Finland was niet het eerste land waar ik aan dacht bij het uitzoeken van een vakantie. Nu was de situatie ook anders want de keuze werd voor mij gemaakt. Tijdens een bedrijfsuitje vertrokken we met 17 collega’s naar Iso Syote in het Fins lapland. Na deze ervaring kan ik het iedereen aanraden want wat was dit een droomtrip!

We vlogen via Helsinki door naar het plaatsje Oulu. Daarna moesten we nog een paar uurtjes met de bus naar de plaats van bestemming. We kwamen ’s nachts pas aan dus buiten dat we ineens midden in de sneeuw liepen zagen we nog niet veel van de omgeving. Dat veranderde toen we wakker werden: de zon scheen en het uitzicht was adembenemend! Koud was het natuurlijk wel (ca. -10 tot -25 graden) maar daar was iedereen goed op gekleed (thermo ondergoed van huis / verdere uitrusting kregen we op de locatie). Zorg dus dat je goed voorbereid op pad gaat.
Dag 1
Na een heerlijk ontbijt gingen we de eerste dag onze eerste excursie doen: sneeuwscootersafari. Per tweetal kregen we een scooter. Het vergde even wat oefening maar we hadden het vrij snel onder de knie en toen konden we optimaal genieten van de sprookjesachtige omgeving. Ohja en een leuk detail: gelukkig zat er verwarming op de handvaten van de scooter! Tussendoor werden we verwend met Finse broodjes en koffie/thee op een door ons zelfgemaakt vuur.

Dag 2
De dag erna een nieuwe droom die uitkwam: op een slee achter huskyhonden het gebied verkennen. Weer waren we in tweetallen verdeeld waarbij de één achterop stond, stuurde en remde. De ander mocht voorop zitten onder rendierenhuiden. Wat een bijzondere ervaring! De avonden bleven we in onze houten huisjes met haard en sauna’s zodat we weer goed op temperatuur konden komen.

Dag 3
De derde dag gingen we sneeuwschoenwandelen. Hier had ik niet zoveel van verwacht maar wat was dit gaaf! Je wandelt op speciale sneeuwschoenen (waarmee je niet weg zakt in de sneeuw) door de besneeuwde heuvels. De zon maakte het uitzicht nog spectaculairder. En doordat we zo actief bezig waren, hadden we het zelfs warm. In de avond gingen we met een bus naar een grote iglo. Daar genoten we onder het genot van een Fins biertje van een authentieke Finse maaltijd (lees:rendierenstoofpot).

Meer informatie over ons verblijf: Lapland.nl

Tot slot
De afsluitende dag hadden we geen programma en kon iedereen zijn eigen gang gaan. Mijn collega’s en ik hadden besloten om te gaan skiën. Super leuk om te doen maar aangezien ik voor het eerst op de latten stond viel het mij nog niet helemaal mee.
Het was een reis om nooit te vergeten en wat enorm veel indruk heeft gemaakt. Ik moet daarbij zeggen dat Finland niet het goedkoopste land is maar het was elke cent dubbel en dwars waard. Het enige minpuntje voor ons is dat we het noorderlicht niet gezien hebben. Dit is wel mogelijk op deze plek dus misschien toch nog maar een keer terug? 

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Zijn de prijzen of tijden niet meer up-to-date? Laat het ons weten! Zodoende help je ons en alle andere reizigers en zijn wij je zeer dankbaar.... Stuur een berichtje op social media of vul ons contactformulier in.

Gerelateerde berichten

Deel deze blog op: