Als je mijn reisblogs volgt, zal je voornamelijk positieve ervaringen lezen. Is elke plek waar ik kom dan zo mooi? Nee, eerlijkgezegd niet. Maar ondanks dat de stranden soms iets minder wit zijn dan verwacht, kan ik een bestemming soms wel erg waarderen door de leuke mensen, fijne sfeer of toffe activiteiten. Helaas kom ik soms, heel soms, ook op een plek waar het omgekeerde geldt. Een prachtig eiland met smetteloos witte stranden maar flink verstoord door het toerisme. Juist ja, ik heb het over het Filipijnse eiland Boracay.

Het strand ‘White Beach’ op Boracay is één van de mooiste stranden waar ik ben geweest. En dat is niet zo vreemd want dit 3km lange zandstrand is al meerdere keren uitgeroepen tot het ‘mooiste strand ter wereld’. Het ongelooflijk witte poederzand voelt heerlijk aan en de kuststrook is voorzien van ontelbaar veel palmbomen. Ondanks dat wij vrij veel bewolking hebben gehad, was het decor indrukwekkend.

Toerisme
Ons bezoek aan deze droombestemming werd helaas al snel verstoord door héél veel (voornamelijk Aziatische) toeristen. Daarnaast vind je er natuurlijk ook veel backpackers. Helaas drukt deze mensenmassa een enorme stempel op de sfeer op dit mooie eiland.
Gelukkig zijn er naast het bekende White Beach nog verschillende andere stranden te vinden waar het veel rustiger is. Boracay is het meest toeristische eiland van de Filipijnen en daardoor liggen de prijzen aanzienlijk hoger. Wij betaalden gemiddeld een stuk meer voor onze overnachting dan op andere plekken in de Filipijnen.

Geen straf
Persoonlijk hou ik niet van massatoerisme en ik word dus niet heel enthousiast van dit soort bestemmingen. Toch moet ik toegeven dat het geen straf was om een paar dagen op dit eiland te vertoeven. Tussen de palmbomen op het strand vind je overal, maar dan ook echt overal, beachclubs. Ook aan vuurshows geen gebrek en naar live muziek hoef je niet lang te zoeken. Het bruisende nachtleven gaat tot in de late uurtjes door en zelfs het beste anti-kater middel is aanwezig op dit kleine eiland: de Mc Donalds. Dus als je zin hebt om even flink te feesten, zou ik Boracay zeker niet overslaan. Ook snappen de lokale horeca-ondernemers op dit eiland dat toeristen het bijzonder fijn vinden om dicht bij de oceaan te dineren. Voetjes in het zand, kaarsjes aan, goede wijn… Daarvoor is White Beach op Boracay de ultieme plek. Daarnaast kun je zelf actie ondernemen en andere (minder toeristische) stranden opzoeken.

Conclusie
Als ik wist wat ik nu weet, was ik niet naar Boracay gegaan. Dan was ik liever een aantal dagen langer op Siquijor gebleven want voor dit soort party-bestemmingen vlieg ik niet naar de Filipijnen. Toch hebben we ons prima vermaakt en kan ik me voorstellen dat sommige mensen wél heel enthousiast zijn over dit eiland… en dat verbaast mij niets met zo’n strand!

Ben jij ook op Boracay geweest? En wat vond jij er van? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties.

Deel deze blog op: