Als je de Machu Picchu wilt bezoeken dan kom je er gauw achter dat je dit niet direct vanuit Cusco kunt doen, maar vanuit Aguas Calientes. Dit dorp heeft een prachtige ligging op een half uur rijden van de wereldberoemde Machu Picchu en bestaat dan ook vooral uit hotels, restaurants en souvenirshops. Bijzonder aan Aguas Calientes is dat er geen weg naartoe leidt dus je zult (een deel) moeten lopen om er te komen. Of je pakt de trein!

Vervoer van Cusco naar Aguas Calientes
Er zijn drie populaire manieren om in Aguas Calientes te komen: de Inca Trail (of een andere hike), met een minibusje vanuit Cusco naar de Hidro-Electrica elektriciteitscentrale om vanaf daar nog 2 á 3 uur langs het spoor te wandelen óf met de trein. Wij kozen voor de laatste optie en vonden dit één van de gaafste treinreizen so far. De Machu Picchu is indrukwekkend, maar deze treinreis met Perurail maakt het avontuur compleet. Er is trouwens nog een andere treinmaatschappij, Incarail, maar daar hebben wij persoonlijk geen ervaring mee.

Waar vertrekt de trein in Cusco
Er zijn meerdere stations in Cusco waar je jouw Machu Picchu avontuur kunt starten. Wij vertrokken met Perurail vanaf station Poroy en vanaf hier reis je in ca. 3,5 uur naar Aguas Calientes. Treinstation Poroy ligt ongeveer 30 minuten buiten Cusco en een taxi kost 20 a 30 soles (afhankelijk van je locatie in Cusco). Reis je low-budget maar wil je toch een stukje van de treinreis meepakken? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen het laatste deel met de trein te gaan. Je gaat dan met een minibusje van Cusco naar Ollantaytambo en reist de laatste 1,5 uur verder met de trein naar Aguas Calientes.

Tijdschema trein
Er rijden meerdere treinen per dag tussen Cusco en Aguas Calientes. Alle beschikbare tijden en tarieven kun je vinden op de website van Perurail. Wij hebben er voor gekozen om één nacht in Aguas Calientes te slapen zodat we ’s morgens met de eerste groep naar binnen konden om de zonsopkomst bij de Machu Picchu te bewonderen (aanrader). Wij vertrokken om 05.00 uur vanuit Aguas Calientes naar de Machu Picchu en waren eind van de ochtend weer terug in het dorp. Je kunt dan ’s middags weer met de trein terug naar Cusco.

Tip: vraag in je hotel in Cusco of je je koffer/backpack daar mag laten staan en reis alleen met je handbagage naar Aguas Calientes. Als je daar, net als wij, één nachtje slaapt, heb je waarschijnlijk genoeg aan een rugzak. Wij sliepen in Cusco in hotel Cascada Del Inka en daar was het geen probleem.

Bus Aguas Calientes naar Machu Picchu
Vanuit Aguas Calientes rijden er bussen omhoog naar de entree van de Machu Picchu. Deze busrit duurt een klein half uurtje en de tickets kun je vlakbij de bushalte kopen (staat duidelijk aangegeven met borden). De bus kost 12 dollar p.p. per enkele reis en vertrekt midden in het dorp, vlak naast de rivier. Gedurende de hele dag staan hier mensen te wachten dus dit valt niet te missen. Wij hadden entreetickets voor 06.00 uur en gingen met de eerste bussen naar boven. Wij waren rond 05.00 uur bij de bushalte en zaten in de vierde bus. Vervolgens stonden we vrij vooraan in de rij bij de Machu Picchu en liepen met de eerste groep mensen naar binnen.

Wandelen Aguas Calientes naar Machu Picchu
Het is ook mogelijk om vanuit het dorp omhoog te wandelen naar de entree van de Machu Picchu. Dit is een pittige wandeling welke voornamelijk bestaat uit héél veel traptreden omhoog. Als je de zonsopkomst vanaf de Machu Picchu wilt bewonderen, betekent dit dat je ’s nachts al moet vertrekken. Het pad is slecht verlicht dus een zaklamp is noodzakelijk. Persoonlijk raad ik aan om met de bus omhoog te gaan en je energie lekker te sparen voor de Machu Picchu zelf. Omdat wij toch benieuwd waren naar de wandeling, zijn wij heen met de bus gegaan en terug gaan wandelen. Wij deden ruim een uur over de wandeling vanaf de uitgang van de Machu Picchu naar Aguas Calientes. Het was geen fijn pad (voornamelijk grote traptreden omlaag) maar wel een mooie omgeving. Plus je bespaart er een buskaartje mee. Twijfel je over de terugweg? Je kunt altijd ter plaatse nog een kaartje kopen voor de bus terug.

Tickets Machu Picchu
Je kunt je entreetickets voor de Machu Picchu online kopen op de officiële website: Machupicchu.gob.pe. Om de drukte te doseren, moet je je aankomsttijd selecteren. Wij hadden bijvoorbeeld tickets waarmee we alleen tussen 06.00 en 07.00 uur naar binnen mochten. En we hadden geluk met een heldere lucht en prachtige zonsopkomst! Omdat wij onze tickets vrij last-minute hebben gekocht, waren er alleen nog standaard tickets beschikbaar. Als je er vroeg bij bent en zin hebt in een lekkere hike, kun je ook kiezen voor een combi ticket voor de Machu Picchu + Machu Picchu Mountain of  Machu Picchu + Huyana Picchu. Deze tickets zijn altijd snel uitverkocht dus zorg dat je er vroeg bij bent(2-3 maanden van tevoren) als je dit graag wilt.

Klik hier voor onze Machu Picchu Guide met alle praktische informatie

Eten en drinken in Aguas Calientes
De gemiddelde prijzen liggen in Aguas Calientes hoger dan op andere plekken in Peru. Voor een avondmaaltijd betaal je gemiddeld 35 tot 40 soles. Toch is er een groot prijsverschil tussen de verschillende restaurants, dus kijk voordat je naar binnen loopt even op de menukaart. Wil je voordelig lunchen? Ga dan naar TAO: voor een sandwich i.c.m. een drankje betaalden wij ongeveer 18 soles. ’s Avonds hebben wij gegeten bij Mapacho, lekker eten en een grote (speciaal)bierkaart. Bij de Machu Picchu is maar één restaurant bij de entree en deze is uiteraard vrij prijzig. Daarom raden we aan om voldoende water en wat broodjes/snacks mee te nemen. Officieel is eten niet toegestaan, maar de tassen werden bij ons niet gecontroleerd dus wij waren blij dat we wel iets hadden meegenomen. Hotels bieden vaak al vanaf 04.30 uur ontbijt aan en ook lunchboxen behoren tot de optie. Check dit dus goed voordat je boekt. Daarnaast kun je ook bij de bushalte water, snacks en bijvoorbeeld een sandwich of croissant kopen.

Slapen in Aguas Calientes
Voor een basis 2-persoonskamer met eigen badkamer en ontbijt ben je al gauw 30 euro kwijt. Ben je een lichte slaper? Let dan vooral op de locatie; kies voor een hotel wat verder van de rivier en de spoorlijn af. Reis je low-budget? Dan raden wij Chakana Machu Picchu aan. Je kunt hier vroeg inchecken en er is een vroeg ontbijt aanwezig. Heb je iets meer te besteden? Dan is Retama Machu Picchu een hele goede optie.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Staat er een fout in? Laat het ons weten! Zodoende help je ons (en andere reizigers) de informatie up-to-date te houden. Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in . Thanks anyway!

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: