Australië is één van de duurste landen ter wereld maar ook één van de leukste! Het heeft alles in huis om een veelzijdige rondreis te maken. Maar er hangt een aardig prijskaartje aan en daarom kiezen veel backpackers er voor om te werken in Australië. Naast dat je er een leuk zakcentje mee kunt verdienen is de ervaring alleen al goud waard.

Het voordeel van werken in Australië is dat de salarissen gemiddeld hoger liggen dan in Nederland. Zo verdiende ik met mijn schoonmaakbaantje in Melbourne bijna 20 dollar per uur. Daarnaast heb ik nog veel andere baantjes gehad zoals flyeren, patat verkopen, schilderen, tuinieren en verschillende boerderij werkzaamheden. Nadat ik mijn kantoorbaan in Nederland had opgezegd, was ik op zoek naar avontuur en mede dankzij deze baantjes heb ik bijna een jaar kunnen reizen.

Samen met mijn beste vriendin begon ik mijn working holiday in Sydney. Daarna hebben we bijna twee maanden in Melbourne ‘gewoond’. We werkten dagelijks een aantal uurtjes in de horeca en bij een schoonmaakbedrijf maar het leven in de stad was duur en we hielden geen geld over. Toen werden we door een andere backpacker getipt om ‘farmwork’ te gaan doen. Dat was nieuw voor ons want we waren beiden nog nooit op een boerderij geweest (behalve de kinderboerderij dan).

Van citygirl naar farmgirl
Toch hebben we maandenlang met veel plezier op verschillende farms gewerkt. Het was hard maar afwisselend werk; van stokken rapen tot koken voor het hele team. We hebben zelfs bij een aantal boeren families in huis gewoond. Daar heb ik de meest bijzondere herinneringen aan want we werden overal zo warm ontvangen. Helaas kan het ook anders. Ik heb van verschillende backpackers ook negatieve verhalen gehoord. Denk hierbij aan extreem zwaar werk of het niet uitbetalen van je salaris. Doe daarom altijd research voordat je ergens aan de slag gaat. Wij hebben onze baantjes voornamelijk ‘via via’ kunnen regelen maar er zijn ook verschillende organisaties waar je je kunt aanmelden.

5 handige tips voor als je in Australië aan het werk gaat:
– Working holiday visum: deze kun je vooraf online aanvragen en dit visum is een jaar geldig. De prijs ligt rond de 365 dollar. Er zitten een aantal strenge voorwaarden aan dus zoek dit goed uit.
– Tax File Number: dit belastingnummer heb je nodig om te mogen werken. De backpackers-TAX is helaas begin dit jaar verhoogt naar 19%. Je kunt wel een deel van je TAX achteraf terug krijgen dus vergeet dit niet aan te vragen.
– Australische bankrekening: deze kun je gewoon ter plaatse openen. Ik heb goede ervaringen met de Commonwealth bank maar er zijn meerdere goede opties.
– Medicare: vraag een Australische ziektekosten pas aan. Dit is geen vervanging voor je reisverzekering maar hiermee hoef je je ziektekosten niet zelf voor te schieten. Hopelijk heb je het niet nodig maar wel belangrijk om even te regelen.
– RSA: haal je RSA certificaat ‘Responsible Service of Alcohol’. Dit is bij veel baantjes in de horeca verplicht.

Let’s give it a try
Persoonlijk kijk ik terug op een hele toffe ‘working holiday’ in Australië! Ik kan het iedereen aanraden. Bereid je reis goed voor; houd hierbij bijvoorbeeld rekening met de seizoenen. Dit is vooral bij farmwork belangrijk. Maar Australië heeft ook een aantal hele fijne steden zoals Brisbane, Melbourne of Sydney (add link naar Sydney blog) waar je je minimaal een paar maanden kunt vermaken. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet. Goede reis!

Deel deze blog op: