Excursies verkopen, welkomstbijeenkomsten organiseren, kroegentochten lopen en natuurlijk: klachten afhandelen. Soms voelde ik me net de klaagmuur. Maar wat was het een fantastische ervaring: vijf maanden lang de hostess uithangen aan de Costa Brava. Ik werd flink in het diepe gegooid en maakte in vijf maanden tijd ongeveer net zoveel mee als in de drie jaar daar voor.

Ik weet nog goed dat ik, op het laatste moment, besloot om ook te solliciteren op een stage als hostess. Ik studeerde toerisme en onze school werkte samen met een grote speler in busreizen naar Spanje. Elk jaar werden er een stuk of vier stagiaires aangenomen. Het animo was groot dus ik had niet veel verwachtingen van mijn sollicitatie. Toen ik het telefoontje kreeg dat ik was aangenomen moest ik dus wel even slikken. Ineens drong tot me door dat ik drie weken later voor het eerst voor lange tijd van huis weg zou gaan. En ik wist nog niet eens wat de werkzaamheden precies inhielden.

Daar kwam ik snel genoeg achter. Na meer dan 20 uur in de bus gezeten te hebben kwam ik ’s morgens vroeg aan in mijn nieuwe woonplaats Malgrat de Mar. Na mijn koffers te hebben gedropt in ons appartement, werd ik direct met een ervaren hostess mee op pad gestuurd. De hectische ‘wisseldagen’ werden gevuld met meerdere welkomstbijeenkomsten achter elkaar (afhankelijk van de drukte in het hoog/laagseizoen) en het begeleiden van aankomende en vertrekkende bussen terug naar Nederland.

Let’s do it
Na één dag meekijken werd ik zelf in het diepe gegooid. Ik moest, samen met mijn mede-stagiaire, een welkomstbijeenkomst houden. Een presentatie van ongeveer een half uur waarin we alles vertelden over de omgeving, excursie-mogelijkheden en wat praktische informatie. Het publiek varieerde van 20 tot 200 mensen (slik!). Veel tijd om ons druk te maken hadden we niet dus verstand op 0 en daar gingen we.

‘’Buenos dias y bienvenidos! Goedendag en welkom hier in Spanje. Mijn naam is Anne en samen met mijn collega’s zijn wij uw aanspreekpunt tijdens uw verblijf. We hopen dat u een prettige reis heeft gehad….. ‘’

Die tekst vergeet ik nooit meer. De eerste keer was zenuwslopend maar we hebben het overleefd. In de loop van de tijd vond ik het steeds leuker om voor de groep te staan en gaf ik meer mijn eigen draai aan het ‘standaard verhaaltje’.
De overige dagen werden gevuld met hotelbezoeken en in het hoogseizoen organiseerden we zelf de kroegentochten. Om 19.45 uur was ik klaar met mijn laatste hotelbezoek en om 20.00 uur verzamelden we in de Tequila-bar om met een groep van 40 tot 100 mensen te gaan feesten. Eén van mijn favoriete onderdelen van het hostess-leven 😉

Naast heel veel klagende mensen heb ik als hostess heel erg genoten van de enthousiaste vakantiegangers. Ik was altijd onderweg tussen verschillende plaatsen/hotels/ziekenhuizen etc. Ik weet nog goed dat een oudere man was uitgegleden op het zwembadterras en ik moest meerdere keren met hem naar het ziekenhuis. Tijdens het wachten kletsten we wat af en na een paar dagen kende ik zijn hele levensverhaal. Naast dat het mij een fijn gevoel gaf er voor hem te kunnen zijn op dat moment, deed ik er veel mensenkennis mee op.

Life-changing experience
De werkdagen waren soms erg lang maar wel afwisselend en onregelmatig. Ik hou daar van! Eenmaal terug in Nederland heb ik mijn studie afgerond en vervolgens werd ik aangenomen bij een bank. Interessante cursussen en onwijs leuke collega’s. Maar mijn buitenland-ervaring had meer met me gedaan dan ik besefte. Ik kon moeilijk wennen aan het 9 tot 5 regime en voelde me opgesloten op kantoor. Ik kwam tot de conclusie dat ik daar niet gelukkig ging worden en hakte na 1,5 jaar de knoop door om weer op zoek te gaan naar een nieuw avontuur in het buitenland. Een enkeltje naar Australië!

Heb jij ook weleens in het buitenland gewerkt? Wat heeft dat met jou gedaan? Laat een reactie achter op Facebook of Instagram. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Deel deze blog op: