Bali is momenteel populairder dan ooit! Iedereen kan wel een paar mensen opnoemen die hun zomervakantie op Bali doorbrengen dit jaar. Maar waarom is Bali zo populair? Ik kan natuurlijk een opsomming maken van vette surfspots en mooie tempels die er staan maar die kun je dichter bij huis ook vinden. Wat maakt Bali nou zo bijzonder?
Sfeer
Sfeer It’s all about…… sfeer! Voordat wij met de boot op Bali arriveerden, waren we al een paar weken op Java en Lombok aan het backpacken. Bij aankomst op Bali moesten we wel even slikken. Bali is een stuk toeristischer dan buureiland Lombok en we kwamen op oudjaarsdag aan, één van de drukste dagen van het jaar. Het enige dat wij hadden gepland was: oudejaarsavond op Bali! En ‘as always’ hadden we verder weinig voorbereid. Dat is een fijne eigenschap tijdens het backpacken maar voor oudejaarsavond op Bali iets minder handig. Vervolgens stonden we dus met 100.000 mensen op het strand het nieuwe jaar in te luiden. Een leuke ervaring maar niet zo idyllisch als we voor ogen hadden.
We hadden eigenlijk maar één week Bali gepland maar daar hebben we nog een extra week aan vast geplakt. Na alle oud&nieuw drukte, waarbij ook veel locals vakantie vierden aan de kust, keerde de rust weer terug op het eiland. Toen zijn wij op ons gemakje wat fijne plekjes op gaan zoeken zoals Ubud en Uluwatu. En als je daar op je scootertje de omgeving gaat verkennen, kom je het ‘echte’ Bali tegen. Lieve mensen in de talloze ‘warungs’ die je onderweg tegen komt. Taxi chauffeurs die openlijk met je kletsen over hun leven. In tegenstelling tot buureilanden Java en Lombok, is Bali overwegend hindoeïstisch. Dit zorgt voor fantastische bouwwerken en rituelen die je overal op het eiland terug ziet.
Secret garden
Via internet zochten we naar een goedkope accommodatie met zwembad en centrale ligging. Bij toeval kwamen wij in Villa Ubud Sunshine terecht. Via een smal paadje werden we naar deze ‘secret spot’ geleid. Verwacht geen luxe hotel waarbij alles tot in de puntjes is geregeld maar een kleinschalige accommodatie die door een paar jongens gerund wordt. Deze jongens verzorgen elke ochtend een eenvoudig maar heerlijk ontbijtje op de kamer en kunnen je verder helpen met scooters/vervoer.
Na een aantal dagen raakte we wat uitgebreider aan de praat met de eigenaar. Deze jongen bleek in een ‘paleis’ te zijn opgegroeid en nodigde ons daar uit om zijn familie te ontmoeten. Dus reden wij op scooters achter elkaar aan naar de andere kant van Ubud. Vervolgens heeft hij ons uitgebreid rondgeleid en zijn moeder verwende ons met thee en verschillende soorten cake. Bijzonder om te zien hoe deze gastvrije mensen ‘gewoon’ leven in zo’n prachtige tempel. En dat hun zoon, een man van adel, er voor kiest zijn eigen weg te gaan en Villa Ubud sunshine runt.
Er hangt een bijzonder positieve vibe op dit eiland! Uiteraard is de ene plaats leuker dan de ander en heb ik vaak horen zeggen dat Kuta geen Bali is. Persoonlijk vind ik het juist leuk dat Bali verschillende kanten heeft. Ik hou van pure plekken die niet platgelopen zijn door toeristen. Maar ik kan ook genieten van een avondje live muziek op het drukbezochte strand van Seminyak.

Ben jij al op Bali geweest? Wat is jouw ervaring? Deel het met ons in een reactie op Facebook of Instagram.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Zijn de prijzen of tijden niet meer up-to-date? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: