Met de zomer in het vooruitzicht krijgen we massaal weer zin in salades! Bij een salade denk je misschien al snel aan een standaard ‘ceasar salad’ maar er zijn natuurlijk veel meer lekker creaties. Deze keer kiezen we voor een oosterse sperziebonen-salade. Varieer het met wat verse kokos en gamba’s en je hebt een heerlijk fris zomergerecht.

In dit recept hebben we de oosterse sperziebonen-salade gecombineerd met gamba’s en risotto. Een smaakvolle combinatie!

Bereidingswijze sperziebonensalade:
– Snij de puntjes van de sperziebonen, breng net voldoende water aan de kook in een ruime pan met iets olie, zout en peper. Blancheer de sperziebonen in twee porties, maximaal 2 minuten, laat ze uitlekken op keukenpapier en spreid ze uit om snel af te koelen. Voor dit koelen spoel ik de groenten nooit af met koud water voor maximaal smaakbehoud.
– Als ze zijn afgekoeld, leg je de bonen in de lengte voor je en spreid die met je vingers zodat je via de nerf het boontje mooi splitst.
– Verhit olie in een grote pan met dikke bodem, voeg het mosterdzaad toe en zodra dat niet meer ploft, de ui. Fruit die in 3 minuten net zacht en bruin en voeg dan de knoflook, groene peper, kurkuma, kerrieblad, sperziebonen en iets zout toe. Roerbak 2 minuten op hoog vuur, schep het wel goed en lichtjes om.
– Neem de pan van het vuur, voeg de kokos toe en hussel dat er samen met het limoensap door.

Benodigdheden sperziebonen salade 2-4 pers:
– 400 gr fijne sperziebonen, 2 minuten geblancheerd in weinig water met iets olie
– 150 gr rode ui, gehalveerd voor halve ringetjes
– 15 gr verse knoflook, fijngehakt
– 1 groene peper, zonder zaadjes, fijngesneden
– 50 gr verse kokos, fijn
– 1 tl bruin mosterdzaadgeraspt
– 12 kerrieblaadjes, verkruimeld
– 1 volle tl verse kurkuma, fijngeraspt, echt een bergje
– 1 tl bruin mosterdzaad (veel milder dan geel)
– 1 el limoensap
– olijfolie, zout en peper uit de molen

Bereidingswijze gamba’s:
– Doe een eetlepel olie in een diep bord, voeg naar smaak cayennepeper (pittig) toe en roer het door. Voeg de gamba’s toe, schep ze meerdere keren om in de olie en zet ze afgedekt koel weg voor minimaal 3 uur.
– Bak ze vervolgens drie minuten in weinig olie lekker krokant terwijl je ze voortdurend omschept. Bedruppelen met een theelepel limoensap.

Benodigdheden gamba’s 2-4 pers:
– 1 zakje biologische garnalen, ontdooid en drooggedept
– mespunt cayennepeper
– limoensap

Bereidingswijze risotto timbaaltjes:
– Voeg kokend water toe aan de kokos en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Eventueel kun je het nog even aan de kook brengen voor een diepere smaak. Zeef het vocht, druk de kokos daarbij heel goed uit.
– Na het blancheren van de sperziebonen houd je ook mooi kookvocht over. Laat beide, zowel het kokoswater als het sperziebonenkookvocht, indikken tot de helft.
– Fruit het uitje in de olie met roomboter en voeg de rijst, kerrie, kurkuma, zout en peper toe. Kook de rijst verder volgens voorschrift.
– Hak de cashews en rooster ze heel licht met iets hazelnootolie. Bij cashews luistert het roosteren nauw, niet te lang of te hard. Spatel de noten door de rijst.
– Wrijf een puddingvormpje in met hazelnootolie en vul die met de rijst. Druk de rijst daarbij heel goed aan met de bolle kant van een lepel, eerst vanuit het midden en daarna aan de rand, zodat je een compact vormpje krijgt. Zet het vormpje een paar minuten in de vriezer en stort het timbaaltje dan op het bord. Je kunt het storten vereenvoudigen door de rand van het vormpje iets los te maken met de achterkant van een lepeltje.

Benodigdheden risotto timbaaltjes 2-4pers:
– 120 gr arborio rijst
– olijfolie + een klontje roomboter, ongezouten
– 1 rood uitje, gesnipperd
– 80 gr ongebrande ongezouten cashewnoten, grof gehakt en licht geroosterd
– 30-50 gr verse kokos, fijngeraspt
– mespunt verse kurkuma, fijngeraspt
– enkele snuffen kerrie, naar smaak maar niet overheersend
– zout en peper uit de molen
– hazelnootolie, naar keuze

Eetsmakelijk! Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Laat je het weten in een reactie?

Dit recept is van: Cultfood
Meer lekkere wereldse recepten: Cultfood.blog

Deel deze blog op: