Yes! Na urenlang zoeken heb je eindelijk je ticket naar Bangkok geboekt. Een paar weken reizen door één van de leukste landen ter wereld. Vriendelijke mensen, witte stranden, fantastisch eten, een interessante cultuur, fijne strandfeestjes en ook niet onbelangrijk: lekker lokaal bier! Beter wordt het niet, toch? Tot mijn verbazing deelt niet iedereen deze mening met mij.

Ik hoor de laatste tijd steeds vaker tegenvallende reacties na een vakantie Thailand. Te toeristisch, locals willen alleen maar geld verdienen, zielig voor de olifanten etc. Met dat laatste punt ben ik het 100% eens en daar moet snel iets in veranderen. Dit geldt overigens niet alleen voor Thailand. Ik word er heel verdrietig en kwaad van dat er nog zo veel olifanten verschrikkelijk slecht behandeld worden. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die daar verandering in brengen.

De overige negatieve reacties over Thailand kan ik wel begrijpen maar vind ik tegelijkertijd zo ontzettend zonde. Het toerisme is inderdaad in sneltreinvaart ontwikkeld (goh hoe zou dat toch komen? #paradise) en dat heeft zowel positieve als negatieve kanten. Een positieve kant is dat het (openbaar) vervoer ontzettend goed geregeld is. De meeste informatie over bussen, treinen, boten en taxi’s is makkelijk te vinden. Ook spreken steeds meer mensen goed Engels en is er een groot aanbod hotels in verschillende prijsklassen. Hierdoor is Thailand ook voor de minder avontuurlijke vakantieganger goed te bereizen.

Toch heeft Thailand meer te bieden dan de Khao San Road en Koh Phi Phi. Als je je bedenkt dat Thailand maar liefst 12 keer zo groot is als Nederland, is het begrijpelijk dat er nog veel onontdekte gebieden zijn. Dus wil jij liever met handen en voeten moeten vragen hoe laat de bus gaat? Dan kan dat ook! Maar dan raad ik je af om het standaard pakket te boeken: Bangkok, Chiang Mai, Phuket, Koh Samui etc. Op deze plekken is het toerisme (te) snel ontwikkeld de afgelopen jaren en dat is duidelijk merkbaar. De toeristische uitstapjes voor een  ‘special price’ vliegen je om de oren en daar wordt niet iedere reiziger blij van.

Tijdens mijn wereldreis van een jaar, heb ik een periode van drie weken met mijn broer door Thailand gereisd. Dit was mijn tweede keer Thailand en we genoten tijdens deze reis van veel ‘sunset-geniet-momentjes’ op het strand zodat we lekker konden bijkletsen. We zijn allebei niet zo van het plannen en kwamen bij toeval (totaal onvoorbereid) op het eiland Koh Racha terecht, vlakbij Phuket. Na de eerste dag op het hagelwitte strand (zie hoofdfoto) kwamen we er achter dat er geen pinautomaat op het eiland was. Toen mijn broer rustig een biertje bestelde van onze laatste Thaise bahts werd ik een beetje zenuwachtig. Waar moesten we van eten?

Na wat overleg mochten we alles op rekening bij de accommodatie kopen. Eenmaal terug op het vaste land, liepen de mensen van de boot met ons mee naar de ATM om de rekening te incasseren. Dit eiland ligt nog geen half uur varen van Phuket en het feit dat ze daar nog zonder pinautomaat leven zegt iets over de sfeer op het eiland.

Dus ook in het toeristische Thailand zijn er nog genoeg plekken die (nog) niet zijn platgelopen door toeristen. Maar het wordt wel steeds belangrijker om je reis goed voor te bereiden. Bedenk voor vertrek goed waar je naar op zoek bent, zodat je een reis kunt maken die bij jou past. You gonna love it!

Wat is jouw ervaring? Thailand: do or don’t? Laat het me weten in een reactie op Facebook of Instagram.

 

Deel deze blog op: