Je hebt de knoop doorgehakt; je gaat op wereldreis! Maar naast dagdromen over toffe bestemmingen, moeten er ook wel wat praktische zaken geregeld worden. Denk hierbij aan vaccinaties, bankzaken en wat doe je eigenlijk met je woning? Remco en ik zijn in het verleden meerdere keren voor langere tijd op reis geweest en begin dit jaar zijn we voor onbepaalde tijd naar Zuid-Amerika vertrokken. Op basis van onze eigen ervaringen hebben we een checklist gemaakt zodat je onbezorgd kunt genieten van alle voorpret.

1. Vliegticket boeken
Zodra je vliegticket geboekt is, kan de voorpret écht beginnen! Wij zijn op dit moment ruim drie maanden onderweg als digital nogmads. Omdat wij het gevoel van vrijheid het allerbelangrijkste vinden, hebben bewust gekozen voor een enkele reis. Hoewel wij wilden starten in Midden Amerika, was het voordeliger om via New York te vliegen. Daarom zijn wij begonnen met een week New York en de rest van de route plakken wij met losse enkeltjes aan elkaar. Wanneer jij er ook voor kiest om met enkele tickets te werken, is het wel belangrijk om even uit te zoeken of je bij jouw bestemming een uitreisticket moet laten zien. In sommige landen moet je kunnen aantonen dat je het land ook weer verlaat en soms wordt dat streng gecontroleerd bij het inchecken op het vliegveld. Voor bestemmingen in Zuidoost-Azië kan het gunstiger zijn om een retour te boeken. Wanneer je een bepaald aantal maanden op reis gaat kun je bijvoorbeeld kiezen voor een retourticket Bangkok of Kuala Lumpur. Daar kun je relatief voordelig op vliegen en vanaf daar kun je een mooie rondreis uitstippelen.

2. Stippel een globale route uit i.v.m. vaccinaties en visums
Hoewel wij aanraden om zo min mogelijk te plannen, is het wel fijn om vooraf te bedenken welke landen je (waarschijnlijk) wilt bezoeken. Zo kun je je vaccinaties vooraf regelen. Meer info over de juiste vaccinaties vind je hier. In sommige landen kom je niet binnen als je het gele vaccinatieboekje niet kunt laten zien dus is het belangrijk om dit boekje in je handbagage mee te nemen. Ook moet je voor sommige landen vooraf een visum regelen. Vaak kan dit eenvoudig online geregeld worden maar soms duurt het wel een paar weken dus zoek dit ruim van tevoren uit. Zorg ook dat je een paar extra pasfoto’s bij je hebt want daar vragen ze soms om bij een grensovergang.

3. Bankzaken regelen
Nederlandse bankpassen moeten vaak geactiveerd worden voor gebruik in Europa of wereldwijd. Dit kan vaak via je mobiele app geregeld worden. Daarnaast adviseren wij om altijd met een bankpas én creditcard te reizen omdat Maestro (je gewone pinpas) niet altijd geaccepteerd wordt. Check van tevoren even wat de kosten zijn om contant geld op te nemen met je creditcard. Tip: bij VISA kun je deze hoge kosten flink verminderen door geld op je creditcard te storten. Daarnaast is het handig om iemand in Nederland te machtigen over je bankrekening. Wanneer jouw bankpas gestolen wordt, is het fijn om je moeder te kunnen bellen of ze wat geld over wil maken naar de rekening van je reismaatje. En vergeet je random reader niet mee te nemen!

4. Reisverzekering afsluiten
Sluit een goede reisverzekering af! Kijk goed na wat het maximum aaneengesloten aantal reisdagen is want dit verschilt per verzekering. Wij hebben onze reisverzekering deze keer bij OHRA ls je vooraf niet precies weet hoe lang je weg blijft. Nadat wij zelf acuut naar huis moesten i.v.m. gezondheidsproblemen in de familie heeft OHRA ons echt top geholpen.

Ga je op reis buiten Europa? Dan is het belangrijk om werelddekking aan te vragen, dit kost vaak iets meer. En wanneer je gaat werken tijdens je reis, bijvoorbeeld een working-holiday in Australië, denk dan ook even aan een speciale reis- en werkverzekering.


5. Paspoort check + inscannen belangrijke documenten

Voor de hand liggend: check tot wanneer je paspoort geldig is. Elk land heeft z’n eigen regels wat betreft de geldigheidsduur van je paspoort. Vaak moet je paspoort nog minimaal drie of zes maanden geldig zijn, dit kun je gemakkelijk online nakijken. Daarnaast is het verstandig om je belangrijke documenten zoals je paspoort en je vaccinatieboekje in te scannen zodat je altijd een (digitale) kopie kunt laten zien.

6. Internationaal rijbewijs ANWB
Als je een auto of scooter wilt huren, moet je in veel landen een internationaal rijbewijs laten zien. Deze kun je voor een kleine twintig euro bij de ANWB halen. Houd bij het huren van een scooter wel in de gaten of je daadwerkelijk een scooter of een motor huurt. In sommige landen wordt er weinig onderscheid gemaakt tussen een scooter en een motor (meer dan 50cc) maar voor een motor heb je officieel natuurlijk gewoon een motorrijbewijs nodig. In dat geval ben je dus niet verzekerd!

 

7. Regel een back-up locatie voor je foto’s
Tegenwoordig werken we in Nederland steeds vaker met online back-ups maar tijdens het backpacken is dit ook onmisbaar. Sla je foto’s tussentijds op in een cloud zoals Onedrive, Dropbox of Icloud. Zo loop je niet het risico alles kwijt te raken als je camera of smartphone wordt gestolen. Wanneer je naar gebieden reist met slechte internetverbindingen, kun je ook kiezen voor een offline back-up. Neem dan bijvoorbeeld een USB-stick of extra geheugenkaart mee en sla daar alles op.

8. Telefoonabonnement pauzeren
Veel mobiele telefoonabonnementen kun je tijdelijk stopzetten. Uiteraard zijn hier wel regels aan verbonden. Vaak moet je minimaal een x aantal maanden wegblijven en betaal je wat administratiekosten om het te regelen. Heb je nog een afbetalingsregeling voor je telefoon dan dien je dit ook eerst te hebben voldaan. Het is dus niet altijd mogelijk maar absoluut de moeite om even uit te zoeken. Vergeet trouwens bij aankomst in het buitenland niet de roaming uit te zetten. Je bent meestal het goedkoopste uit door ter plaatse een lokale simkaart te kopen.

9. Zorgtoeslag aanvragen
Als je niet werkt en dus geen inkomsten hebt, heb je in veel gevallen recht op zorgtoeslag. Dit kun je gewoon bij de Belastingdienst aanvragen.

10. Wel of niet uitschrijven in NL

Wanneer je langer dan acht maanden op reis gaat, moet je je officieel uitschrijven bij de gemeente. In dat geval dien je ook je zorgverzekering te beëindigen en is een goede reisverzekering dus extra belangrijk. Als je hier meer over wilt weten, kun je het beste even contact opnemen met de gemeente waar je woont. De regels verschillen namelijk nog weleens per plaats. Een belangrijk nadeel voor digital nomads is dat je voor de KvK een Nederlands woonadres dient te hebben. Mede daarom hebben wij er voor gekozen om ons niet uit te schrijven in Nederland. Bovendien weten wij nog niet hoe lang we weg blijven.

11. Huis verkopen of verhuren
Dit is een lastig punt waar wij lang over nagedacht hebben. Onlangs hebben wij een reis van drie maanden door Azië gemaakt en toen hebben wij er voor gekozen om ons koophuis tijdelijk te verhuren. Dit hebben wij officieel via een makelaar geregeld: zij hebben de mensen aangeleverd en de huurovereenkomst opgemaakt. Als je een hypotheek hebt, dien je dit ook officieel bij de hypotheekverstrekker te melden. Deze keer hebben wij er voor gekozen om ons huis te verkopen. Naast dat het een gunstige tijd was qua huizenmarkt, wilden wij deze keer voor de ultieme vrijheid gaan: reizen zonder einddatum. Wel zorgde dit voor veel meer regelwerk voordat we op reis gingen: spullen verkopen/opslaan, het huis opleveren en een tijdelijk logeeradres voor de laatste week. Maar toen we eenmaal in het vliegtuig zaten, voelde het heerlijk!

12. Wat moet er absoluut in je backpack zitten?
Het liefst zo min mogelijk! Het blijft een uitdaging om een goede selectie te maken qua kleding. Ook buiten de gebruikelijke bagage, zijn een aantal dingen altijd handig om bij je te hebben: een mini EHBO kit met bijvoorbeeld Deet, ORS, pleisters en een (nagel)schaartje. Check ook vooraf vast welke wereldstekker(s) je nodig gaat hebben. En ken je de Waka-Waka al? Dit vinden wij echt een aanrader voor een avontuurlijk reis. Het is een led-survival lamp en powerbank in één die zichzelf oplaadt door de zon. Als je geen Waka-Waka hebt, is een losse powerbank ook fijn. Deze kun je nog weleens nodig hebben tijdens lange busritten. En wel of geen laptop mee op wereldreis? Wij werken als digital nomads dus kunnen niet zonder. Wij hebben wel bewust voor een compact model gekozen (13 inch en max 1 kg) . Een e-reader met de nodige lonely planets en interessante boeken vinden wij ook erg prettig.

13. Maak een Instagram account aan
Natuurlijk willen al je vrienden en familie een beetje op de hoogte blijven van je avonturen. Je kunt daarvoor een eigen blog starten, een Polarsteps account bijhouden of gewoon regelmatig wat leuke fotootjes plaatsen op Instagram.

14. Afscheidsfeestje
Last but not least: geniet van je afscheidsfeestje! De periode voordat je op reis gaat is al héél bijzonder. Je gaat bewust kijken met wie je nog wilt afspreken, wat je nog wilt eten en in welke kroeg je je laatste weekendje wilt doorbrengen. Een goed afscheidsfeestje met vrienden en familie mag natuurlijk niet ontbreken. Voor lange tijd op reis gaan is geweldig maar voorál met het idee dat bij terugkomst je lieve vrienden en familie weer op je wachten.

Succes met alle voorbereidingen!

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: