Hoog in de bergen in het noorden van Peru ligt het knusse stadje Chachapoyas. Naast een gezellige dorpsplein, heerlijke koffie en leuke restaurantjes, kun je in de omgeving hele gave dingen doen. Het is bijvoorbeeld de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Kuelap; de Machu Picchu van het Noorden. Maar dat is niet het enige, er is meer te doen! Hierbij drie toffe tips:

1. Kuelap: de Machu Picchu van het noorden
Iets wat je niet mag overslaan tijdens je rondreis door Noord-Peru, is een bezoek aan de ruïnes van Kuelap. Deze magische plek wordt vergeleken met de wereldberoemde Machu Picchu, maar dan zonder duizenden toeristen per dag. Voorheen moest je minimaal 3,5 uur rijden (of hiken) om er te komen, maar sinds 2017 kun je er met een kabelbaan komen.

Klik hier voor meer informatie over een bezoek aan Kuelap

2. Gocta waterval 
De derde hoogste waterval ter wereld bevindt zich op een uurtje rijden van Chachapoyas. De Gocta waterval is maar liefst 771 meter hoog en is pas in 2005 ontdekt door een groepje avonturiers. Werk jezelf in het zweet tijdens de trekking van minimaal een halve dag om de waterval van dichtbij te kunnen bewonderen.

Klik hier voor meer informatie over de Gocta waterval 

3. Viewpoint Huancas
Minder bekend en minder intensief om te bezoeken is het uitzichtpunt ‘Cañón del Sonche’ in Huancas. Mocht je nog een paar uurtjes over hebben, is dit een absolute aanrader! Dit spectaculaire uitzichtpunt ligt maar op 20 minuten rijden van Chachapoyas en je kunt met de taxi direct bij de entree worden afgezet. Na het kopen van je ticket (3 soles) is het een korte wandeling naar de mirador. Deze plek is, mede doordat er zo weinig toeristen zijn, één van onze meest fotogenieke plekken in Noord-Peru. Mocht je van dit uitzichtpunt geen genoeg kunnen krijgen dan kun je kiezen om door te rijden naar ‘Mirador Huancas’ voor een misschien wel even zo mooi uitzicht. Reis je low-budget of ben je op zoek naar een local-ervaring? Dan kun je op het busstation een collectivo pakken naar Huancas (voor 3 soles p.p.). Deze zet je midden in het dorpje af en vanaf daar is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar het uitzichtpunt.

Leuke restaurants en goede koffie in Chachapoyas
Steeds meer toeristen weten Chachapoyas te vinden en dat is terug te zien in het aantal restaurants. Het dorp wordt (nog) niet overspoeld door toeristen maar, vooral door de komst van de kabelbaan naar Kuelap, verwachten ze de komende jaren een flinke groei door te maken. Wij zijn zeven dagen in Chachapoyas blijven hangen en hebben veel verschillende restaurantjes getest. Je kunt heerlijk ontbijten bij Terra Mia en Amazonas 632 (probeer de wafel). De lekkerste cappuccino hebben wij gedronken bij Cal Payes. Deze gezellige koffiebar ligt halverwege het busstation en de Plaza de Armas. Je kunt hier ook een vroeg ontbijt reserveren en een lekker lunchpakket laten maken voor als je een dag op pad gaat. Naast de vele ‘pollerias’ (kiprestaurants) kun je op bovenstaande adresjes ook goed terecht voor een avondmaaltijd. Wil je een keer wat luxer eten? Neem dan eens een kijkje bij restaurant ‘El Batán del Tayta’. Voor een snelle hap kun je een hamburgertje scoren bij de foodtruck die staat in ‘Parque Belen’.

 

Slapen in Chachapoyas
Er zijn veel leuke hotels te vinden in Chachapoyas. Wij hebben heerlijk geslapen in hotel Casona del Rosario (Revash). Dit knusse hotelletje ligt aan het centrale plein en heeft een gezellige binnenplaats, goede bedden en een lekkere douche. Een andere goede optie in Chachapoyas is Casa de los Balcones.

Bus van Cajamarca naar Chachapoyas
Wij zijn vanuit Cajamarca met de bus naar Chachapoyas gereisd. Omdat dit een vrij lange busrit is, hebben wij er voor gekozen om een nachtje te slapen in Celendín. Dit was een leuke local-ervaring; je valt hier wel op omdat er nog maar weinig toeristen komen. De acht uur durende rit van Celendín naar Chachapoyas was een pittige maar onwijs mooie busrit door de bergen. Deze route wordt alleen met mini-busjes gedaan omdat de wegen te smal zijn voor grote touringcars. Heb je gauw last van wagenziekte dan is deze rit waarschijnlijk iets minder comfortabel.

  • Cajamarca  – Celendín: drie uur met busmaatschappij Rojas (kosten: 10 soles p.p.)
  • Celendín – Chachapoyas: acht uur met busmaatschappij Rojas (kosten: 30 soles p.p.)

Bus van Chachapoyas naar Tarapoto
Vanuit Chachapoyas zijn wij met de bus doorgereisd naar Tarapoto. Dit is een wederom een gave route vanuit de bergen naar het Amazone gebied. Na ca. drie uur slingerende bergwegen, verandert de omgeving in vlakker en groener landschap. De busrit duurt in totaal ongeveer 7,5 uur en wij hebben hier 37 soles p.p. voor betaald bij busmaatschappij Turismo Selva. Wij vertrokken om 8.30 uur vanuit Chachapoyas en hebben de kaartjes gewoon op het busstation gekocht (wel handig om een dag van tevoren te reserveren zodat je zeker weet dat je een plekje hebt).

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Staat er een fout in? Laat het ons weten! Zodoende help je ons (en andere reizigers) de informatie up-to-date te houden. Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in . Thanks anyway!

Gerelateerde berichten

Let's stay in touch

Volg ons op Instagram voor onze dagelijkse updates, tips en inspiratie.

Deel deze blog op: