed Engels en kan je alle informatie geven die je nodig hebt.

Coco beach
Het voordeel van een accommodatie buiten het park is dat je ook nog een ander strand in de omgeving mee kunt pakken. Tayrona bestaat uit meer dan 60 stranden waarvan de meeste niet bezocht worden. Wij zijn een middagje naar Coco Beach geweest. Dit strand ligt vlakbij hoofdingang El Zaino maar het is er nog lekker rustig. Het is vrij toegankelijk en je vind er enkele kleine restaurantjes. Wij zijn hier met een privéchauffeur heen gegaan maar je kunt ook gewoon de lokale bus pakken en aan de chauffeur vragen of hij bij dit strand stopt. Let wel op: het strand is niet zo duidelijk aangegeven dus het is wel handig om de exacte locatie vooraf even te checken bij je hotel.

Praktische tips Tayrona Park

  • Tayrona Park is niet het hele jaar geopend. In 2019 was het het park de hele maand februari dicht en in 2020 schijnt het park zelfs drie keer dicht te gaan. Check dit dus goed van tevoren!
  • Je betaalt als buitenlandse toerist 63.500 COP entree per persoon.
  • De route tussen Canaveral en El Zaíno is saai en heeft geen toegevoegde waarde. Ons advies: neem de bus (3000 COP)
  • Bij de entree van El Zaino schijnt het druk te zijn en krijg je (verplicht) een instructievideo te zien. Bij Calabazo is dit niet het geval. Het was daar lekker rustig en we hoefden alleen ons paspoort te laten zien.
  • Intensiviteit: het standaard gedeelte van El Zaino tot Cabo de San Juan is goed te doen. De alternatieve trekking van Calabazo naar El Zaino is daarentegen een stuk pittiger, een beetje basisconditie is daarbij wel fijn
  • Ga je voor de dagtrip en wil je de hele route doen? Dan is starten bij ingang Calabazo de enige optie gezien de zwaarte van de tocht en de invloed van de temperatuur. Blijf je meerdere dagen dan kan je natuurlijk wel eindigen aan deze kant van het park.
  • Vanaf Palomino rijden er rechtstreekse bussen naar Tayrona. De bus rijdt elke 10 minuten en kost 7000 COP p.p.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Zijn de prijzen of tijden niet meer up-to-date? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: