Cajamarca behoort tot één van de parels van Noord-Peru. Het is een eigenlijk niet te missen stad op je reisroute door het veelzijdige land Peru. Cajamarca heeft een schitterende ligging in de bergen. De stad ligt op ca. 2700 meter hoogte en heeft een fris klimaat. Het is een heerlijke plek om mensen te kijken; met kleurrijke kleding en prachtige gezichten. In de stad vind je de mooiste kerkjes en een gezellig centraal plein. Bovendien zijn er in de directe omgeving veel gave activiteiten te doen. Wat mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan Cajamarca?

1. Loop de Santa al Apolonia op
De heuvel ‘Santa al Apolonia’ ligt in het centrum van Cajamarca, dichtbij het centrale plein (Plaza de Armas). Het zijn aardig wat trappen omhoog, maar het uizicht is het absoluut waard. Wij raden aan om lekker vroeg in de ochtend te gaan en door het centrum naar de ‘achterkant’ van de heuvel te wandelen. Als je rond 8.00 uur die kant op loopt, zie je hoe de stad rustig ontwaakt en iedereen fris en fruitig naar school of z’n werk gaat. Eenmaal bij de heuvel aangekomen, dien je één sol entree te betalen om vervolgens een aantal trappen omhoog te klimmen. Mocht je slecht ter been zijn of weinig tijd hebben is een taxi ook een optie. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend. Vervolgens loop je aan de voorkant via de trappen weer naar beneden en kom je uit op het centrale plein.

2. Cumbe Mayo
Als je in Cajamarca bent, is er één ding dat je niet mag overslaan: Cumbe Mayo! Deze archeologische plaats ligt op 45 minuten rijden van Cajamarca en de weg ernaar toe is al een ervaring op zich. Vanuit Cajamarca ga je direct de hoogte in via onverharde wegen en zie je veel van het lokale leven buiten de stad. Cumbe Mayo ligt op ca 3500 meter hoogte en bestaat uit grote rotsformaties. Hier hebben de Inca’s rond 1500 na Chr. geleefd en de ingenieuze bouwkunsten zijn nog duidelijk zichtbaar. De wandeling start door een spectaculaire (en lichtelijk claustrofobische) grot en vervolgens kom je diverse aquaducten en petrogliefen tegen. De rust, het uitzicht en de mooie wandeling maken dit tot een bijzondere trip.

Taxi Cajamarca naar Cumbe Mayo:
Vraag bij je accommodatie of ze een taxi kunnen regelen. Wij hebben 100 soles betaald (excl fooi) voor privé vervoer van Cajamarca naar Cumbe Maxo van 08.00 tot 12.00 uur. Het is ongeveer drie kwartier rijden en onderweg kom je langs een mooi uitzichtpunt over de stad Cajamarca. Toen wij aankwamen was er nog geen toerist te vinden en zelfs het entree loket was nog dicht. De vriendelijke beveiligers hielpen ons op weg met de afspraak dat we bij terugkomst de entreekosten alsnog zouden betalen. De wandeling duurt 1,5 tot 2 uur en start met een hele smalle tunnel (maar voor Anne met haar claustrofobie nog net te doen). Vervolgens volg je gewoon het wandelpad langs de grote rotsblokken met spectaculaire uitzichten. Het is indrukwekkend om te zien hoe ingenieus de Inca’s het water door middel van het aquaduct naar beneden lieten stromen.

Tip: de meeste tours vertrekken om 9.30 uur dus we raden aan om eerder te vertrekken zodat je de overweldigende natuur (bijna) voor jezelf hebt. Wij zijn om 08.00 uur vertrokken en toen wij terug liepen, kwamen de eerste tourtjes aan.

Praktische info Cumbe Mayo:
Afstand Cajamarca naar Cumbe Mayo: ca 45 min per taxi
Kosten: privé taxi 100 soles voor 2 personen / Kosten tour met groep 25 soles p.p.
Entree: 8 soles p.p. inclusief museum
Openingstijden: vanaf 09.00 uur

 

3. De watervallen van Llacanora (Cataratas de Llacanora):
De trip waar wij eerlijk gezegd niet zo veel van verwachtten, bleek een positieve verrassing te zijn dus mocht je nog wat tijd over hebben, raden wij deze plek zeker aan! Llacanora is een klein dorpje wat ca 10 km van Cajamarca vandaan ligt. Je kunt er gemakkelijk komen met lokale minibusjes (ca. 40 minuten voor 1,70 soles p.p.). De ‘locals’ die in en uit stappen en de schitterende (landelijke) omgeving is al een leuke ervaring.

Eenmaal aangekomen in het dorp Llacanora, staan de watervallen duidelijk aangegeven met borden. Vanaf het plein is het ca 1 km wandelen tot je bij de eerste waterval bent. Je hoeft hier geen entree te betalen en kunt gewoon het pad volgen. Het is een rustige omgeving waar je de boeren op het land ziet werken.

De eerste waterval is niet heel hoog maar de kleur van het water en het idyllische bruggetje maken dit een bijzonder plekje. Denk niet dat dit alles is want als je het pad omhoog volgt kom je vanzelf bij de tweede waterval. Deze is een stuk hoger dan de eerste. Ben je nog niet moe? Klim dan links van de waterval nog wat verder omhoog want je kunt er helemaal bovenop komen. Er is een goed begaanbaar pad/trap aangelegd. Het uitzicht over de omgeving is hier echt adembenemend. En het leuke is? Er zijn bijna geen toeristen.

Tip: deze trip duurt ongeveer 3 tot 4 uur en is dus goed te combineren met de Banos del Inca (zie tip 5) welke op de route liggen.

4. Geniet op het Plaza del Armas en bezoek de kerken
Zoals elke grote stad in Peru heeft Cajamarca ook een groot centraal plein genaamd het Plaza de Armas. In Cajamarca staan er niet één maar meerdere kerken in de directe omgeving. Soms staan de deuren open en ben je dus welkom om even binnen te kijken. Op het plein vind je meerdere bankjes waar je lekker even kunt gaan zitten om te genieten van alles wat er om je heen gebeurt.

5. Baños del Inca
De ruige natuur van Cajamarca vraagt om veel actieve dagen. Wil je na een lange dag in de bergen even een paar uurtjes relaxen? Ga dan naar de thermale baden ‘Banos del Inca’. Deze liggen maar 6 km buiten de stad en hebben een bijzondere geschiedenis.

Entree: 6 soles
Vervoer: 10-15 minuten met een collectivo en dit kost 2-3 soles p.p. voor een enkeltje

Slapen in Cajamarca:
Er zijn diverse hotels en hostels te vinden. Het aanbod is niet groot maar er is genoeg plek en de prijzen in Cajamarca zijn relatief laag. Wij hebben via AirBnb een appartement geboekt omdat wij hier een week verbleven i.v.m. ons werk. Mocht je enkele nachten in het centrum willen verblijven, zijn het Royal Guesthouse of het Hostal Hantunkay goede opties.

Eten / drinken:
Opmerkelijk aan Cajamarca is dat er weinig leuke terrasjes te vinden zijn. Goede koffietentjes zijn er ook (nog) niet in overvloed. Toch hebben wij heerlijke koffie gedronken bij het Deli Cafe en ook bij Ronald’s hebben ze een goed koffieapparaat. Restaurants zijn er voldoende waarbij polleria’s (kiprestaurants) duidelijk de overhand hebben maar gelukkig zijn er meer opties. Vlakbij de Plaza del Armas zit restaurant La Tuna. Je kunt hier heerlijk eten; ze hebben een uitgebreide kaart en de prijzen zijn gemiddeld. Probeer bijvoorbeeld de Lomo Saltado voor 19 soles. Meer zin in Italiaans? Loop dan eens binnen bij pizzeria El Marenge, een knus restaurantje met een grote steenhoven in het midden.

Digital nomads in Cajamarca:
Wij moesten best wel even zoeken naar een koffiecafé met goede koffie én goede Wifi. Gelukkig is er in bijna iedere grote stad wel een Starbucks te vinden, zo ook in winkelcentrum Real Plaza in Cajamarca. Hier zitten altijd wel meerdere digital nomads te werken i.v.m. de goede wifi en fijne zitjes. Het Deli cafe in het centrum van Cajamarca is ook een prima optie. De wifi iets minder sterk, maar voor niet te ‘zwaar’ werk is het voldoende en ze hebben gezellige plekken om te zitten.

Vervoer in Cajamarca:
In Cajamarca zie je voornamelijk tuktuk’s en gewone taxi’s. De afstanden zijn relatief klein, maar vergis je niet in de hellingen die een wandeling soms intensief maken. Naar omliggende plaatsen kun je ook gebruik maken van de vele minibusjes (collectivo’s). De bestemmingen staan duidelijk op de voorruit aangegeven en houd rekening met een knus ritje want de busjes zitten meestal meer dan vol.

Bus Trujillo naar Cajamarca:
Met de bus ben je in ca 7,5 uur vanuit Trujillo in Cajamarca. Er zijn diverse maatschappijen die deze route rijden; check hiervoor Busbud.com. Wij hebben gekozen voor de nachtbus met Linea en zaten op rij 1 en 2 waardoor je vrij uitzicht hebt (Linea bussen zijn volledig bestikkerd aan de zijkanten).  Een ander voordeel van de eerste rij is dat je geen andere stoel voor je hebt (die ver achterover kan in de VIP bus). De VIP bus van Linea is comfortabel en wij betaalden 50 soles pp.

Bus Cajamarca naar Chachapoyas
Online kan je maar bij één busmaatschappij (Virgen del Carmen) bustickets kopen voor deze lange tocht. De rit duurt ca. 11 uur en deze vertrekt om 18:00 uur vanaf de busterminal in Cajamarca.

Meer lezen over Chachapoyas klik hier.

Bus Cajamarca naar Celendin
Er is online nog maar weinig te vinden over deze route. Volgens Busbus kun je alleen met Virgen del Carmen reizen, maar zij rijden niet op praktische tijden. Wij hebben het ter plaatse uitgezocht en zijn met busmaatschappij Rojas gegaan. We hebben de tickets gekocht aan het loket bij Rojas (av Atahualpa 309). Het is niet goed op Google Maps aangegeven maar taxi-chauffeurs weten de Rojas busterminal wel te vinden. Tickets kosten 10 soles p.p en de rit duurt ca 2,5 uur

De Rojas bus van Cajamarca naar Celendín vertrekt dagelijks om: 5.00, 10.00 en 15.00 uur.

Over Celendin
Dit kleine dorpje leent zich goed als tussenstop tijdens je lange rit richting Chachapoyas. Het staat bekend om zijn grote zondagsmarkt en het toerisme is hier nog minimaal. Voor een tussenstop in Celendin is één nacht voldoende; zo kun je het dorpje verkennen en genieten van de prachtige uitzichtpunt. Je kunt omhoog wandelen of een tuktuk nemen voor ca. 5 soles. Online zijn er maar weinig hotels/hostels te vinden in Celendin, maar ter plekke vind je genoeg opties in de buurt tussen het busstation en de Plaza del Armas. Wij sliepen in het knusse hotel Loyer’s.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Staat er een fout in? Laat het ons weten! Zodoende help je ons (en andere reizigers) de informatie up-to-date te houden. Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in . Thanks anyway!

Gerelateerde berichten

Let's stay in touch

Volg ons op Instagram voor onze dagelijkse updates, tips en inspiratie.

Deel deze blog op: