Vanuit huis werken; de één zweert erbij terwijl de ander gillend gek wordt thuis. Momenteel werkt een groot deel van Nederland vanuit huis en dat zal voor sommige wel even wennen zijn. Wij werken sinds een aantal jaren op verschillende locaties, zowel als freelancer op kantoor als thuis aan de keukentafel. Hoe komen wij die thuiswerkdagen productief door? 6 tips gebaseerd op onze ervaringen:

1. Houd je aan je vaste werktijden 
Als je thuis werkt, is het gemakkelijk om een half uurtje later te beginnen. Die kun je aan het einde van de dag nog wel even compenseren. Als het bij een half uurtje blijft is het niet zo erg, maar dit is zowel één van de grootste voordelen als één van de grootste gevaren van thuiswerken. Het is echt niet zo erg als je je bakje yoghurt achter je computer eet maar probeer op een vaste tijd te starten en ook op een vast tijdstip te stoppen.

2. Kleed je aan
Zet je wekker, neem een douche en kleed je aan alsof je gewoon naar je werk gaat.  Oh ja, ook niet onbelangrijk: zorg dat je lekkere koffie in huis hebt! Heerlijk af en toe zo’n pyjamadag maar als je in je pyjama achter je laptop gaat zitten, zorgt dit voor een chill gevoel wat niet matcht met je to-do-list.

3. Zet je telefoon op vliegtuigstand
Dit punt heeft weinig uitleg nodig denk ik. Zoals Mark Tigchelaar in het boek Focus AAN/UIT heel duidelijk uitlegt; iedere keer dat je even naar je telefoon kijkt omdat je bijvoorbeeld een appje binnen krijgt, kost het je een minuut om weer op het oude concentratieniveau te komen. Zet je telefoon op vliegtuigstand of zet in ieder geval het geluid/meldingen uit. Kies een paar vaste momenten waarop je je berichtjes beantwoord en telefoontjes pleegt. Dit geldt ook voor social media.

4. Zorg voor een fijne werkplek
Richt een vaste plek in als werkplek. Als je daar zit werk je en als je daar niet zit ben je vrij. Dit zal je helpen de dunne lijn tussen werk en privé te bewaken. Wanneer je met meerdere mensen in een huis woont, is het ook fijn dat andere weten dat ze je niet mogen storen wanneer je op je werkplek zit. En als vanzelfsprekend is het geen overbodige luxe om een goede stoel aan te schaffen.

Lees meer >> 5x nadelen van het leven als digital nomad
Lees meer >> Boutiquehotel The Duke in het centrum van Den Bosch

5. Maak een wandeling tussendoor
Ga tussen je werk door even een frisse neus halen. Ben je, net als ik, ’s morgens het meest productief? Ga dan tussen de middag even naar buiten zodat je daarna weer met frisse energie aan de middag kunt beginnen.

6. Werk = werk
Bescherm je werktijd. Mensen hebben vaak andere verwachtingen van thuiswerkers; je kunt toch wel even een bakkie doen in de stad? Voor je ’t weet, is je halve dag voorbij en schiet jouw werk er bij in. Wanneer jouw dagplanning het toelaat en je iets belangrijk vindt, kun je er bij uitzondering voor kiezen om dit overdag te doen maar dat betekent wel dat je die uren later weer moet inhalen. Vooral de buitenwereld staat daar vaak niet bij stil, daarom is het is als thuiswerker lastiger maar extra belangrijk om je grenzen aan te geven.

7. Kies je momenten
Als je zelfstandig werkt, heb je veel vrijheid in je dagindeling. Ben je in de morgen het meest productief? Begin dan direct met de belangrijkste dingen of taken waarbij veel concentratie vereist is. Verlies je je focus in de loop van de dag? Speel daar dan op in door bijvoorbeeld in de loop van de middag met je social media aan de slag te gaan. Vlam op de momenten waarop je het meest productief bent en creëer daarmee meer vrijheid. Uiteindelijk dromen we allemaal van die 4-urige werkweek toch? 😉

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: